Muhammed ibn Umail al-Tamimi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Muhammed ibn Umail al-Tamimi
Miyos Mesir
Tilar donya 349
Bidhang Ahli Kimia, Sastrawan
Kaahlian Kimia
gambar yang njelasaké kitab seratané, yaiku Hilal risalah ilal al-shams (Esay bab Matahari lan rembulan)

Muhammad Ibn Umail al Tamimi, (Arabic: أبو عبد الله محمد بن أميل التميمي )) nama lengkapé Abu Abd Allah Muhammad al-Hakim al Sadiq al Tamimi Ibnu Umail, manggon ing Mesir urip nalika abad kaping papat Hijriyah (Abad 10 Masehi) ninggal dunya kira-kira taun 349 H/960 M.[1] salah sijiné ilmuwan kondhang islam kang gawe kontribusi marang perkembangan ilmu kimia.[1] piyambaké duwe posisi penting ing sajarah ilmu pengetahuan, merga loro saka karya-karya ning Eropa paling tua ning bidang ilmu kimia sebeneré terjemahan saka buku-buku seratané.[1]

Muhammad Ibn Umail al Tamimi, kuwi pemimpin kehidupan kang pelosok, adoh saka pandangan masarakat.[1] Buku-bukuné nyebar ning kalangan kanca-kanca cedhaké.[1] Informasi saka Muhammad Ibn Umail al Tamimi ora dingerteni, ananging buku-bukuné lan pengetahuanné tekan marang wong-wong turun-temurun.[1] Tanggal sing pas karo lair lan ninggalé ora ana kang mangerteni.[1] Belajar bab ilmu Kimia saka Abul Qasim Abd al-Rahman.[1] Ibn Umail al Tamimi percaya menawa piramida Mesir kuno kang ditemukaké cedhak Kairo anduweni rahasia bab pengetahuan ing bidang ilmu kimia.[1] Piyambaké mlebu piramid karo wong loro kancané, maksudé mung belajar.[1] Ibn Umail al Tamimi, menehi gambaran saka piramid, patung-patung lan lukisan ing salah siji bukuné.[1] Piyambaké uga nulis penjelasan saka pengetahuan ing bidang ilmu kimia.

Prestasi saking Muhammmad Ibn Umail al Tamimi yaiku[1]:

  • Nyerat buku bab ilmu kimia
  • Nyusun puisi-puisi dawa kang disebut qasida

Buku-buku lan puisiné kaya shams al Risalah ilal hilal, Ma wal ardh al waragi al najmiya, al siFR al-kabir fi hall al ashkal birbawiya tasawir wal al, al Qasida al-nuniya, al naqaiya al Durat, lan Kha2as al bar bahr wal.[1] Hilal risalah ilal al-shams (Esay bab Matahari lan rembulan sabit) lan Ma al-Waraqi wal ardh al naimiya, banyu bening (keperakan) lan lintang kang ngiasi bumi (bumi berbintang) kang wis diterjemahké ning basa Latin nalika taun 1200 Masehi judulé Tabula Chimica Linam Creescentem lan Apistola Solis .[1] Kutipan saking ilmiawan jaman biyen, saka Mesir, Yunani, lan ilmuean Yunani kayata Hermis Markunus]] (Mesir), Socrates, Plato (ngango basa Yunani), Khalid bin Yazid, Jabir ibn Hayyan lan [[Dzu; Nun al Misri.[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Ibnu Umail dipununduh tanggal 8 Juni 2011