Bhumibol Adulyadej

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
YMM Raja Bhumibol Adulyadej
Raja Thailand
King Bhumibol Adulyadej Portrait-1945.jpg
Raja Bhumibol
Mréntah 9 Jun, 1946 - kini
Dipunnobataken 5 Mei, 1950
Miyos (1927-12-05) Dhésèmber 5, 1927 (age 88)
Flag of the United StatesCambridge, Massachusetts,

Amerika Syarikat

Pendahulu Raja Ananda Mahidol (Rama VIII)
Waris Putera Mahkota Maha Vajiralongkorn
Consort Permaisuri Sirikit
Yoga Puteri Ubol Ratana
[[Maha

Vajiralongkorn

Wangsa Dinasti Chakri
Bapa Mahidol Adulyadej, Putera Songkla
Ibu Sangwal, Bonda Permaisuri

Bhumibol Adulyadej (basa Thai: ภูมิพลอดุลยเดช; IPA: pʰu:mipʰon adunjadeːd;Swara mirengaken) (lair ing Cambridge, Massachusetts, Amérika Serikat, 5 Desember 1927; umur 88 taun) utawi misuwur kanthi gelar Raja Rama IX inggih punika Raja Thailand wiwit 9 Juni 1946 ngantos dumugi sapunika.[1] Panjenenganipun kagungan gelar "Ingkang Agung" (Thai: มหาราช, Maharaja).[1] Panjenenganipun dados raja wiwit yuswa 19 taun.[1] Panjenenganipun punika anggota Dinasti Chakri ingkang sekolah ing sekolah Mater Dei (Bangkok).[1] Panjenenganipun punika putranipun Pangéran Mahidol Adulyadej punika nglajengaken sekolah dhasaripun ing Lausanne nalika sepalih anggota kulawarganipun pindhah dhateng Swiss.[1]

Sanajan Bhumibol punika dados raja, ananging panjenenganipun sampun ndhérék ing jagad pulitik Thailand kalebet krisis pulitik Thailand ing taun 2005-2006.[2] Panjenenganipun ugi nggadhahi panyurung mbekta nagara Thailand dhateng arus dhémokrasi ing taun 1990-an, sanajan sadéréngipun panjenenganipun naté nyurung rezim militér.[2] Bhimibol ugi ndhérék nyurung nggulingaken perdana mentri Thaksin Shinawatra nalika kudeta Thailand ing taun 2006.[2] Bhumibol punika stunggalipun tiyang sugih, panjenenganipun kathah ngginakaken kasugihanipun kangge mbiyayeni proyék pembangunan utaminipun ing wewengkon-wewengkong ingkang alit.[2] Panjenenganipun kalebet raja ingkang dipunurmati sanget déning kawulanipun. Sasanèsipun dipunurmati, Bhumibul ugi asring pikantuk kritikan, utaminipun saking manca negari.[2]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (en)A Royal Occasion speeches dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e (en)MEDIA-THAILAND: A Critic May Now Look at a King dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)