Guwa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Guwa.

Guwa yaiku sawijining bolongan alami ing lemah kang lumayan gedhe lan jero. Saperangan ilmuwan njlentrehake menawa guwa kuwi kudu lumayan gedhe saengga saperangan bageyan ing jerone ora nampa cahya srengenge; nanging ing kagunan umume pangertene lumayan gedhe, kalebu parlindungan watu, guwa laut.

Tembung "guwa" asale saka basa Sanskerta guha[1].

Rekor[sunting | sunting sumber]

Amarga guwa anyar terus dijelajahi, mula rekor ukuran guwa terus diperbaharui.

Sistem guwa paling gedhe (ing jarak) yaiku Guwa Mammoth (Kentucky, Amerika Serikat) kanthi panjang 579 km. Rekor iki kaya-kaya ora bakal diliwati kanthi wektu cedhak amarga guwa paling dawa kaping lorone kang dingerteni ana ing Pechera Optymistychna Ukraina kang dawane 214 km.

Taun 2005, guwa paling jero kang wis dingerteni (diukur saka panggonan mlebu nganti titik paling cethèke) yaiku Guwa Voronya (Abkhazia, Georgia, kanthi kajeronan 2.080 m. Iki minangka guwa pisanan kang tau dijlajahi nganti kajeronan luwih saka 2 km. Guwa pisanan kanthi kajeronan luwih saka 1 km kang tau dijlajahi yaiku Gouffre Berger kang misuwur ing Perancis. Gouffre Mirolda - Lucien Bouclier guwa ing Perancis lan Lamprechtsofen Vogelschacht ing Austria minangka guwa kaping loro lan kaping telu paling jero kanthi kajeronan 1733 m lan 1632 m, runtut. Rekor iki wis ganti nganti kaping pirang-pirang ing taun-taun pungkasan.

Rekor kajeronan guwa njorok mangisor kacekel dening guwa Vrtoglavica ing Slovenia kanthi 603m, diéloni dening guwa Velebit ing gunung Velebit ing Kroasia kanthi kajeronan 553m.

Guwa paling gedhe kang wis ditemokake yaiku Sarawak Chamber, ing Taman Nasional Gunung Mulu (Sarawak, Borneo, Malaysia), kang ambane 600 m x 400 m lan dhuwure 80 m.

Dunya jaba dideleng saka jero guwa.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Daigorō Chihara, Hindu-Buddhist architecture in Southeast Asia, 1996

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Guwa&oldid=864430"