Menyang kontèn

Sidawala

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Gletang
Gletang di Majalengka
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Eudikotil
Unranked: Asteridae
Ordho: Asterales
Famili: Asteraceae
Tribe: Heliantheae
Génus: Tridax
Spésies: T. procumbens
Jeneng binomial
Tridax procumbens
L.

Sidawala (Tridax procumbens) adalah sejenis tumbuhan, kebanyakan ditemukan liar sebagai gulma, anggota suku Asteraceae. Berasal dari Amerika tropis, gletang biasa dijumpai di tempat-tempat yang kering, cerah matahari. Nama-nama lainnya, di antaranya: katumpang (Sd.); gletangan, cemondelan, gobesan, londotan, orang-aring, prepes, sangga langit, sidawala, srunen (Jw.); tar-sentaran, taroto (Md.). Serta coat buttons, tridax daisy (Ingg.); cadillo chisaca (Spanyol), dan herbe caille (Prancis).

Katrangan botani[besut | besut sumber]

Sikap

Terna kronis, kanthi oyot oyot, awal tiba banjur munggah, nganti 0,8 m, cabang wiwit ana ing pangkalan. Batang kasebut bunder, asring murni, rambut dawa. Godhong ngelawan, gagang; godhong bunder sing dawa, 2,5-6 × 2-4.5 cm, serrated kira-kira kanggo nyubit, banyu kenthel (succulent), wulu.

Kapentingan majemuk ing tombol terminal utawa kaya ing kelek, 2 × 1 cm, gagang dawa. Balutan kasebut bentuke lonceng. Kembang kanthi 5-6 kelopak, wanita, kanthi ilate lonjong jembar, 3-4 prong, putih utawa kuning pucet. Kembang diskus akeh, akeh dikemas, lan duwe jinis loro, kanthi mahkota kuning sing padhang lan tabung benang kuning. Woh atos (achene) nganggo sisih, lk. 2 mm, coklat tuwa utawa ireng, rambut cekak; dilantik nganggo rambut sikat 15-20 ( pappus ) sing wulu padha, kuwat lan spiky.

Ekologi lan distribusi[besut | besut sumber]

Kembang gletang dikunjungi kupu belerang, Eurema blanda

Gletang umume ditemokake ing papan sing ora lemu, akeh sinar srengenge utawa ora ana shade, utamane ing lemah sing wedhi utawa watu Ing lapangan suket, sawah garing, dalan utawa rel sepur, tebing kali, bukit pasir, lahan sing ditinggalake, lan liya-liyane. Saka pantai nganti ketinggian 1.500 m ing ndhuwur sagara.

Asale saka tropis Amerika, banjur nyebar nganti tekan India lan Asia Tenggara . Ing Jawa, gletang pisanan direkam ing taun 1875, lan wiwit iku nyebar ing saindenging Nuswantara . Nyebar wiji utawa woh kanthi angin ( anemokori ), gulma iki nyebar kanthi cepet, nanging dudu gangguan sing serius.

Migunakake[besut | besut sumber]

Gletang bisa digunakake minangka panganan kewan, biasane dicampur karo suket . Kembang gletang dikunjungi macem - macem jinis kupu.

cathetan ngisor[besut | besut sumber]