Dewan Pertimbangan Presiden

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Anggota wantimpres Hasan Wirajuda

Dewan Pertimbangan Présidhèn (ingkang asring dipuncekak Wantimpres) inggih punika salah satunggaling lembaga pamaréntah nonstruktural Indonésia ingkang gadhah tugas paring naséhat lan pertimbangan dhateng présidhèn. Wantimpres kaping sapisan dipunbentuk déning Présidhèn Susilo Bambang Yudhoyono ing taun 2007. Lembaga punika inggih terasanipun saking Dewan Pertimbangan Agung ingkang lajeng dipunbubaraken sasampunipun wonten éwah- ewahaning UUD 1945 ingkang kaping sekawan. S

Landhasan Hukum[besut | besut sumber]

Landhasan konstitusional Wantimpres inggih punika Pasal 16 UUD 1945, ingkang salajengipun dipunatur wonten ing Undhang-undhang Nomor 19 Taun 2006 ngengingi Dewan Pertimbangan Présidhèn.

Tugas, Hak, lan Kuwajiban[besut | besut sumber]

Tugas Wantimpres inggih punika kanggé paring naséhat lan pertimbangan dhateng Présidhèn kanggé nindakaken kakuasaning pamaréntahan nagara. Kegiyatan paring naséhat lan pertimbangan kasebat wajib dipuntindakaken déning Wantimpres saé punika dipunsuwun punapa boten déning Présidhèn. Anggenipun paring naséhat lan pertimbangan punika saged dipuntindakaken kanthi piyambakan utawi minangka satunggaling kesatuan lan pertimbangan sadaya anggota dewan.[1] Nalika nindakaken tugasipun, Wantimpres nindakaken fungsi naséhat lan pertimbangan ingkang gayut kaliyan lampahing kekuasaan pamaréntahan nagara. Kangge nglancaraken lampahing tugas Wantimpres, saben anggota wantimpres, dipunbiyantu déning satunggal sekretaris anggota wantimpres. Sekretaris anggota wantimres gadhah tugas paring panyaruwe lan utawi nelaah dhedhasar kaprigelanipun dhateng anggota wantimpres ingkang dipunbiyantu.

Anggota[besut | besut sumber]

Anggota Wantimpres punika cacahipun 9 tiyang, wondene ingkang salah satunggalipun ngrangkep dados ketua. Jabatan ketua punika saged dipunjabat kanthi gantosan déning para anggotanipun. Anggota Wantimpres dipunangkat paling dangu 3 sasi wiwit dipunlantik déning présidhèn, lan badhé rampung masa jabatanipun sesarengan kaliyan telasipun masa kalungguhan présidhèn utawi amargi dipunmandhegaken déning présidhèn.

2007–2009[besut | besut sumber]

Dewan Pertimbangan Présidhèn periode ingkang kaping sapisan dipunangkat déning Présidhèn Susilo Bambang Yudhoyono kaliyan Dudutan Présidhèn Nomor 28/M Taun 2007 tanggal 26 Maret 2007, ingkang kapérang dados makaten: [2]

Babagan Nama
Hubungan Internasional Ali Alatas
Lingkungan dan Pembangunan Berkelanjutan Emil Salim
Pulitik Rachmawati Soekarnoputri
Ékonomi Syahrir
Kehidupan Beragama Ma'ruf Amin
Pertahanan dan Keamanan Tiopan Bernhand Silalahi
Hukum Adnan Buyung Nasution
Sosial dan Budaya Subur Budhisantoso
Pertanian Radi A Gani

2010-2012[besut | besut sumber]

Wonten ing tanggal 25 Januari 2010, Présidhèn SBY nglantik anggota Wantimpres ingkang énggal ingkang dipunangkat dhedhasar Dudutan Présidhèn Nomor 13/P Taun 2010. Anggota Wantimpres ingkang énggal inggih punika: [3]

2012-2014[besut | besut sumber]

Berdasarkan Kepres No. 2/M Tahun 2012, anggota wantimpres adalah:

2015-2019[besut | besut sumber]

Pada Tanggal 19 Januari 2015, berdasarkan Kepres No. 6/P Tahun 2015 dab Kepres 8/P Tahun 2015, Présidhèn Joko Widodo melantik 9 orang untuk periode 2015-2019

Cathetan suku[besut | besut sumber]