Bhumibol Adulyadej

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ingkang Sinuwun Raja Bhumibol Adulyadej
Raja Thailand
King Bhumibol Adulyadej Portrait-1945.jpg
Raja Bhumibol nalika taksih nem
Mréntah Wiwit 9 Juni, 1946-2016
Dipunnobataken 5 Mèi, 1950
Miyos (1927-Cithakan:NOMORBULAN-05)5 Dhésèmber 1927
Amérika SarékatCambridge, Massachusetts,

Amérika Syarikat

Tilar donya 13 Oktober 2016 (yuswa 88 taun)
Bangkok
Pendahulu ISR Ananda Mahidol (Rama VIII)
Waris ISR Maha Vajiralongkorn (Rama X)
Consort Ratu Sirikit
Yoga Puteri Ubol Ratana, ISR Maha Vajiralongkorn, Putri Sirindhorn
Wangsa Dinasti Chakri
Bapa Pengeran Mahidol Adulyadej, Pengeran Songkhla
Ibu Srinagarindra, ibu Prameswari

Bhumibol Adulyadej (basa Thai: ภูมิพลอดุลยเดช; IPA: pʰu:mipʰon adunjadeːd;Ngenani wuni iki mirengaken ) (lair ing Cambridge, Massachusetts, Amérikah Sarékat, 5 Dhésèmber 1927; umur 94 taun-13 october 2016) utawi misuwur kanthi gelar Raja Rama IX inggih punika Raja Thailand wiwit 9 Juni 1946 ngantos dumugi 2016.[1] Panjenenganipun gadhah gelar "Ingkang Agung" (Thai: มหาราช, Maharaja).[1] Panjenenganipun jumeneng nata wiwit yuswa 19 taun.[1] Panjenenganipun punika anggota Dinasti Chakri ingkang sekolah ing sekolah Mater Dei (Bangkok).[1] Panjenenganipun punika putranipun Pangéran Mahidol Adulyadej punika nglajengaken sekolah dhasaripun ing Lausanne nalika sepalih anggota kulawarganipun pindhah dhateng Switserlan.[1]

Sanajan Bhumibol punika dados raja, nanging panjenenganipun sampun ndhérék ing jagad pulitik Thailand kalebet krisis pulitik Thailand ing taun 2005-2006.[2] Panjenenganipun ugi gadhah panyurung mbekta nagara Thailand dhateng arus dhémokrasi ing taun 1990-an, sanajan sadéréngipun panjenenganipun naté nyurung rezim militér.[2] Bhumibol ugi ndhérék nyurung nggulingaken mahamantri Thaksin Shinawatra nalika kudeta Thailand ing taun 2006.[2] Bhumibol punika stunggalipun tiyang sugih, panjenenganipun kathah ngginakaken kasugihanipun kanggé mbiyayeni proyék pembangunan mliginipun ing wewengkon-wewengkong ingkang alit.[2] Panjenenganipun kalebet raja ingkang dipunurmati sanget déning kawulanipun. Sasanèsipun dipunkurmati, Bhumibol ugi asring pikantuk kritikan, mliginipun saking manca nagari.[2]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e A Royal Occasion speeches dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)
  2. a b c d e MEDIA-THAILAND: A Critic May Now Look at a King dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)

Cithakan:Pratélan kang Agung