Abbas Ibn Firnas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
(Belgrade Planetarium, ingkang wonten ing Serbia, kainspiraasi saka planetarium kapisan kang dibangun dening Abbas Ibn Firnas)

Abbas Ibn Firnas, (852) panyipta tabel astronomi, panulis puisi, pambangun planetarium uga ingkang ngrancang jam banyu.[1] Abbas Ibn Firnas utawa 'Abbas Qasim Ibnu Firnas (810-887 AD) menika teknolog uga ahli kimia nalika kakalifahan Umayyah saking Córdoba wonten ing tlatah Al-Andalus.[2]

Nalika taun 822, khalifah ingkang enggal ('Abd al-Rahman II) munggah tahta, makempalaken tiyang-tiyang ingkang anggadhahi bakat, kayata musisi Irak ingkang asmanipun Ziryab, nuli astronom sarta panyair enom Abbas Ibnu Firnas.[2] Nalika abad kaping 9 Masehi, Spayol (saniki) kaliyan Portugal mbentuk kakhalifahan Andalusia saking Cordova.[1]

Samenika taun-taun gelombang ingkang paling nginggil kamajuan islam bab Seni kaliyan ilmu pangatahuan.[1] Cordova kaliyan Baghdad menika pusat saking budaya kembang wonten dunya.[1] Taun 852, Ibn Firnas mirsani parasut kapisan ingkang dipunparagakaken dening pamuda ingkang asmanipun Armen Firman ingkang mutusaken mabur saking menara saking Cordoba migunakake jubah ingkang ageng[2]. Sebab kadadian menika, Armen Firnas selamet ananging anggadhahi luka ingkang boten awrat.[2] Abbas ibn Firnas menika uga sami kaliyan Zirhab, nyambut damel wonten ing usaha ingkang macem-macem.[2] Abbas ibn Firnas pados kawruh bab kimia, fisika kaliyan bab astronomi.[2] Piyambakipun mbangun planetarium ingkang dipunkembangaken saking rangkaian cincin ingkang dipunsambung supados saget dipunpirsani kayata planet-planet kaliyan lintang-lintang ingkang pating gumeser.[2]. Abbas ibn Firnas yipta tabel astronomi, nyerat puisi, uga nyipta jam banyu ingkang dipunsebat Al-Maqata.[2] Piyambakipun uga nyusun cara damel kaca saking pasir.[2] Barang ingkang sampun dipuncipta sasanesipun inggih menika alat kangge nugel watu kristal, sahingga tiyang Spayol botenusah ngekspor kristal maring Mesir (nalika jaman semana, namung Mesir ingkang sampun mangertos ilmu kangge nugel kristal).[2]

Taun 875 nalika yuswa Abbas ibn Firnas 65 taun, piyambakipun mbangun glider piyambak, uga mrosot piyambakan saking gunung.[2]

Panerbangan menika saget dipunsebat sukses, dipunpirsani tiyang ingkang boten sekedhik.[2] Amarga pandaratan ingknag boten sukses wonten akiripun panerbangan kasebat, Abbas ibn Firnas anggadhahi luka wonten gegeripun.[2] Piyambakipun ninggal yuswa kalih welas taun sasampunipun kadadian panerbangan menika.[2]

kangge mangurmati Abbas ibn Firnas, Libya nyetak prangko.[2] Ananging, Irak ngurmati Abbas ibn Firnas kawujud bangun patung.[2] Uga maringi nama " Ibnu Firnas" kangge Bandhara wonten sebelah utara Baghdad, ingkang dados wujud pangurmatan ugi.[2]

Chatetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (en)No.1910:'ABBAS IBN Firnas dipununduh tanggal 2 Juni 2011
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q (en)Abbas Ibnu Firnas tiyang ingkang kapisan nyobi mabur kanthi cara ilmiah dipununduh tanggal 4 Juni 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Abbas_Ibn_Firnas&oldid=830165"