Jeruk siyem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Calamansi
Citrus × microcarpa
Citrus × microcarpa kz1.jpg
Calamansi (Philippines).jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Sapindales
Famili: Rutaceae
Génus: Citrus
Spésies: C. microcarpa
Jeneng binomial
Citrus × microcarpa
(Bunge) Wijnands[1]
Sinonim

Citrus mitis

Jeruk siyem disigar

Jeruk siyem ( Citrus × microcarpa ), [2] uga dikenal minangka calamondin [3] utawa jeruk kalamansi, [4] minangka sawijining tanduran hibrida jeruk penting ing ekonomi sing ditandur ing Filipina. Asale saka Filipina, Borneo lan Sulawesi ing Asia Tenggara, uga China kidul lan Taiwan ing Asia Wétan . Calamansi ana ing endi-endi ing masakan tradisional Filipina . Iki digunakake ing macem-macem bumbu, omben-omben, piring, marinade, lan wadi . Calamansi uga digunakake kanggo bahan masakan Malaysia lan Indonesia . Calamansi minangka tanduran hibrida ing antarane kumquat (sadurunge dianggep kalebu genus kapisah Fortunella ) lan spesies Citrus liyane (ing kasus iki bisa uga jeruk mandarin ). [5]

Wedharan[besut | besut sumber]

Calamansi punika Philippine Inggris ejaan saka Tagalog kalamansi ([kɐlɐmɐnˈsɪʔ] ), lan jeneng sing paling misuwur ing Filipina. Ing bagean Amerika Serikat (utamane Florida ), calamansi uga dikenal kanthi jeneng "calamondin", jeneng lawas saka jaman Amerika ing Filipina. Iki minangka wujud anglicis saka jeneng Tagalog sing beda kalamunding . [6] [7] [8] Jeneng umum calamansi ing Inggris liyane kalebu: jeruk nipis Filipina, calamonding, jeruk calamondin, calamandarin, jeruk nipis emas, jeruk nipis Filipina, jeruk Panama (uga digunakake kanggo kumquat ), jeruk kasturi, permen asam lan oranye asam.  [9]

Calamansi, Citrus x microcarpa, minangka shrub utawa wit cilik sing tuwuh dadi 3–6 m (9.8–19.7 ft) . Tanduran iki ditondoi dening tambahan kaya swiwi ing petioles godhong lan kembang putih utawa murni. Woh saka calamansi mirip jeruk nipis, bunder cilik, biasane 25–35 mm (0.98–1.38 in) diameteripun, nanging kadang nganti 45 mm (1.8 in) . Pulp lan jus tengah yaiku warna oranye saka jeruk keprok kanthi kulit jeruk tipis nalika wis mateng. Saben woh-wohan ngemot 8 nganti 12 wiji.

Piguna[besut | besut sumber]

Woh-wohan iku asem lan asring digunakake kanggo ngreksa utawa masak. Calamansi ngasilake woh jeruk cilik sing digunakake kanggo ngicipi panganan lan minuman. Sanajan katon njaba lan ambune, rasane buah dhewe cukup asem, sanajan kulit iku legi. Marmalade calamansi bisa digawe kanthi cara sing padha karo marmalade oranye. Kaya dene woh-wohan jeruk liyane, calamansi akeh ing vitamin C.

Woh iki bisa beku kabeh lan digunakake minangka es batu ing omben-omben kayata teh, omben-omben, banyu, lan koktail. Jus iki bisa digunakake kanggo ngganti jeruk nipis Persia (uga diarani jeruk nipis Bearss ). [10] Jus kasebut diekstraksi kanthi ngremukake kabeh woh, lan nggawe minuman sing enak padha karo jeruk nipis. Liqueur bisa digawe saka kabeh woh-wohan, kanthi kombinasi vodka lan gula.

Woh iki digunakake ing resep-resep lokal ing sisih lor Indonesia, utamane ing sekitar wilayah Sulawesi Utara . Iwak diwenehi spritzed lan marinasi jus sadurunge masak kanggo ngilangake bau "amis". Kuah asam ("sup asem") minangka kaldu iwak bening daerah sing digawe nganggo jus calamansi.

Kultivar[besut | besut sumber]

Ing sub-tropis lan bagean Amerika Lor sing sedheng, × Citrofortunella microcarpa ditanam utamane minangka tanduran hias ing kebon, lan ing pot lan kebon kontainer ing teras lan teras . Tanduran iki apik banget nalika ana woh-wohan. Tanduran iki sensitif banget kanggo kadhemen lan / utawa kadhemen ekstrim, mula mung ing njobo ruangan tropis, sub-tropis lan bagean sing anget saka iklim sedheng (kayata dataran pesisir Amerika Serikat kidul-wétan (zona USDA 8b - 11), bagean saka California, Arizona kidul, Texas kidul, lan Hawaii). Tanduran panci digawa menyang omah kaca, konservatori, utawa ing njero omah minangka tanaman kebon nalika musim salju ing wilayah kanthi iklim sing adhem. [11]

Calamansi
Citrus × microcarpa
Citrus × microcarpa kz1.jpg
Calamansi (Philippines).jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Sapindales
Famili: Rutaceae
Génus: Citrus
Spésies: C. microcarpa
Jeneng binomial
Citrus × microcarpa
(Bunge) Wijnands[1]
Sinonim

Citrus mitis

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b (07-10-2008). "Citrus x microcarpa (Bunge) Wijnands". The Plant List. Accessed on 24-11-2019.
  2. Mabberley, D. J. (2004). "Citrus (Rutaceae): A Review of Recent Advances in Etymology, Systematics and Medical Applications". Blumea. 49 (2): 481–498. doi:10.3767/000651904X484432.
  3. "Calamondin". Merriam-Webster. Dibukak ing 11 November 2018.
  4. Tacio, Henrylito D. "Health benefits of calamansi". BusinessMirror. Dibukak ing 18 October 2020.
  5. "Citrofortunella Mitis – (Plants): Definition". Dibukak ing 2009-02-22.
  6. "Calamondin". Merriam-Webster. Dibukak ing 11 November 2018.
  7. "Calamondin". Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Dibukak ing 11 November 2018.
  8. "Calamondin". Dictionary.com. Dibukak ing 11 November 2018.
  9. "Philippine Lemon". Stethnews.com. Dibukak ing 8 October 2020.
  10. Susanna Lyle (20 March 2006). Fruit & nuts: a comprehensive guide to the cultivation, uses and health benefits of over 300 food-producing plants. Timber Press. ISBN 9780881927597. Dibukak ing 11 June 2012.
  11. Mabberley, D.J. (1987). The Plant Book. A Portable Dictionary of the Higher Plants. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-34060-8.