Maslamah Ibn Ahmad al-Majriti

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
merkuri oksida, pisanan dienggo kimiawan Al-Majriti kanggo eksperimen.

Ahmad al-Majriti (338-398 H/ 950-1007 utawa 1008 M) dikenal Majriti amarga Ahmad al Majariti lair ning Madrid (ning bahasa Arab Majrit), ning kana dheweké mukin ning wektu kang suwe sadurungé pindah ning Cordoban nganti ninggalé. [1] Ahmad al Majariti, pemimpin kang hebat matematika ning Andalusia lan miturut Sa'id al Andalusi, Ahmad al Majariti kuwi matematikawan kang paling apik ning jamané.[1] Astronom kang migunakaké ilmuné kanggo ngamati lintang-lintang.[1] Miturut Zarkali, Ahmad al Majariti anduweni pangatahuan babagan ilmu pangatahuan ning bidang astranomi.[1] Jenenge wangi amerga kapinterane ning babagan ilmu pambagian harta waris.[1]

Karyané babagan ilmu matematika lan astronomi, melajari lan njlentrehaké terjemahan saka basa Arab saka Ptolemy's Almagest.[1] [2] Nyerat komentar kanggo Planisphaerium Ptolemy (kang diterjemahaké dening [[Rudolph Bruges).[1] Ahmad al Majariti, wong kapisan kang ngomentari peta astronomi Ptolemy, dheweké nyerat risalah babagan astrolabe (kang diterjemahké maring basa Latin dening Johannes Hispanensis utawa Jhon saka Seville c.1133-1142 Masehi).[1][2] Ahmad al Majariti mulai ngamati benda langit nalika taun 979 Masehi, nggawa tabel astronomi saka al Khawarij, sekalian ngoreksi lan mbeberaké ilmu kang wis dijlentrehaké ning tabel astronomi kuwi.[1]

Salah sijiné kontribusi saka al Majariti kuwi ning babagan pangenalan babagan ilmu kimia.[1] Teori jumlah lan geometri Euclidean, nyerat risalah babagan aritmatika komersial (al mutamalat) kang urusané babagan dodolan , kadaster lan pajak, panggunaan al jabar, geometri lan operasi aritmatika.[1] Kontribusi mau kang akhiré dadi dalan kanggo ngenali trigonometri Muslim ning Eropa.[1] Tarutama ning panggunaan saka fungsi sinus lan tangen.[1] Kontribusiné kang paling kondhang kuwi ning babagan ilmu kimia, dheweké dianggep dadi otoritas ning babagan ilmu kimia.[1] gawe kontribusi-kontribusi ning lapangan nganggo panggambaran bedané kimia lan semiologi, mbebasaké ilmu kimia saka mitos lan ilmu sihir.[1] Seratané ning babagan ilmu kimia Rutbat al Hakim wa mudkhal al tatham.[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (en)Abu al-Qasim Ibn Ahmad Ibn Qasim Maslama bin Abdullah al Majriti dipununduh tanggal 16 Juni 2011
  2. ^ a b (en)Al Majariti dipununduh tanggal 16 Juni 2011