Kabupatèn Gunung Mas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kabupatèn Gunung Mas
Lambang Kabupatèn Gunung Mas

Lambang Kabupatèn Gunung Mas
Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas

Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas
Koordinat : 0°18’ — 1º40'30" LK lan 113º1' — 114°1' BW
Motto: Habangkalan Penyang Karuhei Tatau
Provinsi Kalimantan Tengah
Kutha krajan
Jembar {{{luas}}}
Pedunung  
 · Cacahé {{{penduduk}}}
 · Kapadhetan {{{kepadatan}}} jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan {{{kecamatan}}}
 · Désa/kelurahan {{{kelurahan}}}
Dhasar hukum UU Nomor 5 tahun 2002
Tanggal 10 April 2002
Dina dadi {{{hari jadi}}}
{{{kepala daerah}}} {{{nama kepala daerah}}}
Kodhe area telepon 0538
APBD {{{apbd}}}
DAU Rp. -
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: www.gunungmaskab.go.id

Kabupatèn Gunung Mas iku kabupatèn ing Propinsi Kalimantan Tengah, Indonésia, pamekaran saka Kabupatèn Kapuas miturut UU Nomor 5 tahun 2002. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Kuala Kurun, kabupatèn iki nduwè motto Habangkalan Penyang Karuhei Tatau, sing artiné : Cita-cita mbangun bareng-bareng landasané iman sing dhuwur.

Geografis[sunting | besut sumber]

Kabupatèn Gunung Mas dumunung ana ing tengah-tengah Propinsi Kalimantan Tengah. Kabupatèn iki nduwèni jembar wewengkon 10.804 km2, ing sajroning koordinat 0°18’ — 1º40'30" Lintang Kidul lan 113º1' — 114°1' Bujur Wétan.

Wewengkon[sunting | besut sumber]

Wates wewengkon Kabupatèn Gunung Mas ya iku :

ing sisih lor karo: Kabupatèn Murung Raya lan Propinsi Kalimantan Kulon
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pulang Pisau lan Kutha Palangka Raya
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Katingan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Kapuas

Kacamatan[sunting | besut sumber]

Kabupatèn iki nduwè 11 kacamatan, ya iku :

  1. Damang Batu
  2. Kahayan Hulu Utara
  3. Kurun
  4. Manuhing
  5. Manuhing Raya
  6. Mihing Raya
  7. Miri Manasa
  8. Rungan
  9. Rungan Hulu
  10. Sepang
  11. Tewah
  • Kacamatan sing paling ombo ya iku Kacamatan Manuhing, jembaré 1.113 km2.
  • Kacamatan sing paling sempit ya iku Kacamatan Mihing Raya, jembaré 343 km2.

Padunung[sunting | besut sumber]

Okèhé padunung miturut proyeksi kanggo taun 2008 ya iku 99.788 jiwa, padunung lanang okèhé 52.660 jiwa lan sing wedhok okèhé 47.128 jiwa.[1]

  • Kacamatan sing paling okèh padunungé ya iku Kacamatan Kurun, okèhé 23.337 jiwa.
  • Kacamatan sing paling sithik padunungé ya iku Kacamatan Miri Manasa, okèhé 3.840 jiwa.
  • Kacamatan sing paling padhet padunungé ya iku Kacamatan Kurun, padheté 27,7 jiwa/km2.
  • Kacamatan sing paling arang padunungé ya iku Kacamatan Miri Manasa, padheté 2,5 jiwa/km2.

Refrensi[sunting | besut sumber]

  1. ^ Gunung Mas Jroning Angka 2008, Tabel 4.1.1

Pranala jaba[sunting | besut sumber]