Samurai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Seorang samurai dengan pakaian tempur, 1860.

Samurai (侍 atau 士?) inggih punika istilah kanggé pèrwira militèr kelas elit sakdèrèngè jaman industrialisasi ing Jepang. Tembung "samurai" asalipun saking tembung makarya "samorau" asal basa Jepang kuna, ngubah dados "saburau" ingkang maknanipun "melayani", lan pungkasané dados "samurai" ingkang mèrdamèl dados pelayan kanggé sang majikan.

Istilah ingkang langkung trèp inggih punika bushi (武士) (harafiah: "orang bersenjata") ingkang dipunginaakèn ing mangsa jaman Edo. istilah samurai dipunginaakèn kanggé prajurit elit saking kalangan bangsawan, lan botèn tuladhanè, ashigaru utawi tèntara berjalan kaki. Samurai ingkang botèn kaikèt kaliyan klan utawi merdamel kanggé majikan (daimyo) dipunsebat ronin (harafiah: "orang ombak"). Samurai ingkang bertugas ing han dipunsebat hanshi.

Oda, Toyotomi lan Tokugawa[besut | besut sumber]

Oda Nobunaga inggih punika bangsawan ingkang misuur saking kawasan Nagoya (pernah dipuntepang dados Ohwari) lan tuladha samurai luar biyasa Tempoh Sengoku. punika meletakkan asas penyatuan Jepun lan ninggalaken namung pinten-pinten taun langkung wiwit saking penyatuan tersebut.

Oda Nobunaga nyipta organisasi lan taktik perang, gumantung kaliyan harquebus, yasa perdagangan lan nghargai ciptaan énggal; kemenangan ingkang salajengipun sarujuk piyambakipun menjayakan penghapusan Shogunate Ashikaga lan perletakan senjata kuwasa tentera sami Buda, ingkang nyemarakkan perjuangan sia-sia ing kalangan penduduk selama pinten-pinten abad. nyerang saking "perlindungan" kuil Buda, punika kagolong prekawis berterusan kaliyan sebarang bangsawan perang warlords kalebet maharaja ingkang cuba miwiti tindakan punika. Oda Nobunaga ninggal ing taun 1582 ing serangan déning salah tiyang pengikutipun, Akechi Mitsuhide. Toyotomi Hideyoshi (lihat di bawah) lan [1], ingkang madhekake Shogunate Tokugawa, punika pengikut setia [2]. Hideyoshi ingkang dipunagegaken déning tani boten dipuntepang dados salah seorang jeneral utama ing ngandap Nobunaga lan Ieyasu ingkang naté berkongsi jaman kanak-kanak kaliyan Nobunaga. Hideyoshi menumpas Mitsuhide ing tempoh sewulan lan kaliyan punika dipunanggep dados penggantod ingkang sah amrgi berjaya mbalas dendam ing inggil pengkhianatan Mitsuhide.

kalih-kalihipun punika angsal kauntungan saking kejayaan Nobunaga ingkang sadèrèngipun sampun mletakaken asas kanggé minangka Jepun ingkang nyatu. kaliyan punika terhasilah pepatah: "Penyatuan ya iku kuih beras; Oda ndamel. Hashiba mbentukipun. lan pungkasaning, namung Ieyasu merasainya." (Hashiba inggih punika asma kulawarga ingkang dipun-ginakaken dados Toyotomi Hideyoshi semasa piyambakipun punika pengikut Nobunaga.)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.samurai-source.com/samurai-warriors/togukawa-ieyasu.htm Tokugawa Ieyasu (dipununduh tanggal 25 Nop 2012)
  2. ^ http://www.samurai-source.com/samurai-warriors/oda-nobunaga.htm Nobunaga(dipunuduh tanggal 25 Nop 2012)