Rembulan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Full Moon Luc Viatour.jpg

Rembulan ngrujuk ing setunggal utawi langkung satelit alami ingkang édharanipun ngiteri satunggaling planet ingkang ukuranipun langkung ageng, lan ugi ngiteri lintang. Rembulan ingkang édharanipun ngiteri Bumi namung nggadhahi ukuran seprapat ukuran Bumi lan ngiter saben 27.3 dinten, ing jarak rata-rata 384,400 kilometer ing saandhaping tarikan gravitasigravitasi Bumi.

Rembulan mboten ndarbéni sumber cahya. Cahya rembulan punika asalipun saking pantulan cahya Srengéngé, mboten mantul saking bumi. Nanging kadhang kala cahyanipun ugi saking bumi. Dados cahya saking srengéngé langsung tumuju bulanbulan. Bulan ndarbéni diameter 3,476 kilometer kanthi gaya gravitasi namung 0.16 = (1/6) gaya gravitasi bumi. Dipunpitados Bulan kabentuk saking obyék ingkang agengipun sami kaliyan Mars ingkang nabrak BumiBumi lajeng pecah. Inti obyék kasebat nabrak bumi, nanging lapisan njawi Bumi kaplanting lan kajebak ing orbitorbit ngililingi Bumi lajeng mbentuk Bulan.

Massa jenis Bulan (3,4 g/cm2), langkung ènthèng tinimbang massa jenis Bumi (5,5 g/cm2), déné [massa] Bulan namung 0.012 massa Bumi.

Rembulan ingkang katarik déning gaya gravitasi Bumi mboten dhawah tumuju Bumi amargi gaya sentrifugal ingkang timbul saking orbit Bulan ngililingi bumi. Agengipun gaya sentrifugal Bulan punika sekedhik langkung ageng tinimbang gaya tarik-tarikan antawisipun gravitasi Bumi lan Bulan. Perkawis punika njalari Bulan saya ngedoh saking bumi. Kecepatan Bulan ngedohi Bumi sekitar 3,8cm/taun lan badhé saya cepet ing mangsa ngajeng ngantos copot saking orbit Bumi.

Rembulan namung saged kapirsani saking setunggal sisih permukaan menawi dipunamati saking Bumi amargi kala rotasi bulan punika sami kaliyan kala revolusi(orbit) rembulan ngililingi bumi inggih punika 27,32 dinten.

Ing rembulan mboten wonten udara utawi toya, namung kathah kawah ingkang wonten ing permukaan bulan amargi saking tabrakan kaliyan komet. Mboten wontenipun udara lan toya ing bulan njalari kikisan mboten wonten lan kawah ing rembulan ingkang umuripun mayuta-yuta taun kapengker tasih wetah. Kawah paling ageng ing bulan inggih punika Clavius kanthi garis pusat 230 kilometer lan lebetipun 3.6 kilometer. Mboten wontenipun udara ugi njalari mboten wonten suwanten ingkang saged kapirengaken ing Bulan.

Rembulan dados penandha wekdal[sunting | sunting sumber]

Bulan purnama utawi rembulan ndadari, punika kaanan nalika rembulan katingal bunder sampurna saking Bumi. Ing wekdal punika, Bumi mapan méh segaris ing antawisipun Srengéngé lan rembulan, saéngga sedaya permukaan rembulan ingkang kapadhangan Srengéngé katingal cetha saking Bumi.

Kosok wangsulipun wekdal bulan mati, inggih punika nalika Bulan mapan méh segaris ing antawisipun Srengéngé lan Bumi, saéngga ingkang katingal saking Bumi punika sisih wingking rembulan ingkang peteng, alias mboten katingal menapa-menapa.

Ing antawis kalih wekdal punika wonten kaanan rembulan sepalih lan bulan sabit (rembulan nanggal sepisan?), inggih punika wekdal posisi rembulan tumrap Bumi mbentuk sudut tartamtu tumrap garis Bumi - Srengéngé. Ing wekdal punika, namung sabagéyan permukaan rembulan ingkang kasunaran Srengéngé ingkang katingal saking Bumi.

Asal usul[sunting | sunting sumber]

Asal - usul bulan mboten dipunmangertos sacara mesthi, nanging ilmuwan manggihi bukti ageng bilih rembulan asalipun saking tubrukan bumi kaliyan planet alit ingkang naminipun theira watawis 3 milyar taun kepengker, ingkang ngasilaken lebu ingkang kathah sanget lan ngorbit ing sakelilingipun bumi. Akhiripun lebu punika ngempal dados rembulan. Ing wiwitan, letipun rembulan kaliyan Bumi sepisanan namung watawis 30.000 mil.

Tata Surya
8planet.jpg
Planet: Merkurius | Venus | Bumi | Mars | Yupiter | Saturnus | Uranus | Neptunus
Planet cilik: Ceres | Pluto | Eris
Liyane: Srengéngé | Satelit | Asteroid | Komet | Sabuk kuiper | Awan oort
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rembulan&oldid=812742"