Ibn Wahshiyya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hieroglif, tulisan mesir kuna kang dibahas dening Ibnu Washiya ning kitab ingkang dipunserat, Kitab Shawq al-Mustaham

Ibnu Wahshiya, dipuntepang ugi Ibnu Wahshiyah panyerat ingkang remen kaliyan ilmu sihir kaliyan esoterica ingkang wonten nalika jaman Mesir kuna.[1] Tiyang Asiria, ingkang dados panyerat, ahli al kemis, ahli ilmu tanah, Egyptologist sarta sajarawan ingkang miyos wonten ing tlatah Qusayn ingkang caket kaliyan kuffah ing Irak.[2]

Dipuntepang Abubekr Bin Ahmad Bin Wahishih wonten tlatah Eropa.[2] nalika abad kaping 10, 'Abu Bakr Ibnu Wahshiyya (gesang nalika taun 318/930), panyerat utawi transiator saking buku-buku, kayata al-Filaha yaiku buku bab pertanian.[1] Ibn Wahshiyya menika salah satunggaling sajarawan ingkang kapisan saget, sabotenipun sampun translater punapa ingkang sampun dipunserat wonten ing buku kuna kasil peradaban Mesir Kuna, kaliyan ngartosaken punapa ingkang wonten ing tembok bersejarah Mesir kuna.[2] kayata seratan hiroglif ingkang asring wonten ing tempat-tempat pamujaan uga tempatipun makam para raja.[2] Abasa saking jaman Mesir kuna kasebut, dipunjlentrehaken kanthi dipunhubungaken kaliyan kontemporer abasa Koptik, refrensi ingkang dipundamel dening ibnu Wahshiyya.[2] Seratan saking ibnu Wahshiyya menika wonten ing buku misteri arkeologi Labirinth ingkang dipunserat dening Kate Mosse.[2]

Ibn Wahshiyya menika nyambut damel dados panyerat buku, Buku ingkang sampun dipunserat dening Ibnu Wahshiyya menika kayata Ibn al Nadim (wonten ing seratan buku al Fihrist) ingkang isinipun kathah mbahas bab sihir, patung, penawaran, tetandhuran, bab kimia , masalah fisika sarta kedokteran ingkang sampun dipunjlentrehaken saking buku-buku ingkang sampun kuna.[2]

Karya ingkang sampun piyambakipun serat, kayata seratan ingkang mbahas bab ilmu kimia.[2] Dipunserat kaliyan Abu Thalib al-Zahriyat, karya ingkang sampun dipunserat sesarengan menika dipunginakaken dening pamarintah Al Damashqi.[2] Wonten bidang tetandhuran ibn Wahshiyya sampun nerjemahaken buku Filahât al-Nabâtiyyah, buku ingkang paling anggadhahi pengaruh ingkang ageng kaliyan tiyang-tiyang islam.[2] karya-karyanipun ibn Wahshiyya[2]:

  • Kitab Shawq al-Mustaham (ingkang njlentrehaken bab hurup kuna kayata hieroglif Mesir)
  • Kitab Filahât al-Nabâtiyyah (ingkang njlentrehaken bab tata cara tetandhuran)
  • Kitab Kitab al-Fihrist (ingkang njlentrehaken bab ilmu sihir) sarta buku sanes ingkang njlentrehaken bab patung,

karya-karya menika kasil saking terjemahan buku-buku kuna saking jaman Mesir kuna ugi buku ingkang dipunripta piyambak.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en)Ibn Wahshiyya dipunnunduh tanggal 4 Juni 2011
  2. ^ a b c d e f g h i j k l (en)Ibnu Wahshiya dipununduh tanggal 4 Juni 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ibn_Wahshiyya&oldid=830294"