Kabupatèn Banggai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Kabupatèn Banggai salah sawijine Laladan Kabupatèn ana Propinsi Sulawesi Tengah, ning Indonésia. Ibu Kota Kabupatènne nok ngone Luwuk. Kabupatèn ini nduwèni luas wewengkon 9.672 km2 (data UU No 51/1999), lan jumlah penduduke 323.626 jiwo (2010).

Kabupatèn Banggai ndisike awujud tilase Kerajaan Banggai nduwèni wewengkon Banggai daratan lan Bangai Kepulauan. Naliko tahun 1999 Kabupaen Banggai di mekarno dadi Kabupatèn Banggai lan Kabupatèn Banggai Kepulauan.

Kabupatèn Banggai salah sawijine Kabupatèn ndik Sulawesi Tengah sing nduwèni potensi sumber daya alam sing melimpah, arupo hasil laut (iwak,urang, mutiara, rumput laut, lan liya liyane), rerupo hasil bumi (kopra, sawit, coklat, beras, kacang mente lan liya liyane) karo hasil tambang (nikel, sng lagi taraf eksplorasi) lan gas (Blok Matindok lan Senoro).

Kabupatèn Banggai
120px
Lambang Banggai
Motto: ""
Gambar:Lokasi Banggai.jpg
Dina Dadi:
Kutha krajan: Luwuk
Bupati:
Wakil Bupati:
Jembar
 - Total:

--
Distrik
 - Cacahe:

9 kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- jiwa
+/- jiwa/km²
Suku Bangsa:
Agama: Islam, Protestan, Katulik lan liyane
Basa: Basa Indonésia lan liyané

1. Wewengkon Administrasi.[sunting | besut sumber]

Luas wewengkon Kabupatèn Banggai 9.672,70 km2 utowo kiro kiro 14,22 persen soko luase Wewengkon Propinsi Sulawesi Tengah lan wewengkon teritorial laut 20.309,68 km2 karo garis pasisir dowone 613,25 km.

Kabupatèn Banggai, karo ibu kotane Luwuk naliko tahun 2009 secara administrasi nduwèni 18 kacamatan lan 339 deso/kelurahan. Wewengkon Kabupatèn Banggai sing paling akeh pegunungan lan perbukitan, lan dataran rendahe sing akeh umumme ana sakdawane pesisir pasisir.

Soko dasar hasile sensus penduduk tahun 2010 karo BPS, jumlah penduduk Kabupatèn Bangai tumeko 323.872 jiwo, dirinci Lanang 165.266 jiwo lan wadon 158.606 jiwo karo perbandingan jinis kelamin 104. Bantere pertumbuhan penduduk 0,45 persen per tahune, lan tingkat kepadatan penduduk roto-roto 31 jiwo/km2.

2. Obyek Wisata

2.1 Pasisir Kilo Lima

Obyek wisata iki rame ditekani karo masyarakat kota Luwuk mergane panggone cedak karo kota. Deretan kios, kafe lan warung panganan dadi pemandangan khas. Ombak sing gudak gudakan nuju pasisir ngiringi kesenengan pengunjung. Numpak perahu, nglangi, ski utowo selancar wujud atraksi sing iso di mainno ing pasisir Kilo Lima. Sakwise atrasi pengunjung nglepaske kesel karo ngrasake panganan khas koyoto sego goreng, gedang goreng, utowo ngombe sing segerseger.

2.2 Cagar Alam Salodik

Salodik nduwé pemandangan alam sing apik panggone 27 km soko kota Luwuk. Nak arep nang Cagar Alam (Suaka Margasatwa) Salodik nganggo kendaraan rodo papat suwene 40 menit soko Kota Luwuk.

Daya tarik utamane Cagar Alam Salodik iku arupo banyu grojokan sing ngundak ngundak. Sak liyane banyu grojokan sing ana ketinggian 600 meter soko permukaan laut yo iku nduwèni alas sing rimbun. Suworo manuk soko walike godong godongan sing rimbu y ooonp

Geografis[sunting | besut sumber]

Lintang kidul lan  Bujur wétan

Pemerentahan[sunting | besut sumber]

Kabupatèn Banggai ketata saking 9 kacamatan, désa/kelurahan. Kecamatan-kacamatan ing Kabupatèn iki ya iku:

  1. Balantak
  2. Batui
  3. Boalemo
  4. Bunta
  5. Kintom
  6. Lamala
  7. Luwuk
  8. Pagimana
  9. Toili

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | besut sumber]

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]

Sulawesi Tengah

Cithakan:Kabupatèn Banggai