Al-Bīrūnī

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Al-Birunī (البیرونی)
Alberonius
Jeneng pepak Abū Rayḥān Muḥammad ibn Aḥmad Al-Birunī
Lair September 5, 973
Khwarazm, Samanid Persia
Pati 15 Desember 1048 (umur 75)
Éra Islamic Golden Age
Wilayah Persia
Kawigatèn utama Physics, anthropology, comparative sociology, astronomy, astrology, chemistry, history, geography, mathematics, medicine, psychology, philosophy, theology
Gagasan wigati Penemu Indology
Karya utama Ta'rikh al-Hind, The Mas'udi Canon, Understanding Astrology

Abū al-Rayḥān Muḥammad ibn Aḥmad al-Bīrūnī, ilmuwan islam kang misuwur.[1] Panyerat atusan buku lan ngawe instrumen kanggo ilmu astronomi.[2] Ninggal yuswa nalika taun 1048 Masehi ning yuswa 75 taun[2], tepaté tanggal 13 Desember 1048 Masehi ning kota Ghaza.[1] Al Biruni kuwi ilmuwan gedhe kang fenomenal, sajarah kaserat, Al Biruni kuwi sarjana muslim kang kapisan njlentrehaké lan melajari babagan seluk beluk India lan tradisi Brahmanical.[1] piyambake intens melajari babagan basa, teks, sajarah lan kabudayan India.[1] Nyerat buku astrologi kang judulé The Elements of Astrology, lan nyerat buku kang isiné babagan ilmu kedokteran, geografi lan ilmu fisika.[1] Kanggo tetep ngenang jasané, para astronom ngabdikaké jenengé (Al Biruni) ning kawah rembulan.[1]


Sumbangan Ilmu[sunting | sunting sumber]

Sumbangan Ilmu sala Al Biruni[1]:

Uga nyerat risalah babagan planisphare lan armillary sphere, negaske menawa bumi iku bundher. Nalika taun 1031 Masehi, piyambaké ngrampungaké ensiklopedia astronomi kang judulé Al Qanun Al Mas'udi.

  • Astrologi, Ilmuwan kapisan kang mbedakaké istilah astronomi lan astrologi (abad kaping 11 Masehi).
  • Ilmu Bumi, Nyumbang kanggo perkembangan ilmu bumi, mula kuwi piyambaké dinobatké dadi Bapak Geodesi lan

nyumbang kontribusi signifikan kanggo kartografi, geografi, geologi sarta babagan mineralogi

Al Biruni wis nulis karya penting babagan kartografi yaiku, studi babagan proyeksi gawe peta.

  • Geodesi' lan Geografi, nalika umur 17 taun Al Biruni wis isa ngitung garis lintang Kath Khawarzmi nggunakaké dhuwuring matahari
  • Geologi, ngasilaké karya ning bidang geologi, salah sijiné piyambaké nyérat bab geologi India
  • Mineralogi, ning kitab kang judule Kitab al-Jawahir utawa Book of Precious Stones, Al Biruni njlentrehake macem-maceming mineral lan mbagi-mbagi maceme miturut warna, mambu, alote, padete lan abote.
  • Metode Sains, Al Biruni uga anduweni peran ning pangenalan metode saintifik ning setiap bidang kang dipelajari,

kayata ning kitab Al Jamahir kagolong ilmuwan kang eksperimental

  • Optik, ning bidang optik, Al Biruni kagolong ilmuwan kang kapisan (karo Ibnu Al-Haitham) kang ngkaji lan

belajar babagan ilmu optik, Al Biruni kuwi ilmuwan kang kapisan nemukaké kacepatan cahaya luwih cepet tinimbang kacepatan suara.

Piyambaké nyerat studi komparatif babagan antropologi manungsa, agama, budaya Timur Tengah, Mediterania lan Asia bagian kidul.


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)Al Biruni Ilmuean Pendiri Tiga Ilmu" dipununduh tanggal 9 Juni 2011
  2. ^ a b (en)Al Biruni dipununduh tanggal 9 Juni 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Al-Bīrūnī&oldid=830438"