Serak Jawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados


Serak Jawa
Tyto alba alba di British Wildlife Centre, Surrey, Inggris
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Strigiformes
kulawarga: Tytonidae
Subkulawarga: Tytoninae
Genus: Tyto
Species: T. alba
Jeneng binomial
Tyto alba
(Scopoli, 1769)
Sinonim

Strix alba Scopoli, 1769
Strix pratincola Bonaparte, 1838
Tyto delicatula Gould, 1837


Serak Jawa utawa Tyto Alba yaiku manuk sing isih kelebu jinise manuk beluk.[1] Serak Jawa gampang dititeni rupane mbentuk jantung, wernane putih lan pinggire soklat.[1] Matane madhep mangarep.[1] Wulune alus, wernane putih, bagiyan dhuwure abu-abu rada padhang lan ana garis sing rada peteng lan totol-totol nyebar ing awake kabeh.[1] Ana tandha kempling ing suwiwi lan gegere.[1] Bagiyan ngisore wernane putih karo totol-totol ireng utawa oa ana.[1] wulu sikile arang-arang.[1] Ndhase gedhe, keker lan mbunder.[1] Iris mata wernane ireng.[1] Cucuke landhep, madhep ngisor, rada putih.[1] Sikile putih rada kuning nganti soklat.[1] Lanang-Wedok gehdene lan wernane arep padha nanging biasane sing wedok awake luwih gedhen 25%.[1]

Manuk Beluk umume ana ing saben negara ing donya.[1] Ana ing Indonésia dhewe, saliyane Tyto Alba sing asale saka Famili Tytonidae, ana uga genus-genus saka famili Strigiadae, kaya: Otus, Bubo, lan Ninox.[1] Senajan wis akeh sing dingerteni sadurunge, Tyto Alba nembe dideskripsike tahun 1769 dening naturalis saka Italia asmane Giovanni Scopoli. Jeneng spesies alba dipilih amarga wulune putih.[1] jeneng liya saka Tyto alba yaiku: burung hantu muka monyet, burung hantu kerdil, burung hantu emas, burung hantu perak, burung hantu malam, burung hantu tikus, burung hantu pemekik, burung hantu jerami, lan burung hantu cantik.[1]

Morfologi[sunting | sunting sumber]

Awak bagiyan ndhuwur wernane abu-abu padang ana garis-garis rada peteng lan totol-totol pucet sing nyebar ing wulu sakawake.[2] Ing suwiwi lan gegere ana totol-totol lusuh.[2] Bagiyan ngisor wernane putih lan ana sing duwe totol-totol ireng (nanging uga ana jinis sing ora duwe totol-totol ireng).[2] Wulu ing sikil ngisor biasane tipis.[2] Bentuk raine kaya jantung werna putih lan pinggire rada soklat.[2] Iris mata wernane ireng.[2] Werna sikil putih arep nguning nganti soklat.[2]

Gedhene Awak[sunting | sunting sumber]

Gedhene awak manuk sig lanang lan wedok arep padha, nanging biasane sing wedok awake luwih gedhe sitik.[2]

Ukurane manuk wedok

Dhawane awak: 34-40 cm[2]

Rentang suwiwi: ± 110 cm[2]

Bobot awak: ± 570 gr[2]


Ukuran manuk lanan

Dhawane awak: 32 – 38 cm[2]

Rentang suwiwi: ± 107 cm[2]

Bobot awak: ± 470 gr[2]

Fisiologi[sunting | sunting sumber]

Kemampuan terbang[sunting | sunting sumber]

Rikala nggolek mangsa, Tyto Alba nduwe strategi sing beda karo jinis-jinis manuk predator liyane.[3] Manuk-manuk predator liya, biasane ngandelake mabure sing cepet lan nggawe kaget mangsane.[2] Rikala nggolek mangsa Tyto Alba ngandelake cara mabur sing tanpa swara lan ngrungokake swara mangasane.[2] Swara amerga obahe suwiwi, dilirihake karo lapisan kaya beludru ing wulu-wulu suwiwine.[2] Saliyane kuwi, pinggir suwiwine Tyto Alba ana jumbai-jumbai alus sing bisa nglirihake swara suwiwi.[2] Cara mabur sing tanpa swara iki nyebabake mangsa ora bisa krungu obahe Tyto Alba.[1]

Indera penglihatan[sunting | sunting sumber]

Mata Tyto Alba peka sanget saengga bisa ndelok senajan ana ing petengan.[3] Kanggo ngerteni panggonan mangsane, mata lan pangrungon Tyto Alba kerja bareng-bareng.[3] Mata Tyto Alba panggonane ajeg ing panggonane, madhep mengarep lan ngewenehi pandelengan sing sipate binokuler lan stereoskopik.[3] Panggonan mata sing ajeg duweni kakurangan, utamane kanggo ndeteksi sekitare.[3] Kanggo nanggulangi kaya ngene, Tyto Alba duwe gulu sing fleksibel saengga ndase bisa muter 270 derajat.[3] Mata Tyto Alba bisa adaptasi sing apik kanggo ndelok senajan panggonane ora padang.[3] Iki bisa dititeni saka ukurane pupil mata sing gedhe lan retina sing kasusun saka sel-sel sensitif sing ngewenehi efek pandelengan monokromatik.[3] Mata Tyto Alba duwe lapisan membran panutup sing bisa dibuka lan ditutup.[2] Obahe buka lan nutup membran kuwi fungsine kanggo ngresiki mata saka bleduk lan reget sing neplek ing mata.[1]

Indera pendengaran[sunting | sunting sumber]

Tyto Alba duwe susunan panggonan kuping sing beda karo liyane, amerga ora simetris utawa dhuwur lan sudute ora padha.[4] Bolongan-bolongan kuping kasebut dislubungi karo lapisan fleksibel sing kasusun saka wulu-wulu cendhak kaya wulu sing nutupi raine.[4] Lapisan kasebut fungsie mawa keping pemantul utawa reflektor swara.[4] Sing kaya ngono kuwi nggawe Tyto Alba nduwe pangrungon sing peka lan sifate ngarah (direksional) marang sumber swara, saenga Tyto Alba bisa ngerti panggonan mangsane senajan kahanane peteng ndedet.[4]

Cara Mangan[sunting | sunting sumber]

Tyto Alba duwe kebiasaan mangan sing beda, gumantung saka gedhene mangsa sing kecekel, Tyto Alba bisa nguntal mangsane wutuh utawa dicacah dadi luwih cilik sadurungen diuntal.[4] Daging lan bagiyan sing empuk saka awake bakal dicerna, wulu lan balung ora dicerna banjur dimuntahake meneh arupa pellet.[4]

Reproduksi[sunting | sunting sumber]

Ana panaliten sing nyatakake Tyto Alba duwe sipat Poligami.[5] Manuk lanang siji bisa duwe pasangan luwih saka siji, sing jarak susohe kurang saka 100 meter.[5] Pas wayah kawin, manuk lanang mabur ngiteri wit cedak susoh, karo ngentokake swara kaya koaran.[5] Akeh-akehe Tyto Alba nggawe susoh ing wit nganti dhuwure 20 meter.[5] Dheweke uga bisa nyusoh ing wangunan tuwa, guwa, lan ceruk sumur.[5] Burung Hantu bisa manak saben tahun, gumantung saka cukup orane sumber pangan.[5] Yen kahanan lingkungane ndukung, sapasang Tyto Alba bisa manak ping loro setahun.[5] Ana ing dhaerah temperata lan sub Artik, mangsa kawin lan manak Tyto Alba kedadeyan rikala musim semi.[5] Populasi tikus sing dhuwur bisa ndadekake Tyto Alba ngrembaka saya akeh.[5] Ana ing samangsa kawin manuk wedok Tyto Alba bisa ngendhog 3-6 malah ana sing nganti 12 ing rentang rong dina.[5] Werna ndhoge putih lan wujude bunder lonjong.[5] Dhawane 38-46 mm lan ambane 30-35mm.[5] Ndhog age-age dikremi sawise diselehke suwene 30-34 dina.[5] Anakan sing awake luwih gedhe biasane luwih akeh entuk pakan saka mbokne.[5] Merga kuwi, arang banget ditemokake kabeh anakan netes ing sasusoh barengan bisa urip, kejaba sumber pakan ing sekitar kono akeh.[5] Umume, anakan sing paling cilik utawa sing netes paling keri bakal mati dipateni anakan sing luwih tuwa.[5]

Habitat lan Pasebarane[sunting | sunting sumber]

Habitat[sunting | sunting sumber]

Serak Jawa utawa Tyto Alba umume ana ing dhaerah wit-witan, nganti panggonan sing dhuwure 1.600 m dpl.[6] Ing pinran alas, perkebunan, pekarangan nganti taman-taman kutha gedhe.[6] Kerep menclok endep ing wit-witan utawa perdu, karo ngentokake swara saut-sautan karo pasangane.[6] Pisan-pisan mudhun nyamber mangsane.[2] Kerep uga nggolek mangsa bareng karo anak-anake. Aktif rikala bengi, nanging kala-kala aktif rikala sore lan pajar.[6] Awan-awan Tyto Alba biasane mung meneng ing bolongan-bolongan wot, guwa, sumur, wangunan-wangunan tuwa.[2]

Ana jinise Tyto Alba khusus, sing bisa manggoni panggonan gaweyan manungsa sing kaya bolongan wit.[6] Susoh gagak lan manuk predator liya sing ditinggal uga bisa dadi pilihan.[6] Sela-selane watu uga dienggoni.[6]

Distribusi populasi[sunting | sunting sumber]

Tyto alba kuwi jinise manuk sing sumebar nganti sadonya (kosmopolitan).[6] Populasi manuk iki bisa ditemoni ing saben benua kejaba Antartika, kelebu kabeh wilayah Australia lan Tasmania.[6] Tyto Alba uga bisa ditemoni ing wilayah Inggris lan Eropa, lan bisa uga ing Asia Selatan, tenggara lan barat, Afrika lan Wilayah Amerika Utara.[6] Ing Amerika Selatan, Tyto Alba bisa ditemokake ing dhaerah savana lan kepulonan Oceania kaya kepulonan Galapagos.[6]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r (id)Spesies Serak Jawa (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u (id)ejournal Undip (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  3. ^ a b c d e f g h (id)KOnservasi Serak Jawa (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  4. ^ a b c d e f (id)Tyto alba javanica (Barn Owl) Discussion (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (id)Serak Jawa (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  6. ^ a b c d e f g h i j k (id)Bersahabat Predator Demi Medali Emas (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Serak_Jawa&oldid=834383"