Endhog pindang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Telur pindang
Telur pindang.JPG
Unpeeled telur pindang, hard boiled eggs in spices
Panggonan asalIndonesia[1]
Tlatah utawa prajaJava and Sumatra
Woworan pokokEggs boiled in salt, soy sauce, shallot skins, and teak leaf
Buku masakan: Telur pindang  Médhia: Telur pindang

Telur pindang utawa pindang endhog minangka salah sawijining jinis olahan arupa godhokan endhog masak ing pindang proses, asli saka masakan Jawa, Indonesia, lan populer ing Malay uga masakan Palembangese . Endhog digodhog alon-alon ing banyu dicampur uyah, kecap, kulit bawang , godhong jati lan rempah-rempah liyane. Amarga asale, ngasilake mirip karo endhog teh China. Nanging, tinimbang teh ireng, versi iki nggunakake kulit sisa bawang putih, godhong jati [2] utawa godhong jambu biji [3] minangka agen pewarnaan coklat semu tuwa.

Istilah[besut | besut sumber]

Istilah pindang nuduhake proses masak kanggo nggodhog bahan-bahan ing uyah bebarengan karo rempah-rempah tartamtu sing ngemot tanin, [2] biasane kecap, kulit bawang, godhong jambu, godhong jati, teh utawa rempah-rempah liyane sing umum ana ing Asia Tenggara. Iki menehi panganan warna coklat peteng lan tahan luwih suwe dibandhingake karo endhog sing wis umob, mula pindang minangka cara tradisional Indonesia kanggo ngreksa panganan, biasane digunakake kanggo iwak lan endhog. Teknik kasebut asale saka Jawa lan Sumatra. Cara ngreksa liyane kalebu asin utawa ditambani lan dikeringake ing uyah, lan dendeng sing ditambani lan dikeringake ing gula, acar ( pickling ), lan uga asap ( asap ).

Olahan[besut | besut sumber]

Telur pindang ing lontong cap go meh

Saiki, telur pindang nyebar ing saindenging kepulauan Indonesia, nanging ditemokake luwih akeh ing masakan Jawa [4] Jawa Tengah lan Timur, uga Sumatra Selatan . Sanajan nuduhake mirip karo endhog teh Cina sing nggunakake godhong teh, versi Indonesia iki luwih milih panggunaan godhong jati, godhong jambu, utawa kulit bawang bawang cilik. [1] Panganggone godhong jati minangka agen pewarna bisa uga asale saka basa Jawa, amarga Jawa misuwur amarga kayu jati wis pirang -pirang atus taun kepungkur. Godhong jati uga digunakake kanggo menehi warna abrit ing gudeg Yogyakarta, utawa uga kanggo bahan pewarna ing nggawe bathik tradisional Jawa. Masakan Indonesia luwih milih panggunaan bawang saka bawang, lan sabanjure kulit bawang sing dikupas biasane diklumpukake lan disimpen dadi bahan kunci kanggo nggawe endhog pindang mengko.

Endhog pindang asring disedhiyakake minangka bagean saka tumpeng, nasi kuning utawa nasi campur . Ing Yogyakarta, telur pindang asring disajikake nganggo gudeg [5] utawa mung nasi kukus . [6] Iki uga kalebu bagean saka cap lontong Tionghoa ing Indonesia. Piring kasebut, tumpeng, nasi kuning, lan cap lontong go meh, minangka panganan upacara penting kanggo saben budaya, amarga endhog tradhisional minangka simbol kesuburan, regenerasi lan nasib.

[7]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b "Indonesian Marbled Hard Boiled Eggs or Telur Pindang". Food.com. Dibukak ing 12 March 2015.
  2. a b "Pengolahan Jamur Komersial, Jahe Instan, Ikan Asap, Telur Pindang" (PDF) (ing basa Indonesia). Jurusan Teknologi Pangan dan Gizi-IPB. pp. 103–104. Bogor. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2014-04-13. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "IPB" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. Prasetyo (2011). "Teknik Pengawetan Telur" (ing basa Indonesia). Peternakan (Animal-Husbandry).
  4. "Membuat Telur Pindang yang Lezat dan Cantik" (ing basa Indonesia). Bango. Diarsip saka sing asli ing 2 April 2015. Dibukak ing 12 March 2015.
  5. "Pindang Telur" (ing basa Indonesia). Sajian Sedap.
  6. Deani Sekar Hapsari (26 November 2013). "Ulasan Khusus: Telur, Telur Pindang Bisa Dibuat dengan Langkah Mudah Ini" (ing basa Indonesia). Detik Food.
  7. "Cerita di balik Lontong Cap Go Meh" (ing basa Indonesia). Sajian Sedap. Dibukak ing 12 March 2015.