Kabupatèn Gunung Mas

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kabupatèn Gunung Mas
Lambang Kabupatèn Gunung Mas

Lambang Kabupatèn Gunung Mas
Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas

Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas
Koordinat : 0°18’ — 1º40'30" LK lan 113º1' — 114°1' BW
Motto: Habangkalan Penyang Karuhei Tatau
Provinsi Kalimantan Tengah
Kutha krajan
Jembar {{{luas}}}
Pedunung  
 · Cacahé {{{penduduk}}}
 · Kapadhetan {{{kepadatan}}} jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan {{{kecamatan}}}
 · Désa/kelurahan {{{kelurahan}}}
Dhasar hukum UU Nomor 5 tahun 2002
Tanggal 10 April 2002
Dina dadi {{{hari jadi}}}
{{{kepala daerah}}} {{{nama kepala daerah}}}
Kodhe area telepon 0538
APBD {{{apbd}}}
DAU Rp. -
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: www.gunungmaskab.go.id

Kabupatèn Gunung Mas iku kabupatèn ing Propinsi Kalimantan Tengah, Indonésia, pamekaran saka Kabupatèn Kapuas miturut UU Nomor 5 tahun 2002. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Kuala Kurun, kabupatèn iki nduwè motto Habangkalan Penyang Karuhei Tatau, sing artiné : Cita-cita mbangun bareng-bareng landasané iman sing dhuwur.

Geografis[besut | besut sumber]

Kabupatèn Gunung Mas dumunung ana ing tengah-tengah Propinsi Kalimantan Tengah. Kabupatèn iki nduwèni jembar wewengkon 10.804 km2, ing sajroning koordinat 0°18’ — 1º40'30" Lintang Kidul lan 113º1' — 114°1' Bujur Wétan.

Wewengkon[besut | besut sumber]

Wates wewengkon Kabupatèn Gunung Mas ya iku :

ing sisih lor karo: Kabupatèn Murung Raya lan Propinsi Kalimantan Kulon
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pulang Pisau lan Kutha Palangka Raya
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Katingan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Kapuas

Kacamatan[besut | besut sumber]

Kabupatèn iki nduwè 11 kacamatan, ya iku :

  1. Damang Batu
  2. Kahayan Hulu Utara
  3. Kurun
  4. Manuhing
  5. Manuhing Raya
  6. Mihing Raya
  7. Miri Manasa
  8. Rungan
  9. Rungan Hulu
  10. Sepang
  11. Tewah
  • Kacamatan sing paling ombo ya iku Kacamatan Manuhing, jembaré 1.113 km2.
  • Kacamatan sing paling sempit ya iku Kacamatan Mihing Raya, jembaré 343 km2.

Padunung[besut | besut sumber]

Okèhé padunung miturut proyeksi kanggo taun 2008 ya iku 99.788 jiwa, padunung lanang okèhé 52.660 jiwa lan sing wedhok okèhé 47.128 jiwa.[1]

  • Kacamatan sing paling okèh padunungé ya iku Kacamatan Kurun, okèhé 23.337 jiwa.
  • Kacamatan sing paling sithik padunungé ya iku Kacamatan Miri Manasa, okèhé 3.840 jiwa.
  • Kacamatan sing paling padhet padunungé ya iku Kacamatan Kurun, padheté 27,7 jiwa/km2.
  • Kacamatan sing paling arang padunungé ya iku Kacamatan Miri Manasa, padheté 2,5 jiwa/km2.

Refrensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Gunung Mas Jroning Angka 2008, Tabel 4.1.1

Pranala jaba[besut | besut sumber]