Kutha Palangka Raya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Cithakan:Kutha krajan provinsi Kutha Palangka Raya iku kutha ing Provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia, uga dadi kutha krajan provinsi. Kutha iki nduwè sesanti Isen Mulang (saka Basa Dayak Sangiang), kang artiné: Pantang Mundur.

Géografi[besut | besut sumber]

Kutha Palangka Raya dumunung ana ing tengah-tengah Provinsi Kalimantan Tengah. Kutha iki duwé jembar wewengkon 2.678,51 km2, ing sajeroning koordinat 1°30'-2°24' LK lan 113°30'-114°04' BW.

Wewengkon[besut | besut sumber]

Wates wewengkon Kutha Palangka Raya ya iku:

ing sisih lor karo: Kabupatèn Gunung Mas
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pulang Pisau
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Katingan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Gunung Mas

Kacamatan[besut | besut sumber]

Kutha iki nduwè 5 kacamatan, ya iku:

  1. Bukit Batu
  2. Jekan Raya
  3. Pahandut
  4. Rakumpit
  5. Sebangau
  • Kacamatan kang paling amba ya iku Rakumpit, jembaré 1.053,14 km2.
  • Kacamatan kang paling sempit ya iku Pahandut, jembaré 117,25 km2.

Padunung[besut | besut sumber]

Okèhé kang ndunungi kang kecathet kanggo taun 2007 ya iku 188.123 jiwa, kang ndunungi lanang okèhé 93.547 jiwa lang kang wedhok okèhé 94.57 jiwa.

  • Kacamatan kang paling akèh kang ndunungi ya iku Jekan Raya, cacahé 96.324 jiwa.
  • Kacamatan kang paling sithik kang ndunungi ya iku Rakumpit, cacahé 2.948 jiwa.
  • Kacamatan kang paling padhet kang ndunungi ya iku Pahandut, kapadhetané 559,25 jiwa/km2.
  • Kacamatan kang paling arang kang ndunungi ya iku Rakumpit, kapadhetané 2,80 jiwa/km2.

Refrensi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]