Lindhu Samudra Hindhia 2004

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Katrangan Lindhu Samudra Hindia 2004
Tanggal 26 Dhésèmber 2004 (2004-12-26)
Kakuwatan 9,3
Jeroné 10 km
Episentrum Cithakan:Coor at d
Negara sing kena Indonésia, Sri Lanka, India, Thailand, Somalia, Myanmar, Malaysia, Maladewa, Seychelles, Tanzania, Bangladesh, Afrika Selatan, Kenya, Madagaskar
Kurban
Gambar:2004 Indonésia Tsunami Complete.gif
Animasi obahan banyu laut (tsunami)
Peta lindhu

Ing tanggal 26 Desember 2004, kedadéyan lindhu dahsyat ing Samudra Hindhia, lepas pasisir kulon Aceh.

Lindhu kedadéyan jam 7:58:53 WIB. Pusat lindhu dumunung ing bujur Cithakan:Coor at d kurang luwih 160 km sebelah barat Aceh sedalam 10 kilometer. Lindhu iki kekuwatan 9,3 miturut skala Richter lan minangka lindhu paling dahsyat jroning kurun wektu 40 taun pungkasan ing Asia Kidul-wétan ikhtisar lokasi lindhu Intensitas Seismografis Densitas Peta Googlelan Asia Kidul.

Korban jiwa[besut | besut sumber]

Lindhu ngakibataké tsunami (gelombang pasang) sing njupuk akèh banget korban jiwa. Dipesthèkaké luwih saka 150.000 jiwa tiwas.

Nagara Tiwas Cidra Ilang Kèlangan papan urip
Dipesthèkaké Perkiraan
Indonésia 126.915 126.915+ ~100.000 37.063 ~517.000
Sri Lanka 30.718 Ora diweruhi 15.686 23.000+1 ~573.000
India 10.012 15.636 Ora diweruhi 5.624 1.029.692
Thailand 5.3052 11.000 8.457 4.499 Ora diweruhi
Somalia 150+ 298 Ora diweruhi Ora diweruhi 5.000
Myanmar 90 290600 45 200 mencapai 30.000
Malaysia 68-74 Ora diweruhi 299 Ora diweruhi Ora diweruhi
Maladewa 82 Ora diweruhi Ora diweruhi 26 12-22.000
Seychelles 1 - 3 10 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Tanzania 10 10+ Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Bangladesh 2 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Afrika Kidul 2 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Kenya 1 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Madagaskar Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi 1.000+
Total 151.976+ 162.000+ 125.000+ 43.000+ 3-5 juta
  • Catatan: Angka ing tabel dhuwur iku perkiraan waé.
  • 1 Klebu 19.000 korban ilang ing wewengkon sing dikontrol déning Macan Tamil.
  • 2 Klebu saorané 2.464 wong manca.

Indonésia[besut | besut sumber]

Ing Indonésia, lindhu njupuk luwih saka 126.000 korban jiwa. Puluhan gedung ajur déning lindhu utama, utamané ing Meulaboh lan Banda Aceh ing ujung Sumatra. Ing Banda Aceh, watara 50% saka kabèh bangunan rusak kena tsunami. Ananging, akèh-akèhé korban disebabaké déning tsunami sing ngantem pasisir kulon Aceh lan Sumatra Lor.

Sri Lanka[besut | besut sumber]

Ing Sri Lanka dikonfirmasèkaké 45.000 korban jiwa lan luwih saka 1 yuta jiwa padunung nagara iki kena dhampak lindhu sacara langsung. Salah siji korban sing bisa dislametaké ya iku mantan Kanselir Jerman Helmut Kohl. Dilaporaké saka Sri Lanka yèn sithik banget sato kéwan liar kaya macan lan gajah sing mati.

India[besut | besut sumber]

Ing India, klebu Kapuloan Andaman lan Nicobar ditaksir luwih saka 12.000 korban jiwa.

Bangladesh[besut | besut sumber]

Ing Bangladesh ana 2 korban jiwa.

Thailand[besut | besut sumber]

Ing Thailand akèh wisatawan manca kena bencana, utamané ing laladan Phuket, ditaksir watara 4.500 korban jiwa. Bhumi Jensen, putné Raja Rama IX utawa luwih dikenal kanthi asma Bhumibol Adulyadej uga klebu salah siji korban. Bhumi Jensen isih yuswa 21 taun.

Maladewa[besut | besut sumber]

Ing Maladewa dilapuraké ana 53 korban jiwa. Rongprotelon wewengkon kutha krajan Malé kebanjiran nalika iku.

Malaysia[besut | besut sumber]

Malaysia nglapuraké 66 korban jiwa, ananging dikuwatirake korban jiwa cacahé 600.

Somalia[besut | besut sumber]

Ing Somalia, bawana Afrika éwon kilometer saka Indonésia, dilapuraké luwih saka 100 korban jiwa. Ananging sebagéan gedhé utawa manawa meh kabèh para nelayan.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Referensi lan pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Lindhu Indonésia