Kabupatèn Banggai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kabupatèn Banggai salah sawijiné Laladan Kabupatèn ana Provinsi Sulawesi Tengah, ning Indonésia. Ibu Kota Kabupatènne nok ngone Luwuk. Kabupatèn ini duwé luas wewengkon 9.672 km2 (data UU No 51/1999), lan jumlah penduduke 323.626 jiwo (2010).

Kabupatèn Banggai ndisike awujud tilase Kerajaan Banggai duwé wewengkon Banggai daratan lan Bangai Kepulauan. Naliko taun 1999 Kabupaen Banggai di mekarno dadi Kabupatèn Banggai lan Kabupatèn Banggai Kepulauan.

Kabupatèn Banggai salah sawijiné Kabupatèn ndik Sulawesi Tengah sing duwé potensi sumber daya alam sing melimpah, arupo hasil laut (iwak,urang, mutiara, rumput laut, lan liya liyané), rerupo hasil bumi (kopra, sawit, coklat, beras, kacang mente lan liya liyané) karo hasil tambang (nikel, sng lagi taraf eksplorasi) lan gas (Blok Matindok lan Senoro).

Kabupatèn Banggai
120px
Lambang Banggai
Sesanti: ""
Gambar:Lokasi Banggai.jpg
Dina Dadi:
Kutha krajan: Luwuk
Bupati:
Wakil Bupati:
Jembar
 - Total:

--
Distrik
 - Cacahe:

9 kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- jiwa
+/- jiwa/km²
Suku Bangsa:
Agama: Islam, Protèstan, Katulik lan liyané
Basa: Basa Indonésia lan liyané

1. Wewengkon Administrasi.[besut | besut sumber]

Jembar wewengkon Kabupatèn Banggai 9.672,70 km2 utawa kiro kiro 14,22 persèn soko luase Wewengkon Provinsi Sulawesi Tengah lan wewengkon teritorial laut 20.309,68 km2 karo garis pasisir dowone 613,25 km.

Kabupatèn Banggai, karo ibu kotane Luwuk naliko taun 2009 kanthi administrasi duwé 18 kacamatan lan 339 désa/kelurahan. Wewengkon Kabupatèn Banggai sing paling akèh pagunungan lan perbukitan, lan dataran rendahe sing akèh umumme ana sakdawane pasisir pasisir.

Soko dhasar hasile sensus penduduk taun 2010 karo BPS, jumlah penduduk Kabupatèn Bangai tumeko 323.872 jiwo, dirinci Lanang 165.266 jiwo lan wadon 158.606 jiwo karo perbandingan jinis kelamin 104. Bantere pertumbuhan penduduk 0,45 persèn per tahune, lan tingkat kepadatan penduduk roto-roto 31 jiwo/km2.

2. Obyek Wisata

2.1 Pasisir Kilo Lima

Obyek wisata iki rame ditekani karo masarakat kutha Luwuk mergane panggone cedhak karo kutha. Deretan kios, kafe lan warung panganan dadi sesawangan kas. Ombak sing gudak gudakan nuju pasisir ngiringi kesenengan pengunjung. Numpak perahu, nglangi, ski utawa selancar wujud atraksi sing bisa di mainno ing pasisir Kilo Lima. Sawisé atrasi pengunjung nglepaske kesel karo ngrasake panganan kas koyoto sego goreng, gedang goreng, utawa ngombe sing segerseger.

2.2 Cagar Alam Salodik

Salodik nduwé sesawangan alam sing apik panggone 27 km soko kutha Luwuk. Nak arep ana ing Cagar Alam (Suaka Margasatwa) Salodik nganggo kendaraan rodo papat suwéné 40 menit soko Kota Luwuk.

Daya tarik mliginé Cagar Alam Salodik iku arupo banyu grojokan sing ngundak ngundak. Sak liyané banyu grojokan sing ana ketinggian 600 mèter soko permukaan laut yo iku duwé alas sing rimbun. Suworo manuk soko walike godong godongan sing rimbu y ooonp

Géografi[besut | besut sumber]

Lintang kidul lan  Bujur wétan

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Banggai ketata saking 9 kacamatan, désa/kelurahan. Kacamatan-kacamatan ing Kabupatèn iki ya iku:

  1. Balantak
  2. Batui
  3. Boalemo
  4. Bunta
  5. Kintom
  6. Lamala
  7. Luwuk
  8. Pagimana
  9. Toili

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sulawesi Tengah