Préfèktur Ehime

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Prefektur Ehime)
Jujug: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Ehime

Cithakan:Infobox Prefektur Ehime

Préfèktur Ehime (愛媛県 Ehime-ken?) inggih punika prefektur Jepang ing sisih lèr-kilèn Pulo Shikoku [1][2]. Kutha krajan prefektur mapan wonten ing Matsuyama.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Dumugi Reformasi Meiji, Prefektur Ehime kawéntar minangka Propinsi Iyo. Awit saking sadèrèngipun periode Heian wewengkon punika kathahipun nelayan lan pelaut ingkang gadhah peranan wigati anggenipun njagi Jepang saking serangan sekuthu lan invasi Mongol. Bibar Pertempuran Sekigahara, Tokugawa shogun maringi wewengkon punika dhumateng sekuthunipun, kalebet Kato Yoshiakira ingkang mbangun Bèntèng Matsuyama, dhasar saking kutha modern kanthi nama Matsuyama.

Geografi[sunting | besut sumber]

Mapan wonten ing lèr-kilèn Shikoku, Ehime madep Laut Pedalaman Seto ing sisih ler lan winatesan kalihan Prefektur Kagawa lan Tokushima ing sisih wetan lan Kochi ing sisih kidul. Prefektur Ehime gadhah pagunungan inggil ing tengahing dharatan lan garis pasisir ingkang dawa mawi kathah pulo alit ing Laut Pedalaman Seto.

Kutha-kutha[sunting | besut sumber]

Kutha alit lan désa[sunting | besut sumber]

Wonten ing ngandhap punika dhaptar nama kutha alit lan désa adhedhasar dhistrik.

Gabungan[sunting | besut sumber]

Pawiyaran Imabari[sunting | besut sumber]

Nalika 16 Januari 2005 11 kutha alit lan désa saking Distrik Ochi kagabung ing kutha (pawiyaran) Imabari. Kutha alit lan désa ingkang kalebet ing panggabungan punika ya iku Asakura, Hakata, Kamiura, Kikuma, Miyakubo, Namikata, Omishima, Onishi, Sekizen, Tamagawa, lan Yoshiumi.

Pawiyaran Matsuyama[sunting | besut sumber]

Tanggal 1 Januari 2005 kutha ingkang rumiyinipun kawéntar minangka Hojo lan kutha alit Nakajima saking asalipun Distrik Onsen (ical amargi panggabungan punika) kagabung ing kutha (pawiyaran) Matsuyama.

Pawiyaran Saijo[sunting | besut sumber]

Ing 1 November 2004 kutha ingkang sadèrèngipun Toyo lan kutha alit Komatsu ugi Tanbara saking asalipun Distrik Shusou (ical amargi panggabungan punika) kagabung ing kutha Saijo.

Panggabungan Kamijima[sunting | besut sumber]

Tanggal 1 Oktober 2004 Ikina, Iwagi, Uoshima, lan Yuge (sadaya saking Distrik Ochi) gabung damel kutha énggal kanthi nama Kamijima.

Panggabungan Seiyo[sunting | besut sumber]

Nalika tanggal 1 April 2004 sadaya kutha alit lan désa ing Distrik Higashiuwa (ical amargi panggabungan punika) ugi Mikame saking Distrik Nishiuwa kagabung damel kutha enggal kanthi nama Seiyo.

Ekonomi[sunting | besut sumber]

Wewengkon ing sakiwa tengenipun Matsuyama gadhah kathah industri, kalebet damel kapal, kimia, panyulingan minyak, lan produk kertas ugi tekstil. Wewengkon kutha saking prefektur punika kathahipun tumpunipun ing industri tetanèn lan perikanan. Kejawi punika wonten ugi ingkang kawéntar mawi jeruk lan budidaya mutiara.

Demografi[sunting | besut sumber]

Kabudayaan[sunting | besut sumber]

Pariwisata[sunting | besut sumber]

Simbol prefektur[sunting | besut sumber]

Sanèsipun[sunting | besut sumber]

Tegesipun Ehime punika "wanita ingkang ayu". Nama kasebut asalipun saking Kojiki, ingkang maringi nama papan kasebut minangka Ehime (愛比売).

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 20 Februari 2013)
  2. ^ (id) Prefektur Ehime, (dipunakses tanggal 20 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Cithakan:Ehime