Ladrang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ladrang iku jinising gendhing Jawa sing nganggo kasusun saka 32 keteg (thuthukan).

Ladrang form on the phrase making or colotomic instruments. p = kempyang, t = ketuk, ⋅ = pause, N = kenong, P = kempul, GONG = gong ageng.[1]

Ladrang iku mèmper karo ketawang kajaba papat (ora loro) nongan minangka siji gongan. Uga mèmper karo lancaran, kajaba luwih rendhet separoné, lan kempyang dimainaké ing antarané saben beat saka lancaran.[2]

Wangun gendhing[besut | besut sumber]

Dhasar wangun gendhing iki wujud siklus kanthi urutan kaya mangkéné:

pTpW pTpN pTpP pTpN pTpP pTpN pTpP pTpG

Cathetan: p minangka thuthukan kempyang, T ketuk, P kempul, N kenong, lan G thuthukan bebarengan saka gong ageng karo kenong. Aksara tandha nuduhaké wela, ya iku jedah ora nganggo kempul. Mula saka iku, gong dithuthuk sapisan, kenong nuthuk kaping papat, kempul kaping pindho, ketuk kaping pindho, lan kempyang kaping pindho. Kendhang lumrahé nganggo gaya kendhang kalih.[2]

Rupa-rupa ladrang[besut | besut sumber]

Akèh ladrang duwé rong pérangan, ya iku ompak lan ngelik, sing saben pérangan lumrahé dipungkasi siji gongan. Ladrang bisa dimainaké ing irama apa waé kajaba ing irama lancar.[2]

Tuladhan pangetrapan kempyang, kethuk, kempul, kenong lan gong ing ladrang Pangkur slendro pathet 9.

    Buka: 2121 2621 2635(G)
    p  t  p  -       p  t  p  N
    2  1  2  6       2  1  6  5
    p  t  p  P       p  t  p  N
    6  5  2  1       3  2  1  6
    p  t  p  P       p  t  p  N
    2  3  2  1       5  3  2  1
    p  t  p  P       p  t  p  N+G
    3  2  1  6       2  1  6  5

Katrangan: p= kempyang, t= kethuk, P= kempul, N= kenong, G= gong. Angka nuduhaké tabuhan balungan (slenthem lan demung)

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Lindsay, Jennifer (1992). Javanese Gamelan, p.48-49. ISBN 0-19-588582-1.
  2. a b c Sorrell, Neil (1990). A Guide to the Gamelan, p.68-69. London: Faber and Faber.

Pranala njaba[besut | besut sumber]