Prefektur Ehime

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Ehime

Cithakan:Infobox Prefektur Ehime

Prefektur Ehime (愛媛県 Ehime-ken?) inggih menika prefektur Jepang ing sisih lèr-kilèn Pulo Shikoku [1] [2]. Ibu kota prefektur mapan wonten ing Matsuyama.

Sajarah[sunting | Owah sumber]

Dumugi Reformasi Meiji, Prefektur Ehime kawéntar minangka Provinsi Iyo. Awit saking sadèrèngipun periode Heian wilayah menika kathahipun nelayan lan pelaut ingkang gadhah peranan wigati anggenipun njagi Jepang saking serangan sekutu lan invasi Mongol. Bibar Pertempuran Sekigahara, Tokugawa shogun maringi wilayah menika dhumateng sekutunipun, kalebet Kato Yoshiakira ingkang mbangun Bèntèng Matsuyama, dhasar saking kutha modern kanthi nama Matsuyama.

Geografi[sunting | Owah sumber]

Mapan wonten ing lèr-kilèn Shikoku, Ehime madep Laut Pedalaman Seto ing sisih ler lan winatesan kalihan Prefektur Kagawa lan Tokushima ing sisih wetan lan Kochi ing sisih kidul. Prefektur Ehime gadhah pagunungan inggil ing tengahing dharatan lan garis panté ingkang dawa mawi kathah pulo alit ing Laut Pedalaman Seto.

Kutha-kutha[sunting | Owah sumber]

Kutha alit lan désa[sunting | Owah sumber]

Wonten ing ngandhap menika dhaptar nama kutha alit lan désa adhedhasar distrik.

Gabungan[sunting | Owah sumber]

Pawiyaran Imabari[sunting | Owah sumber]

Nalika 16 Januari 2005 11 kutha alit lan désa saking Distrik Ochi kagabung ing kutha (pawiyaran) Imabari. Kutha alit lan désa ingkang kalebet ing panggabungan menika yaiku Asakura, Hakata, Kamiura, Kikuma, Miyakubo, Namikata, Omishima, Onishi, Sekizen, Tamagawa, lan Yoshiumi.

Pawiyaran Matsuyama[sunting | Owah sumber]

Tanggal 1 Januari 2005 kutha ingkang rumiyinipun kawéntar minangka Hojo lan kutha alit Nakajima saking asalipun Distrik Onsen (ical amargi panggabungan menika) kagabung ing kutha (pawiyaran) Matsuyama.

Pawiyaran Saijo[sunting | Owah sumber]

Ing 1 November 2004 kutha ingkang sadèrèngipun Toyo lan kutha alit Komatsu ugi Tanbara saking asalipun Distrik Shusou (ical amargi panggabungan menika) kagabung ing kutha Saijo.

Panggabungan Kamijima[sunting | Owah sumber]

Tanggal 1 Oktober 2004 Ikina, Iwagi, Uoshima, lan Yuge (sedaya saking Distrik Ochi) gabung damel kutha énggal kanthi nama Kamijima.

Panggabungan Seiyo[sunting | Owah sumber]

Nalika tanggal 1 April 2004 sedaya kutha alit lan desa ing Distrik Higashiuwa (ical amargi panggabungan menika) ugi Mikame saking Distrik Nishiuwa kagabung damel kutha enggal kanthi nama Seiyo.

Ekonomi[sunting | Owah sumber]

Wilayah ing sakiwa tengenipun Matsuyama gadhah kathah industri, kalebet damel kapal, kimia, panyulingan minyak, lan produk kertas ugi tekstil. Wilayah kutha saking prefektur menika kathahipun tumpunipun ing industri tetanèn lan perikanan. Kejawi menika wonten ugi ingkang kawéntar mawi jeruk lan budidaya mutiara.

Demografi[sunting | Owah sumber]

Kabudayaan[sunting | Owah sumber]

Pariwisata[sunting | Owah sumber]

Simbol prefektur[sunting | Owah sumber]

Sanèsipun[sunting | Owah sumber]

Tegesipun Ehime menika "wanita ingkang ayu". Nama kasebut asalipun saking Kojiki, ingkang maringi nama papan kasebut minangka Ehime (愛比売).

Cathetan suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 20 Februari 2013)
  2. ^ (id) Prefektur Ehime, (dipunakses tanggal 20 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | Owah sumber]

Cithakan:Ehime

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prefektur_Ehime&oldid=836733"