Prejanjèn Schengen 1985

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wewengkon Schengen
Wewengkon Schengen ing taun 2009
     Wewengkon Schengen     Calon anggota
Dhèskripsi Wewengkon bébas kunjungan
Diadegaké 1995
Anggota
Kebijakan saka Uni Éropah
Wewengkon 4.312.099 km2

Prejanjèn Schengen 1985 Iku sawijiking prejanjen sing digawe dening sawetara negara Eropah kanggo ngurangi pangawasan tapel wates antar negara. Jroning prejanjen iki kacakup maneka aturan kawicaksanan bebarengan bab idin mlebu mansa cedhak (kalebu Visa Schengen), panyelarasan kontrol tapel wates eksternal, lan kerjasama polisi lintas wates. Jenenge dijupuk saka jeneng papan panggonan penandatanganan prejanjen iki, sawijining desa ingi Luksemburg.

Negara-negara sing melu prejanjen[sunting | Owah sumber]

Nganti taun 2006 ana gunggung 30 negara – nyakup saperangan anggota Uni Eropah plus Islandia, Norwegia, lan Swiss (kalebu Liechtenstein) - wis napakasmani prejanjen iki; sawetara iki 25 negara wis matrapake. Republik Irlandia (IR) lan Britania Raya (GB) mung melu jroning kerjasama polisi lintas batas nanging ora melu ing babagan pengawasan tapel wates lan visa. Ing sajeroning tlatah Schengen (wilayah negara-negara sing wis matrapake), pos lan paengawasan tapel wates wis dibusek lan 'Visa Schengen' umum diwetokake. Sing duwe paspor/visa salah siji negara sing wis matrapake Prejanjen Schengen (nanging dudu IR lan GB!) bisa mlebu wilayah saben negara liyane sacara bebas.

Patrap[sunting | Owah sumber]

Ing ngisor iki negara-negara sing wis matrapake kabeh isi prejanjen:

Paspor utawa visa salah siji negara ing dhuwur bias mlebu lan metu sacara bebas ing antara negara-negara kasebut.

Cathetan sikil[sunting | Owah sumber]

  1. ^ Schengen time for Switzerland. New Europe. Edisi 5-1-2009.