Lindhu Samudra Hindhia 2004

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Katrangan Lindhu Samudra Hindia 2004
Tanggal 26 Dhésèmber 2004 (2004-12-26)
Kakuwatan 9,3
Jeroné 10 km
Episentrum Cithakan:Coor at d
Negara sing kena Indonésia, Sri Lanka, India, Thailand, Somalia, Myanmar, Malaysia, Maladewa, Seychelles, Tanzania, Banggaladésa, Afrika Selatan, Kenya, Madagaskar
Kurban
Gambar:2004 Indonésia Tsunami Complete.gif
Animasi obahan banyu laut (tsunami)
Peta lindhu

Ing tanggal 26 Dhésèmber 2004, kadadéan lindhu dahsyat ing Samudra Hindhia, lepas pasisir kulon Acèh.

Lindhu kadadéan jam 7:58:53 WIB. Pusat lindhu dumunung ing bujur Cithakan:Coor at d kurang luwih 160 km pérangan barat Acèh sedalam 10 kilomèter. Lindhu iki kekuwatan 9,3 miturut skala Richter lan minangka lindhu paling dahsyat sajeroning kurun wektu 40 taun pungkasan ing Asia Kidul-wétan ikhtisar lokasi lindhu Intensitas Seismografis Densitas Peta Googlelan Asia Kidul.

Kurban jiwa[besut | besut sumber]

Lindhu ngakibataké tsunami (gelombang pasang) sing njupuk akèh banget kurban jiwa. Dipesthèkaké punjul 150.000 jiwa tiwas.

Nagara Tiwas Cidra Ilang Kèlangan papan urip
Dipesthèkaké Perkiraan
Indonésia 126.915 126.915+ ~100.000 37.063 ~517.000
Sri Lanka 30.718 Ora diweruhi 15.686 23.000+1 ~573.000
India 10.012 15.636 Ora diweruhi 5.624 1.029.692
Thailand 5.3052 11.000 8.457 4.499 Ora diweruhi
Somalia 150+ 298 Ora diweruhi Ora diweruhi 5.000
Myanmar 90 290600 45 200 mencapai 30.000
Malaysia 68-74 Ora diweruhi 299 Ora diweruhi Ora diweruhi
Maladewa 82 Ora diweruhi Ora diweruhi 26 12-22.000
Seychelles 1-3 10 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Tanzania 10 10+ Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Bangladesh 2 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Afrika Kidul 2 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Kenya 1 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Madagaskar Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi 1.000+
Total 151.976+ 162.000+ 125.000+ 43.000+ 3-5 juta
  • Catatan: Angka ing tabel dhuwur iku perkiraan waé.
  • 1 Klebu 19.000 kurban ilang ing wewengkon sing dikontrol déning Macan Tamil.
  • 2 Klebu saorané 2.464 wong manca.

Indonésia[besut | besut sumber]

Ing Indonésia, lindhu njupuk punjul 126.000 kurban jiwa. Puluhan gedung ajur déning lindhu utama, mligi ing Meulaboh lan Banda Acèh ing ujung Sumatra. Ing Banda Acèh, watara 50% saka kabèh yasan rusak kena tsunami. Ananging, akèh-akèhé kurban disebabaké déning tsunami sing ngantem pasisir kulon Acèh lan Sumatra Lor.

Sri Lanka[besut | besut sumber]

Ing Sri Lanka dikonfirmasèkaké 45.000 kurban jiwa lan punjul 1 yuta jiwa sing ndunungi nagara iki kena dhampak lindhu kanthi langsung. Salah siji kurban sing bisa dislametaké ya iku mantan Kanselir Jerman Helmut Kohl. Dilaporaké saka Sri Lanka yèn sithik banget sato kéwan alasan kaya macan lan gajah sing mati.

India[besut | besut sumber]

Ing India, kalebu Kapuloan Andaman lan Nicobar ditaksir punjul 12.000 kurban jiwa.

Bangladesh[besut | besut sumber]

Ing Bangladesh ana 2 kurban jiwa.

Thailand[besut | besut sumber]

Ing Thailand akèh wisatawan manca kena bencana, mligi ing laladan Phuket, ditaksir watara 4.500 kurban jiwa. Bhumi Jensen, putné Raja Rama IX utawa kondhang kanthi asma Bhumibol Adulyadej uga kalebu salah siji kurban. Bhumi Jensen isih yuswa 21 taun.

Maladewa[besut | besut sumber]

Ing Maladewa dilapuraké ana 53 kurban jiwa. Rongprotelon wewengkon kutha krajan Malé kebanjiran nalika iku.

Malaysia[besut | besut sumber]

Malaysia nglapuraké 66 kurban jiwa, ananging dikuwatirake kurban jiwa cacahé 600.

Somalia[besut | besut sumber]

Ing Somalia, bawana Afrika éwon kilomèter saka Indonésia, dilapuraké punjul 100 kurban jiwa. Ananging sapérangan gedhé utawa manawa meh kabèh para warigaluh.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi lan pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Lindhu Indonésia