Angklung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Angklung
Pagelaran angklung

Angklung ya iku alat musik sing digawé seka pring lan nduweni nada multitonal. Dimuniake kanthi cara digoyang goyang[1]. Piranti musik iki ditemokaké déning Bapak Daeng Sutigna sekitar taun 1938.[2] Nalika isih wiwitan, angklung nung kanggo kepentingan kesenian lokal atau tradisional.[2] Nanging amarga swara kang diasilaké merdhu lan duwèni kandungan lokal lan internasional kayata swara tangga nada duremi fa so la si du lan daminatilada, mula angklung cepet ngrembaka, ora mung ing digelar ing lokal, nanging uga regionel, nasional lan internasional.[2] Konon kabare, pagelaran angklung wis digelar dihadapan para pemimpin Nagara ing Konferènsi Asia Afika ya iku ing Gedung Merdéka Bandung tahun 1955.[2] Cacahing pemani angklung bisa ngancik 100 wong lan bisa dilarasake karo piranti musik liyane kayata piano, organ, gitar, drum, lan liya-liyane.[2] Saliyane minangka alat kesenian, angklung uga bisa digunakake minangka suvenir utawa buah tangan sawisé dihiasi asesoris.[2] Sawise Daeng Sutigna ora ana, krèasi kesenian angklung diterusaké déning Mang Ujo lan Erwin Anwar.[2] Mang Ujo wis gawé pusat pembuatan lan pengembangan kreasi kesenian angklung kang disebut Saung angklung Mang Ujo kang ana ing Padasuka Cicaheum Bandung.[2] Salah siji program kang wis dilakoni kanggo mertahanake kesenian angklung ya iku ngnalake angklung marang para siswa sekolah, mulai TK, nganti tingkat SLTA lan wis dadi salah siji kurikulum ing mata pelajaran lokal.[2] Laras (nada) piranti musik angklung minangka musik tradisi Sunda akeh-akehe ya iku salendro lan pelog.[3] Bagéyan-bageyanè anklung ana telu ya iku [4]

  • Tabung Swara
Bageyan kang paling penting saka Angklung, ya iku tabung swara kang ngasilake intonasi. Proses setem bisa ngasilake intonasi.
  • Kerangka
Kerangka tabung kanggo panggonan ngadeg.
  • Dhasar
Fungsine ya iku kerangka tabung swara.

Nalika tanggal 18 November 2010, angklung resmi dadi warisan budhaya donya lan UNESCO.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)www.forumbebas.com (diundhuh tanggal 14 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (id)www.puncakview.com(diundhuh tanggal 14 Juli 2011)
  3. ^ (id)www.kaskus.us (diundhuh tanggal 14 Juli 2011)
  4. ^ (id)www.angklungisindonesia.com (diundhuh tanggal 16 Juli 2011)
  5. ^ (id) www.uniqpost.com (diundhuh tanggal 16 Juli 2011)

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Angklung&oldid=988574"