Rotasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Contoh rotasi

Pangèrtosan Rotasi[sunting | sunting sumber]

Rotasi inggih punika pérputaran , pérputaran donya ing porosè saking arah ngilèn lan ngètan sélami 24 jam ingkang ngakibatakén kédadosan siang lan Ndalu, be-ro-ta-si berputar lan beredar ing ekuator matahari. [1](dipununduh Tanggal 2 Oktober 2012) rotasi inggih punika gérakan ngèlingkar saking obyék ing sékitar pusat utawi titik rotasi. Objek tiga dimènsi mutér ing sékitar garis imajinèr ingkang dipunwastani sumbu rotasi. Sébuah rotasi titik Èkstérnal, tuladhanipun bumi ngadép matahari, sagéd kasébut Rèvolusi utawi Rèvolusi Orbit, dipunhasilakén saking Gravitasi. Rotasi bumi inggih punika pérputaran bumi ing poros bumi piyambak lan dipunitungngantas 24 jam utawi saking injing ngantos Ndalu. Bumi mutér saking arah wètan, ménawi dipunpèrsani saking bintang utara Polaris, bumi katingal mutér ngélawan jarum jam. [2](dipununduh tanggal 2 Oktober 2012) Rotasi bumi inggih punika perputaran bumi saking poros utawi sumbunipun. Ing sekali putaran bumi butuhake wekdal ngantos 24 jam. h[3](dipununduh Tanggal 2 Oktober 2012)

Bukti –Bukti Bumi Berotasi[sunting | sunting sumber]

1. Percobaan Berzenberg lan Reich 1802 Percobaan punika dipun lampahi déning Berzenberg lan Reich inggih punika jatuhakén péluru-péluru logam saking dhuwuripun katamtu, yaiku saking ménara 110 m, kasunyatanipun péluru-péluru kasébut mbotén naté dawah ing titik tégak lurus, ananging arah dawahipun tebih saking ancang-ancang ke arah wetan. Sakmenika buktikaken bumi menika muter , menawi bumi punika mboten muter, mila peluru-peluru wau dawahipun ing ngandap titik dawahipun. 2. Percobaan Ayunan Founcault 1852 Ing tahun 1852 ilmuan saking Prancis ingkang asmanipun Foucault ngèlampahi pércobaan ing kota Paris. Pércobaan punika ginakakén Bandul wési, kang digantung ing tali dawané kirang langkungé 60 m, lan digayuhakén ing langit-langit kupèl ing gédung Pantheon Paris. Wiwitanipun bandul agéng dipuntarik ing samping, lajéng dipunwucalaké. Gérak ayun saking bandul punika sagéd dipuntéliti lan dipunsérat, amérgi wonténpin ingkang dipunlétakakèn ing bagian ngandap bandul. pin kasébut damél gorèsan-gorèsan alit ing pasir alus, pasir punika wontwn bak ing ngandap bandul kasebut.

Mula-mula bandul besar ditarik ke samping, kemudian dilepaskan dan dibiarkan berayun. Gerak ayunan dari bandul dapat diteliti dan dicatat, karena ada sebuah pin yang diletakkan di bagian bawah bandul. Pin tersebut akan membuat goresan-goresan kecil pada pasir halus yang diletakkan di dalam bak di bawah bandul tersebut sewaktu bandul berayun. Menika nandakaken bumi ing panggenan ngandap bandul muter kaliyan arah berlawanan gerak jarum jam. [4](dipununduh tanggal 2 Oktober 2012)

Akibat Rotasi bumi[sunting | sunting sumber]

Wonten kedadean ingkang wigatas dados akibat rotasi bumi iggih punika: . a. Peredaran semu dintenan benda-benda langit, yaiku pergerakan saking wetan ing ngulan ingkang tampak benda-benda langit lan matahari b. Peristiwa siang lan ndalu. c. Bentenipun wekdal, wonten ing daerah ingkang adedasar letak garis Lintang lan garis Bujur. Saben 10 jarak kalih garis Meredian ingkang kaurutan, wekdalipun benten 4 menit, utawi 150 benten 1 jam. d. Bentenipun arah angin Pasat e. Bentuk Bumi ing Pepat f. Bentenipun gedhene gaya gravitasi bumi. [5](dipununduh tanggal 2 Oktober 2012)

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rotasi&oldid=834713"