Ibn al-Nadim

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Piramida, bangunan ingkang anggawe Abu'l Faraj Muhammad bin Ishaq al Warraq panasaran bab ilmu kimia kang ditrepaké ning bangunan kuwi

Abu'l-Faraj Muhammad bin Ishaq al Warraq, utawa Ibn al-Nadim (ninggal yuswa tanggal 17 September 995/998).[1] Ahli bibliografi Persia utawa latar belakang Arab.[1] Dikenal dadi panyerat kitab al Fihrist, judulé dipilih saka basa Persia pehrest (fehrest/ fehres/ fahrasat) kanggo judul buku kang isine bab sastra Arab.[1][2] uga dikenal dadi padagang buku, uga panggawé kaligrafi kang disalin saka naskah nuli didol.[1] piyambakée manggon ning Baghdad, uga manggon ing Mosul.[1] Remen kaliyan logika lan ilmu-ilmu saka Yunani.[1] Buku seratané kang judulé Al Fihrist, kuwi pengantar singkat kang dimaksud dadi indeks saka sakabehing buku kang wis diserat nganggo bahasa Arab utawa nganggo basa liya.[1] Buku kuwi mbahas 10 wacana mbahas bab kang beda:[1]

  1. Kitab suci umat Islam, Yahudi lan Kristen, kang dihubungaké karo Al Qur'an lan Hadist
  2. Mbahas tata bahasa lan filologi
  3. Sajarah, biografi, silsilah lan liya-liyané
  4. Puisi
  5. ilmiah teologi (ilmu kalam)
  6. hukum fiqh lan tradisi, bab kang wis dimusyawarahké, ditutup karo wacan kang mbahas pelajaran bab non-islam
  7. Filsafat lan ilmu kuna
  8. legenda, dongeng, sulap, lan liya-liyané
  9. dokrin (maqalat) saka kredo non-monoteis (Manicheans, Hindu, Budha, lan Cina)
  10. ilmu kimia.

Artikel utawa wacan cekak isiné (kajaba wiwitan lan bab kapisan saka wacan pisan saka script lan huruf kang beda) nganggo basa Arab terjemahan saka bassa Yunani, Siria lan basa liyané.[1] Khutbah saka Ibnu al Nadim isiné bab asal usul filsafat (nalika kauripan Plato lan Aristoteles), asal usul Buku Seribu satu malam, pamikiran tentang piramida, pendapat tentang sihir, sihir, takhayul, sarta ilmu kimia lan liya-liyané.[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j (en)Ibn Al Nadim dipununduh tanggal 8 Juni 2011
  2. ^ (en)Dictionary.com dipununduh tanggal 8 Juni 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ibn_al-Nadim&oldid=880629"