Kabupatèn Gunung Mas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Gunung Mas
Lambang Kabupatèn Gunung Mas
Lambang Kabupatèn Gunung Mas
Moto: Habangkalan Penyang Karuhei Tatau


Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas
Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas di Kalimantan Tengah
Koordinat: 0°18’ — 1º40'30" LK lan 113º1' — 114°1' BW
Propinsi Kalimantan Tengah
Tanggal peresmian 10 April 2002
Pamaréntahan
 - DAU Rp.-
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0538
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web www.gunungmaskab.go.id

Kabupatèn Gunung Mas iku kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia, pamekaran saka Kabupatèn Kapuas miturut UU Nomor 5 taun 2002. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Kuala Kurun, kabupatèn iki nduwè sesanti Habangkalan Penyang Karuhei Tatau, sing artiné: Cita-cita yasa bareng-bareng landasané iman sing dhuwur.

Géografi[besut | besut sumber]

Kabupatèn Gunung Mas dumunung ana ing tengah-tengah Provinsi Kalimantan Tengah. Kabupatèn iki duwé jembar wewengkon 10.804 km2, ing sajeroning koordinat 0°18’ — 1º40'30" Lintang Kidul lan 113º1' — 114°1' Bujur Wétan.

Wewengkon[besut | besut sumber]

Wates wewengkon Kabupatèn Gunung Mas ya iku:

ing sisih lor karo: Kabupatèn Murung Raya lan Provinsi Kalimantan Kulon
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pulang Pisau lan Kutha Palangka Raya
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Katingan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Kapuas

Kacamatan[besut | besut sumber]

Kabupatèn iki nduwè 11 kacamatan, ya iku:

  1. Damang Batu
  2. Kahayan Hulu Utara
  3. Kurun
  4. Manuhing
  5. Manuhing Raya
  6. Mihing Raya
  7. Miri Manasa
  8. Rungan
  9. Rungan Hulu
  10. Sepang
  11. Tewah
  • Kacamatan sing paling ombo ya iku Kacamatan Manuhing, jembaré 1.113 km2.
  • Kacamatan sing paling sempit ya iku Kacamatan Mihing Raya, jembaré 343 km2.

Padunung[besut | besut sumber]

Okèhé sing ndunungi miturut proyeksi kanggo taun 2008 ya iku 99.788 jiwa, sing ndunungi lanang okèhé 52.660 jiwa lan sing wedhok okèhé 47.128 jiwa.[1]

  • Kacamatan sing paling okèh sing ndunungi ya iku Kacamatan Kurun, okèhé 23.337 jiwa.
  • Kacamatan sing paling sithik sing ndunungi ya iku Kacamatan Miri Manasa, okèhé 3.840 jiwa.
  • Kacamatan sing paling padhet sing ndunungi ya iku Kacamatan Kurun, padheté 27,7 jiwa/km2.
  • Kacamatan sing paling arang sing ndunungi ya iku Kacamatan Miri Manasa, padheté 2,5 jiwa/km2.

Refrensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Gunung Mas Sajeroning Angka 2008, Tabel 4.1.1

Pranala njaba[besut | besut sumber]