Shogun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sei-i Taishōgun Sakanoue no Tamuramaro, lukisan Kikuchi Yōsai

Shogun (将軍 Shōgun?) iku istilah basa Jepang sing tegesé jendral. Jroning kontèks sajarah Jepang, yèn disebut pejabat shogun mula sing dimaksudkaé yaiku Sei-i Taishōgun (征夷大将軍?) sing tegesé Panglima Paling Dhuwur Pasukan Ekspedisi nglawan Wong Biadab (istilah "Taishōgun" ateges panglima angkatan bersenjata). Sei-i Taishōgun arupa salah siji jabatan jendral sing digawé ing sanjabaning sistem Taihō Ritsuryō. Jabatan Sei-i Taishōgun dibusak wiwit Restorasi Meiji. Senajan mangkono, jroning basa Jepang, istilah shōgun sing tegesé jendral jroning kamilitèran tetep dipigunakaké tekan saiki.

Wiwit jaman Nara tekan jaman Heian, jendral sing dikirim kanggo nelukaké wilayah bagéyan wétan Jepang diarani Sei-i Taishōgun, disingkat shogun. Jabatan sing luwih asor saka Sei-i Taishōgun diarani Seiteki Taishōgun (征狄大将軍 panglima panelukan wong barbar?) lan Seisei Taishōgun (征西大将軍 panglima panelukan wilayah kulon?). Gelar Sei-i Taishōgun diwènèhaké marang panglima keshogunan (bakufu) wiwit jaman Kamakura tekan jaman Edo. Shogun iku uga pejabat Tōryō (kepala klan samurai) sing diantuki adhedhasar garis keturunan.

Pejabat shogun diangkat mawa préntah kaisar, lan jroning praktèké duwé peran minangka kepala pamaréntahan/panguwasa Jepang. Negara asing nganggep shogun minangka "raja Jepang", nanging sacara resmi shogun dipréntah saka istana kaisar, lan dudu panguwasa sing sabeneré. Kakuwasaan paling dhuwur tetep ana ing tangan Kaisar Jepang.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Jaman Nara lan jaman Heian[sunting | sunting sumber]

Zaman Kamakura[sunting | sunting sumber]

Daftar pejabat Sei-i Taishōgun[sunting | sunting sumber]

Nomor Keshogunan (generasi) Jeneng Mangsa jabatan Katerangan
1 Ōtomo no Otomaro 793-794?
2 Sakanoue no Tamuramaro 797-811?
3 Fun'ya no Watamaro 813-816
- Fujiwara no Tadabumi 940 Mungel pejabat Sei-tō Taishōgun. Ana panjelasan sing silih tetentangan.
4 Minamoto no Yoshinaka 1184
5 Kamakura (1) Minamoto no Yoritomo 1192-1199 Ana panjelasan sing nelakaké Yoritomo ngunduraké dhiri taun 1195
6 Kamakura (2) Minamoto no Yoriie 1202-1203
7 Kamakura (3) Minamoto no Sanetomo 1203-1219
8 Kamakura (4) Fujiwara no Yoritsune alias Kujō Yoritsune 1226-1244
9 Kamakura (5) Fujiwara no Yoritsugu 1244-1252
10 Kamakura (6) Pangéran Munetaka 1252-1266 Shogun pisanan saka keluwarga kaisar. Putra Kaisar Go-Saga.
11 Kamakura (7) Pangéran Koreyasu 1266-1289
12 Kamakura (8) Pangéran Hisaaki 1289-1308 Putra Kaisar Go-Fukakusa
13 Kamakura (9) Pangéran Morikuni 1308-1333
14 Pangéran Morinaga 1333
15 Pangéran Nariyoshi alias Pangéran Narinaga 1335-1336
16 Muromachi (1) Ashikaga Takauji 1338-1358
Pangéran Muneyoshi alias Pangéran Munenaga 1352-
17 Muromachi (2) Ashikaga Yoshiakira 1358-1367
18 Muromachi (3) Ashikaga Yoshimitsu 1367-1394
19 Muromachi (4) Ashikaga Yoshimochi 1394-1423
20 Muromachi (5) Ashikaga Yoshikazu 1423-1425
21 Muromachi (6) Ashikaga Yoshinori 1429-1441
22 Muromachi (7) Ashikaga Yoshikatsu 1442-1443
23 Muromachi (8) Ashikaga Yoshimasa 1449-1473
24 Muromachi (9) Ashikaga Yoshihisa 1473-1489
25 Muromachi (10) Ashikaga Yoshiki 1490-1493
26 Muromachi (11) Ashikaga Yoshizumi 1494-1508
27 Muromachi (10) Ashikaga Yoshiki alias Ashikaga Yoshitane 1508-1521 Panugasan kanggo kaping loroné
28 Muromachi (12) Ashikaga Yoshiharu 1521-1546
29 Muromachi (13) Ashikaga Yoshiteru 1546-1565
30 Muromachi (14) Ashikaga Yoshihide 1568
31 Muromachi (15) Ashikaga Yoshiaki 1568-1573 Sacara formal isih njabat tekan dadi biksu nalika taun 1588
32 Edo (1) Tokugawa Ieyasu 1603-1605
33 Edo (2) Tokugawa Hidetada 1605-1623
34 Edo (3) Tokugawa Iemitsu 1623-1651
35 Edo (4) Tokugawa Ietsuna 1651-1680
36 Edo (5) Tokugawa Tsunayoshi 1680-1709年
37 Edo (6) Tokugawa Ienobu 1709-1712
38 Edo (7) Tokugawa Ietsugu 1712-1716
39 Edo (8) Tokugawa Yoshimune 1716-1745
40 Edo (9) Tokugawa Ieshige 1745-1760
41 Edo (10) Tokugawa Ieharu 1760-1786
42 Edo (11) Tokugawa Ienari 1787-1837
43 Edo (12) Tokugawa Ieyoshi 1837-1853
44 Edo (13) Tokugawa Iesada 1853-1858
45 Edo (14) Tokugawa Iemochi 1858-1866
46 Edo (15) Tokugawa Yoshinobu 1866-1867

Daftar pustaka[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Shogun&oldid=822818"