Prajanjèn Schengen 1985

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wewengkon Schengen
Wewengkon Schengen ing taun 2009
     Wewengkon Schengen     Calon anggota
Dhèskripsi Wewengkon bébas kunjungan
Diadegaké 1995
Anggota
Kebijakan saka Uni Éropah
Wewengkon 4.312.099 km2

Prejanjèn Schengen 1985 Iku sawijiking prejanjen sing digawé déning sawetara nagara Éropah kanggo ngurangi pangawasan tapel wates antar nagara. Sajeroning prejanjen iki kacakup manéka aturan kawicaksanan bebarengan bab idin mlebu mansa cedhak (kalebu Visa Schengen), panyelarasan kontrol tapel wates eksternal, lan kerjasama pulisi lintas wates. Jenenge dijupuk saka jeneng papan panggonan penandatanganan prejanjen iki, sawijining désa ingi Luksemburg.

Nagara-nagara sing mèlu prejanjen[besut | besut sumber]

Nganti taun 2006 ana gunggung 30 nagara – nyakup sapérangan anggota Uni Éropah plus Islandia, Nurwègen, lan Swiss (kalebu Liechtenstein)-wis napakasmani prejanjen iki; sawetara iki 25 nagara wis matrapake. Republik Irlandia (IR) lan Britania Raya (GB) mung mèlu sajeroning kerjasama pulisi lintas batas nanging ora mèlu ing babagan pengawasan tapel wates lan visa. Ing sajeroning tlatah Schengen (wewengkon nagara-nagara sing wis matrapake), pos lan paengawasan tapel wates wis dibusek lan 'Visa Schengen' umum diwetokake. Sing duwé paspor/visa salah siji nagara sing wis matrapake Prejanjen Schengen (nanging dudu IR lan GB!) bisa mlebu wewengkon saben nagara liyané kanthi bébas.

Patrap[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki nagara-nagara sing wis matrapake kabèh isi prejanjen:

Paspor utawa visa salah siji nagara ing dhuwur bias mlebu lan metu kanthi bébas antarané nagara-nagara mau.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Schengen time for Switzerland. New Europe. Edisi 5-1-2009.