Aryabhata

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Aryabhata

Patung Aryabhata
Lair 476 CE
Patliputra in Magadha
Pati 550 CE
Éra Gupta era
Wilayah India
Kawigatèn utama Mathematics, Astronomy
Karya utama Āryabhaṭīya, Arya-siddhanta

Aryabhata Swara pronunciation (Basa Sangskreta: आर्यभट; IAST: Āryabhaṭa) utawi Aryabhata I[1][2] (476–550 CE)[3][4] inggih punika tiyang ingkang sepisanan ngaji kanthi garis ageng ing bidhang matematika - astronomi saking zaman klasik saking ilmuwan matematika India lan ugi minangka pakar astronomi saking India. Pakaryanipun inggih wonten ing Āryabhaṭīya (piyambakipun umuripun inggih punika nembe 23 taun nalika ing taun 499 masehi)[5] lan ing Arya- siddhanta. Karya - karya ingkang dipuntenani dening Aryabhata inggih mliginipun saking bidhang matematika lan astronomi. Piyambakipun ugi makarya kangge ndamel pendhekatan pi.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Kanggé nyebat namanipun Aryabhatta padatanipun wonten kalebetan kanggé ngéja nmanipun ingkang dipunanggep minangka nama sanesipun inggih punika kanthi pungkasan Bhatta, dene namanipun ingkang leres inggih punika Arybhata,[6] Aryabhata nyebataken wonten ing Arybhatiya bilih punika kapérang saking 3.630 taun dhateng Kali Yuga, nalika piyambakipun ing yuswa 23 taun. Punika nedahaken bilih angka punika jumbuh kaliyan taun 499 CE lan punika nedahaken bilih piyambakipun miyos wonten ing taun 476 M. Miyosipun Aryabhata punika sampun mesti wonten, ananging bok bilih ing dhaerah - dhaerah ingkang dipunkenal wonten ing teks- teks kuno dados Ashmaka, India ingkang bok bilih ugi punika dhaerah Maharashtra utawi Dhaka.[6] Ngengingi bab pendhidhikanipun, dipunpitados bilih ing saperangan titik, Aryabhata kesah dhateng Kusumapura kangge nerasaken pendhidhikanipun lan gadhah dalem ing mrika ing saperangan wekdal.[7] Saking tradhisi Hindhu punapa dene tradhisi Budha, saha Bhaskaral (CE 629), Kusumapura dipunanggep minangka dhaerah Patalipura, modhern Patna.[6] Versi kasebu nyebutaken bilih Aryabhata inggih punika pandheganipun lembaga IAST (kulapati) ing Kusumapura, lan amargi universitas Nalanda mapan wonten ing Patalipura ing wekdal punika lan universitas punika ugi gadhah observatorium astronomi, mila dipunanggep bilih Aryabhata ugi bok bilih sampun nate dados kepala Universitas Nalanda ugi. Aryabhata ugi dipunanggep minangka tiyang ingkang sampun mbangun satunggaling observatorium wonten ing kuil Srengenge ing Taregana, Bihar.[8]

Padamelanipun[sunting | sunting sumber]

Aryabhata inggih punika salah satunggaling penulis ing bidhang matematika lan astronomi, dene saperangan karyanipun ugi sampun ical. Padamelanipun Aryabhata ingkang paling wigati inggih punika "Aryabhatiya", satunggaling ringkesan saking bab matematika lan stronomi ingkang kanthi wiyar sampun dipunsebut wonten ing literatur matematika India lan saged tetep madeg ngantos zaman modhern sak punika. Bageyan saking "Aryabhatiya" inggih punika ngewrat bab aritmatik, aljabar, trigonometri pesawat, trigonometri, lan trigonometri bola.

Arya Siddhanta gadhah padamelan ingkang kathah wonten ing bidhang petangan astronomi, lan lajeng misuwur saking asiling seratanipun, Varahamihira lan salajengipun dados ilmuwan matematika lan dados komentator kalebet Brahmagupta lan [[Bhaskara].

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Aryabhata the Elder". http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk. http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Biographies/Aryabhata_I.html. Retrieved 18 July 2012.
  2. ^ Britannica Educational Publishing (15 August 2010). The Britannica Guide to Numbers and Measurement. The Rosen Publishing Group. pp. 97–. ISBN 978-1-61530-218-5. http://books.google.com/books?id=cuN7rH6RzikC&pg=PA97. Retrieved 18 July 2012.
  3. ^ Bharati Ray (1 September 2009). Different Types of History. Pearson Education India. pp. 95–. ISBN 978-81-317-1818-6. http://books.google.com/books?id=9x5FX2RROZgC&pg=PA95. Retrieved 24 June 2012.
  4. ^ B. S. Yadav (28 October 2010). Ancient Indian Leaps Into Mathematics. Springer. pp. 88–. ISBN 978-0-8176-4694-3. http://books.google.com/books?id=nwrw0Lv1vXIC&pg=PA88. Retrieved 24 June 2012.
  5. ^ Heidi Roupp (1997). Teaching World History: A Resource Book. M.E. Sharpe. pp. 112–. ISBN 978-1-56324-420-9. http://books.google.com/books?id=-UYag6dzk7YC&pg=PA112. Retrieved 24 June 2012.
  6. ^ a b c K. V. Sarma (2001). "Āryabhaṭa: His name, time and provenance". Indian Journal of History of Science 36 (4): 105–115. http://www.new.dli.ernet.in/rawdataupload/upload/insa/INSA_1/20005b67_105.pdf.
  7. ^ Cooke (1997). "The Mathematics of the Hindus". p. 204. "Aryabhata himself (one of at least two mathematicians bearing that name) lived in the late fifth and the early sixth centuries at Kusumapura (Pataliutra, a village near the city of Patna) and wrote a book called Aryabhatiya."
  8. ^ "Get ready for solar eclipe". National Council of Science Museums, Ministry of Culture, Government of India. http://ncsm.gov.in/docs/Get%20ready%20for%20Solar%20eclipse.pdf. Retrieved 9 December 2009.

{{* Cooke, Roger (1997). The History of Mathematics: A Brief Course. Wiley-Interscience. ISBN 0-471-18082-3.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aryabhata&oldid=837009"