Salafiyah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Salafiyah utawi Salafy inggih punika salah satunggalipun ilèn wonten ing agami Islam ingkang mbekta utawi ngajaraken syariat Islam ingkang murni boten mawi tambahan lan pangirangan, adhedhasar syariat utawi ngèlmu kang bangsa agami Islam kados ingkang wonten nalika generasinipun Muhammad lan para kanca-kancanipun, sasampunipun kanca-kancanipun (tabi'it), lan tiyang-tiyang sasampunipun (tabi'in).[1] Aliran punika wiwitanipun dipunajaraken déning Muhammad bin Abdul Wahhab. Klompok punika asring sinebat Wahabi, ingkang dipunnisbataken dhateng pangarsaning ilèn punika.

Pokok utawi intinipun Salafiyah, inggih punika:

  • Tansah ngugemi Kuran lan As Sunnah kanthi pamahaman salafush sholih (kanca-kanca nabi ingkang saé/sholeh),
  • Tansah ngicalaken utawi nebihi prakara bid'ah lan ugi ahli/pandemen bid'ah,
  • Ngutamakaken pangajak-ajak dhateng dakwah tauhid,
  • Ngudi ngèlmu ingkang mangfaat,
  • At-Tashfiyah (nyucikaken syariat) lan at-Tarbiyah (pendidikan),
  • Merangi perpecahan umat.[2]

Ètimologi[besut | besut sumber]

Tembung salafiyah dipunpendhet saking tembung "Salaf" inggih punika cekakan saking "Salaf al-Ṣāliḥ" (Arab: السلف الصالح), ingkang tegesipun "ingkang ngrumiyini". Miturut terminologi Islam, limrahipun dipunangge kanggé nedahaken dhateng tigang génerasi paling saé umat Islam, inggih punika shohabat, tabi'in, tabi'ut tabi'in. Tigang génerasi punika dipunanggep minangka patuladhan paling saé kanggé praktek agami Islam.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](dipununduh tanggal 26 Juni 2012)
  2. ^ [Dzar, Mukhlis Abu. 1428 H. Manhaj Dakwah Salafiyah. Gresik: Al-Furqon](dipunwaos tanggal 28 Juni 2012)