Piano

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Piano
Steinway Vienna 011.JPG
Steinway grand piano
Keyboard instrument
Klasifikasi Hornbostel–Sachs 314.122-4-8
(Simpel chordophone kaliyan keyboard)
Inventor(s) Bartolomeo Cristofori
Digawé Awal Abad kaping 18
Jangka
Range of piano.svg

Piano inggih punika piranti musik ingkang dipuntabuh kanthi asta. Tiyang ingkang asring mainaken piano asring sinebat pianis.[1][2] Ing wiwitanipun piano dipunripta, swantenipun taksih dèrèng seru tinimbang piano ingkang wonten ing jaman sapunika (abad XX-an), kados piano ingkang dipunripta déning Bartolomeo Cristofori (16551731) damelan taun 1720.[1][2] Amargi teganganipun senar piano ing wekdal samanten taksih dèrèng langkung kiyat kados sapunika. Sapunika piano kasebat dipunpameraken ing Metropolitan Museum of Art ing New York.[1] Taksih dèrèng wonten ingkang saged demtokaken sinten ingkang ngripta piano, kathah tiyang ingkang ngakeni manawi Bartolomeo Cristofori ingkang ngripta piano.[1] Piano ugi sanès piranti musik ingkang wiwitan ingkang nganggé papan tuts lan kerjanipun kanthi dipunpetek.[1] Piranti musik kanthi prinsip meh sami kaliyan piano sampun wonten wiwit taun 1440.[1] Piano dipunripta saking kekajengan badhé nggabungaken kaendahanipun nada clavichord kanthi kekiyatanipun harpsichord.[1] Kekajengan punika damel Marius saking Paris (1716), Schroter saking Saxony (1717), lan Christofori (1720) saking Padua, Italia, kanggé damel piano.[1] Ananging asil inkang wutuh lan jangkep nembé dipunpameraken déning Bartolomeo Christofori. Saking piano damelanipun harpsichord lan spinet (harpsichord alit) ing Pura Florentine-dalemipun Pangeran Ferdinand de’Medici.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i [Pollens, Stewart. 2009. The Early Pianoforte. Cambridge:Cambridge University Press]
  2. ^ a b Hammer Time dipunundhuh tanggal 16 Juli 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]