Michel Foucault

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Michel Foucault
Lair 15 Oktober 1926
Poitiers, Prancis
Pati Juni 25, 1984(1984-06-25) (umur 57)
Paris, Prancis
Kala Abad ke-20
Tlatah Filsafat Barat
Aliran Filsafat kontinental, posstrukturalisme, analisis diskursus
Karsa pokok
Sejarah pamikir, epistemologi, etika, filsafat pulitik
Gantha misuwur
Arkéologi, genealogi, episteme, dispositif, biopower, governmentality, institusi disipliner, panopticism.

Paul-Michel Foucault (lair ing Poitiers, 15 Oktober 1926 – pati ing Paris, 25 Juni 1984 ing yuswa 57 taun) ya iku pawongan filsuf Perancis, sejarahwan, intelektual, kritikus, lan sosiolog.[1] Sakwene uripé , dhèwèké nyekel kursi kursi jabatan ing Collège de France, amerga karyane kang kanti judul Sejarah sistem pamikir (History of Systems of Thought) lan uga ngajar ing Universitas California, Berkeley.[1]

Foucault paling dikenal kanti penelitian tajame sajrone babagan institusi sosial, utamane psikiatri, kedhokteran, ilmu-ilmu kamanungsan lan sistem penjara, lan karya-karyane babagan sejarah seksualitas.[1] Karyane kang nelaah kekuasaan lan gayutan antarané kekuasaan, pengetahuan lan diskursus wis akèh diperdebatake sacara amba.[1] Nalika tahun 60-an Foucault kerep diasosiasikake kanti obahan strukturalis.[1] Foucault banur ngadoh saka obahan pamikir iki.[1] Meski kerep dikarekterisasikake minangka pawongan posmodernis, Foucault mesti nolak label Posstrukturalis lan posmodernis.[1]

Nalka usia 25 tahun dhèwèké nampa Agregasi lan nalika tahun 1952 éntuk Diploma sajrone psikologi.[1] Nalika tahun 1950 dhèwèké kerja ing Rumah Sakit Jiwa lan nalika tahun 1955 mulang ing Universitas Uppsala, Swedia. Karya pertamane kang judule Kegilaan lan ora nalar: Sejarah nalika Jaman Klasik, dipresentasikake kanggo nempuh gelar dhoktorale ing tahun 1959 kanti bimbingan Georges Canguilhem.[1] Karya kasebut banjur diterbitake ing tahun 1961.[1] Nalika tahun 1970, dhèwèké diangkat minangka dosen Sejarah Sistem Pemikiran ing Perancis.[1] Dhèwèké seda tahun 1984.[1]

Sacara kronologis, bisa dideleng perjalanan urip Foucault kaya mengene:[2]

  • 1926 lahir kanti jeneng Paul-Michel Foucault[2]
  • 1936 ndaftar ing Lycee Henry-IV ing Pitiers[2]
  • 1940 ndaftar ing Kolese St. Stanislas, salah sijine Sekolah Yesuit kaloro[2]
  • 1945 sinau ing Paris ing Lycee Henry-IV kanggo nyipake ujian mlebu kanggo École Normale Supérieure, pamikir filsafat déning Jean Hyppolite[2]
  • 1945 diakui kanggo École Normale Supérieure, ing ngendi dhèwèké nampa lisensi filsafat (1948), lisensi filsafat (1949) lan agragasi filsafat (1952)[2]
  • 1952 kerja ing Faculté des Lettres, Universitas ing Lille, nampa Diploma Psiko-Patologi saka Institut Psikologi ing Paris[2]
  • 1955-1958 mulang ing Universitas Uppsala, Swedia[2]
  • 1959 ngabdi miangaka direktur saka Pusat Universitas Warsaw ingPerancis[2]
  • 1960 mulang Psikologi ing Universitas Clermont-Ferrand[2]
  • 1961 nampa gelar dhoktor, kanti karya-karya, Histoire de la folie a l'age classique, Antropologie in pragmatischer Hinsicht[2]
  • 1962 dadi profesor filsafat ing Universitas Clermont-Ferrand[2]
  • 1966 nekani profesor ing Universitas Tunisia[2]
  • 1967 kapilih minangka profesor ing Universitas Paris, ing Naterre, nanging balek manèh marang Tunisia nalika menteri pendhidhikan nunda ratigikasi saka pemilihan iku[2]
  • 1968 ngabdi minangka pimpinan ing departemen filsafat ing ekperimen anyar ing Vincennes[2]
  • 1969 kapilih ing Kolese Perancis kanti karya "Sejarah saka Sistem Pemikiran"[2]
  • 1970 nekani pelajaran pertamane ing Amerika lan Jepang[2]
  • 1971 mèlu ngedegake the Groupe d'information sur les Prison, salah sijine organisasi kang ngkritik kondisi penjara ing Prancis[2]
  • 1972 gawé perjalanan liya marang USA, kalebu nekani penjara ing Attica, New York[2]
  • 1973 mulang ing New York, Montreal, lan Rio de Janeiro[2]
  • 1875 mèlu sajrone protes nglawan eksekusi Franco tumprap para militansi[2]
  • 1976 nekani Brazil lan California[2]
  • 1981 mèlu aktif sajrone protes nglawan obahan komunis ing pemerintahan Polen lan njurung solidaritas[2]
  • 1983 mulang ing Universitas California ing Berkeley minangka pérangan saka kesepakatan kanggo teka mrana saben tahun[2]
  • 1984 seda ing Paris nalika 25 Juni[2]

Karya-karya tulisan[besut | besut sumber]

Madness and Civilization

The Birth of the Clinic

Death and The Labyrinth

The Order of Things

The Archaeology of Knowledge

Discipline and Punish

The History of Sexuality

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l John Lechte diterjemahkan olèh A Gunawan Admiranto., 50 Filsuf Kontemporer, Yogyakarta: Kanisius, 2001
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y The Cambridge Companion to Foucault, New York: Cambridge University Press, 2005


Ana loop cithakan: Cithakan:PersondataCithakan:Filsuf-stub