Angklung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Angklung
Pagelaran angklung

Angklung ya iku piranti musik sing digawé saka pring lan duwé nada multitonal. Dimuniake kanthi cara digoyang goyang[1]. Piranti musik iki tinemu déning Bapak Daeng Sutigna sekitar taun 1938.[2] Nalika isih wiwitan, angklung nung kanggo kepentingan kesenian lokal atau tradisional.[2] Nanging amarga swara kang diasilaké merdhu lan duwèni kandungan lokal lan internasional kaya ta swara tangga nada duremi fa so la si du lan daminatilada, mula angklung rikat ngrembaka, ora mung ing digelar ing lokal, nanging uga regionel, nasional lan internasional.[2] Konon kabare, pagelaran angklung wis digelar dihadapan para pemimpin Nagara ing Konferènsi Asia Afika ya iku ing Gedung Merdéka Bandung taun 1955.[2] Cacahing pemani angklung bisa ngancik 100 wong lan bisa dilarasake karo piranti musik liyané kaya ta piano, organ, gitar, drum, lan liya-liyané.[2] Saliyané minangka piranti kesenian, angklung uga bisa digunakaké minangka suvenir utawa buah tangan sawisé dihiasi asesoris.[2] Sawisé Daeng Sutigna ora ana, krèasi kesenian angklung diterusaké déning Mang Ujo lan Erwin Anwar.[2] Mang Ujo wis gawé pusat pembuatan lan pengembangan kreasi kesenian angklung kang disebut Saung angklung Mang Ujo kang ana ing Padasuka Cicaheum Bandung.[2] Salah siji program kang wis dilakoni kanggo mertahanake kesenian angklung ya iku ngnalake angklung marang para siswa sekolah, wiwit TK, nganti tingkat SLTA lan wis dadi salah siji kurikulum ing mata wulangan lokal.[2] Laras (nada) piranti musik angklung minangka musik tradisi Sunda akèh-akèhé ya iku salendro lan pelog.[3] Pérangan-bageyanè anklung ana telu ya iku [4]

  • Tabung Swara
Pérangan kang paling wigati saka Angklung, ya iku tabung swara kang ngasilaké intonasi. Prosès setem bisa ngasilaké intonasi.
  • Kerangka
Kerangka tabung kanggo panggonan ngadeg.
  • Dhasar
Fungsine ya iku kerangka tabung swara.

Nalika tanggal 18 November 2010, angklung resmi dadi warisan budaya donya lan UNESCO.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ www.forumbebas.com (diundhuh tanggal 14 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i www.puncakview.com(diundhuh tanggal 14 Juli 2011)
  3. ^ www.kaskus.us (diundhuh tanggal 14 Juli 2011)
  4. ^ www.angklungisindonesia.com (diundhuh tanggal 16 Juli 2011)
  5. ^ www.uniqpost.com (diundhuh tanggal 16 Juli 2011)

Pranala njaba[besut | besut sumber]