Gulma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Gulma iku tuwuhan kang anané ora dikarepaké ing lahan pertanian amarga ngurangi asil tanaman prodhuksi. Tembung gulma asipat teknis lan plastis. Teknis, amara kagandhèng karo prosès prodhuksi tuwuhan pertanian. Anané gulma bakal ngurangi asil amarga ngganggu tuwuhing tetuwuhan prodhuksi liwat kompetisi. Plastis, amarga watesan iki ora ngiket sawijining spésies tuwuhan. Sajeroning tataran tinamtu, tuwuhan migunani bisa dadi gulma. Suwaliké, tuwuhan kang biyasa dianggep gulma bisa uga dianggep ora ngganggu. Conto, kedhelé kang tuwuh ing sela-sela tuwuhan monokultur jagung bisa dianggep gulma, nanging sajeroning sistem tumpang sari kaloroné minangka tuwuhan utama. Sanadyan mangkono, sawetara jinis tuwuhan dikenal minangka gulma utama, kaya déné teki lan alang-alang.

Ilmu kang nyinaoni gulma, perilakuné, lan pengendaliané dikenal minangka ngèlmu gulma.

Werna-warna gulma[besut | besut sumber]

Lumrahé dibédakaké gulma ke sajeroning telung golongan:

  • teki-tekian
  • suket-suketan
  • gulma godhong amba.

Katelu golongan gulma duwé karakteristik dhéwé-dhéwé kang merlokaké strategi mirunggan kanggo ngendhalèkaké.


Cithakan:Tetuwuhan-stub