Gulma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Gulma iku tanduran sing anané ora dikarepaké ing lahan pertanian amarga ngurangi asil tanaman prodhuksi. Tembung gulma asipat teknis lan plastis. Teknis, amara kagandhèng karo prosès prodhuksi tanduran pertanian. Anané gulma bakal ngurangi asil amarga ngganggu tuwuhing tetanduran prodhuksi liwat kompetisi. Plastis, amarga watesan iki ora ngiket sawijining spésies tanduran. Sajeroning tataran tinamtu, tanduran migunani bisa dadi gulma. Suwaliké, tanduran sing biyasa dianggep gulma bisa uga dianggep ora ngganggu. Conto, kedhelé sing tuwuh ing sela-sela tanduran monokultur jagung bisa dianggep gulma, nanging sajeroning sistem tumpang sari kaloroné minangka tanduran utama. Sanadyan mangkono, sawetara jinis tanduran dikenal minangka gulma utama, kaya déné teki lan alang-alang.

Ilmu sing nyinaoni gulma, perilakuné, lan pengendaliané dikenal minangka ngèlmu gulma.

Werna-werna gulma[besut | besut sumber]

Lumrahé dibédakaké gulma ke sajeroning telung klompok:

  • teki-tekian
  • suket-suketan
  • gulma godhong amba.

Katelu klompok gulma duwé karakteristik dhéwé-dhéwé sing merlokaké strategi mirunggan kanggo ngendhalèkaké.