Al-Khwarizmi al-Khati

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Muhammad ibn Musa al Khawarizmi

Al Khawarizmi, nama asliné Muhammad Ibn Musa al-Khawarizmi dikenal uga Abu Abdullah Muhammad bin Ahmad bin Yusoff.[1] Al Khawarizmi ning daerah Kulon, dikenal al Khawarizmi, al Cowarizmi, al Ahawizmi, al Karismi, al Goritmi, al Gorismi lan undang-undangan liyané.[1] Al Khawarizmi lair ning daerah Bukhara.[1] Jaman kaemasan Al Khawarizmi nalika taun 780-850 Masehi.[1] piyambake ninggal yuswa kira-kira taun 220-230 Mesehi.[1] Ananging ana sumber liya kang njlentrehaken menawa, Al Khawarizmi urip nalika awal partengahan abad kaping 9 Masehi.[1] Sumber liya bisa negaske menawa, Al Khawarizmi urip ning Uzbekistan nalika taun 194 Hijriyah /780 Masehi lan ninggal yuswa taun 266 Hijriyah /850 Masehi ning Baghdad.[1] Ning bidang pendidikan, piyambake wis jelas unggulé.[1] Pangetahuan lan pengetahuané ora namung babagan agama utawa syariat ananging babagan filsafat, logika, aritmatika, geometri, musik, matematika (ilmu itung), sajarah lan ilmu kimia.[1]

Al Khawarizmi Guru Aljabar ning Eropa[sunting | sunting sumber]

Nalika esih enom, piyambaké nyambut gawe ning pamarintahan Khalifah al Ma'mun, nyambut gawe ning Bayt al-Hikmah ning Banghdad.[1] Nyambut gawe ning bagian observatory yaiku ning tempat belajar matematika lan Astronomi.[1] Uga dipercaya dadi pengurus perpustakaan khalifah.[1] Tau ngenalké angka-angka India lan carane ngitung India lan hubungané ning agama lan ajaran islam.[1] Panyerat Ensiklopedi, ning bidang ilmu kang beda.[1] Al Khawarizmi, tokoh kang kapisan ngenalké aljabar lan ilmu hisab.[1] Ora mung kuwi, piyambaké uga ngenalke ilmu lan konsep-konsep ilmu matematika kang esih digunakaké kanthi saiki.[1]

Sumbangan Ilmu[sunting | sunting sumber]

Sumbangan Ilmu saka Al Khawarizmi bentuké karya, kayata[1]:

  1. Al-Jabar wa'al Muqabalah, panemu saka sistem itung kanggo nyelidiki trigonometri lan astronomi (secans lan tangnens)
  2. Hisab Al-Jabr wa al-Muqabalah, panemu lan pangaju babagan masalah itung-itungan lan njlentrehaké 800 masalah kang dadi parsoalan kang ana ning jaman Neo.Babylian kang bentuké esih diragukaké, lan wis dibuktikaké beneré dening al Khawarizmi.
  3. Sistem Nomor, panemu sistem nomor, kaya Cos, sin lan Tan kanggo masalah trigonometri, teorema segitiga sama kaki lan itung-itungan luas segitiga, segi empat lan lingkaran ning ilmu geometri.
  4. Lan ilmu liyané kang konsepé saka ilmu Matematika, ilmu Astronomi ning islam disebut ilmu falaq (pangetahuan babagan perbintangan kang dihubungaké karo kajian babagan kedudukan, pergerakan, pamikiran lan tafsiran bab lintang kasebut)

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q (id) Abu Abdullah Muhammad bin Ahmad bin Yusoff dipununduh tanggal 9 Juni 2011