Srepeg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ing musik utawa karawitan sajeroning gamelan Jawa, srepeg iku siji wangun gendhing nalika ngiringi pagelaran wayang.

Tata wanguné ya iku:

...N...N ...N...N
TPTPTPTP TPTPTPTP

ing ngendi kaloro larikan dimainaké bebarengan, lan T nuduhaké thuthukankethuk, P thuthukan kempul, lan N thuthukan kenong. Kenong lan kempul tansah mainaké seleh.

Gongané nduwèni dawa sing béda-béda, miturut patheté. Suwuk bisa dipungkasi ing ngendi waé sajeroning siklus iki, miturut aba-aba saka kendhang utawa kepyak. Wangun mélodhis srepeg iku cetha, amarga dumadi saka seleh ganti gumanti karo not sacedhaké.

Irama srepeg iki racaké cepet lan dimainaké ing irama lancar.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  • Neil Sorrell. A Guide to the Gamelan. London: Faber and Faber, 1990. Page 70.


 
Piranti gamelan
Piranti Gamelan

Gong | Kempyang | Kethuk | Kempul | Kenong | Saron | Demung | Slenthem | Slentho | Bonang | Gendér | Gambang | Angklung | Kecapi | Siter | Celempung | Suling | Rebab | Kendhang | Bedhug | Kecer | Kepyak | Kemanak