Kedhawung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kedhawung
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Ordo: Mimosaceae
Kulawarga: Parkia
Jeneng binomial
Parkia roxburghii G.Don

Kedhawung tanduran obat kang anduwèni khasiat nambani weteng kembung radang usus lan kolera [1].

Jeneng Laladan[sunting | besut sumber]

Antarane[2] Jawa, Peundeuy (Sunda), Kedawung (Banyuwangi) Sumatera, Pete Kerayung (Melayu), Alai Malaysia, Kedaung ([[Sarawak), kupang (Sabah), pete kerayong Peninsular

Jeneng liyan,Parkia biglobosa Auct. non Bth.

Morfologi tanduran Kedhawung[sunting | besut sumber]

Kedhawung dhuwuré 20–40 m

Oyot : -

Wit : Anduwèni kambium (berkayu), jejeg, lunyu, engange momopodial, diameter wit -/+ 30 cm, warnane soklat enom (manawa esih enom), manawa wis tua warnane putih kotor. Godhong : Godhongé majemuk, epangé godhong berklenjar, ing epang godhong sepisan ana 15-42 pasang anak daun, epang kang kaping loro nganti 80 pasang, anak daun dawane nganti 4–10 mm, ambané 1–2 mm, bongkot bunder pucuke lincip, lan ning duwuré warnané ijo keminclong.

Kembangé majemuk, rupané malai, kembang lanang karo benang sari sepuluh, anane cedhak epang, kembang liyan anduwèni alat produksi dobel (wandu), sepuluh benang sari lan putik siji, kembangé warnané kuning [4].

Bentuke polong, dawané watara 20-36, ambané 3-4,5 cm, isine 15-21 winih, warnane ireng.

Wijiné bulat telur, gepeng, dawané 1–2 cm, ambane -/+ 1,5 cm, kuat, kandelé 1,5–2 mm, tengahing bintik-bintik, pinggire alus, warnané soklat tua nganti ireng.

Sebarane[sunting | besut sumber]

Dunia[3] : India, Bangladesh, Burma (Myanmar), Thailand lan Malesian region (axcept Papua New Guinea)

Laladan TNAP :

Khasiat[sunting | besut sumber]

Khasiaté kedhawung iku kanggo anti-bakteria lan ning pangobatan tradisional kanggo infeksi lan lara weteng. Kulit kayuné kang anduwèni antimikroba kang luwih apik tinimbang godhong lan kulit oyot[5].

Khasiat Kedhawung
No. Bagiane Tanduran Kandungane Khasiate
01. Godhong saponin, llavonoida, tannin Obat watuk lan weteng mules
02. Wiji saponin, flavonoida obat weteng kembung, obat kolera, radang usus
03. kulit kayu saponin, flavonoida, tannin obat watuk lan weteng mules

Chathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ Tanduran Kedawung dipununduh tanggal 09 April 2011
  2. ^ Kedhawung dipununduh tanggal 11 April 2011
  3. ^ a b c d e f Tanaman Obat dipununduh tanggal 11 April 2011
  4. ^ Tanduran Peundeuy (Sunda) atawa Kedhawung (Jawa)
  5. ^ Aktifitas Antimikroba Eksrak Kedawung (Pakar Roxburghii G. Don) Terhadap Bakteri Patogen dipununduh tanggal 10 April 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kedhawung&oldid=1044870"