Jenéwa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jenéwa
Genève
Coat of Arms of Geneva.svg
Info dhasar:
Negara: Swiss
Kanton: Jenéwa
Dhistrik: Kutha Jenéwa ora dipérang ing dhistrik
Dhuwur: 375 méter sadhuwuring segara
Jembar: 15.86 km²
Pedunung: 185.893 (31 Desember 2006)
Situs wèb resmi: www.ville-ge.ch
Péta
Karte Gemeinde Genève 2007.png

Jenéwa (Prancis: Genève, Jerman: Genf, Italia: Ginevra, Reto-Roman Genevra) yakuwi kutha paling padhet kaloro ing Swiss (sawisé Zürich), dumunung ing pinggir Tlaga Jenéwa kang mili menyang Kali Rhône. Kutha iki minangka ibukutha saka République et Canton de Genève. Kutha iki uga misuwur minangka Kutha Air Mancur ing Negara Swiss

Géografis[sunting | sunting sumber]

Kutha Jenéwa iku ana ing negara Swiss, luwih tepaté ing Kanton Jenéwa. Kanton Jenéwa diwatesi negara Prancis ing sisih kulon lan sisih kidul. Ing sisih lor lan lor-wétan, Kanton Jenéwa diwatesi déning Kanton Vaud. Ing tengah-tengahé ana tlaga, jenengé tlaga Leman, sing uga dadi duwèké negara Prancis.

Dhémografi[sunting | sunting sumber]

Senadyan kutha Jenéwa kawentar ing ngendi-endi, sakjané kutha iki kutha cilik, amarga cacahing uwong sing manggon ana ing kutha iki ora luwih saka wong 180.000. Saka cacahé kuwi, kurang luwih 30% wongé saka negara liya sing manggon lan nyambut gawé ana ing Jenéwa. Cacahé uwong ana ing Kanton Jenéwa uga sithik, ora luwih saka wong 430.000.

Kutha Banyu Muncrat (Air Mancur)[sunting | sunting sumber]

Jenéwa kondhang lan cukup kawentar amarga:

  • Kutha kanggo nyimpen dhuwit. Ana akèh bank-bank umum lan bank pribadi ing kutha iki. Bank Umum iku tegesé bank sing nglayani wong sing nyimpen lan utang dhuwit. Bank pribadi iki tegesé bank sing ngurusi dhuwit pribadi, utamané kanggo urusan invèstasi. Akèh wong sugih sing nduwèni lan nyimpen dhuwit ing kutha iki, amarga bank-bank ing kéné nduwèni daya kanggo nyimpen data pribadi pelanggané.
  • Kutha jam tangan. Jam tangan kaya Swatch, Rado, Pathek Philippe, lan mèrek-mèrek liyané pada nduwèni kantor pusat ing Jenéwa. Jaman ndhisik, pabrik-pabrik jam tangan kuwi ana ing Jenéwa, nanging saiki ana akèh sing pindhah saka kutha iki kanggo nduwèni panggonan sing luwih jembar lan uga kanggo nyuda reragatan-reragatan liyané.
  • Kutha banyu muncrat. Ing pinggir tlaga Leman, ana banyu muncrat, sing ing basa Prancis diarani, "Jet d'Eau". Dhuwuré muncratan banyuné isa tekan 130 meter. Banyu puncratan iku dijupuk saka banyu tlaga sing diréwangi ngganggo mesin. Banyu iku muncrat mung ing mangsa panas, utawa pas ana srengéngé. Mangsa bediding, mesin sing dienggo muncrataké banyu ora diuripaké mergané, puncratan banyuné isa adhem banget.
  • Kutha PBB. Kantor Pakumpulan Bangsa-bangsa uga ana ing kéné, merga kutha Jenéwa iku kutha PBB kaping pindho sakwisé New York. Sakliyané PBB, ana uga 18 kantor organisasi-organisasi internasional.

Panorama[sunting | sunting sumber]

Pasawangan Jénéwa.
Pasawangan Jénéwa.
Pasawangan Jénéwa dideleng saka menara Katedral Santo Petrus.
Pasawangan Jénéwa dideleng saka menara Katedral Santo Petrus.

Basa[sunting | sunting sumber]

Negara Swiss nduwèni patang (4) basa sing dienggo, yaiku basa Jerman (60-70 persen), basa Prancis (18-20 persen), basa Italia (8-10 persen) lan basa Romansh, kurang luwih 1-2 persen. Kanton-kanton sing nganggo basa Prancis dijenengi kanton Romand (aja klèru karo Romash). Jenéwa iku kutha paling gedhé ing Swiss Romand, lan basa utama sing dienggo yaiku basa Prancis. Nanging akèh wong Jenéwa sing isa ngomong basa Inggris, mergané akèh wong manca negara sing ora isa basa Prancis.

Agama[sunting | sunting sumber]

Agama Kristen Protèstan aliran Kalvin diwiwiti ing kutha iki. Jenéwa uga diarani ibukuthané Protèstan Kalvinis. Gréja utama ing Jenéwa yaiku Katedral Santo Petrus, ndhisiké gréja Katulik, sing saiki dadi gréja Protèstan. Sanadyan, tradhisi protèstan isih kuwat banget, naging gunggung jiwa sing nduwèni paugeman Katulik luwih akèh tinimbang Protèstan, amarga ing wiwitan abad 20 akèh désa-désa Katulik Prancis sing cedhak karo Jenéwa, mèlu dilebokaké ing kanton Jenéwa. Uga merga akèh wong-wong Portugal, Spanyol lan Italia sing pindhah saka negara-negarané lan netep ing Jenéwa. Sakliyané Katulik lan Protèstan, uga gampang ditemoni wong-wong sing paugemané Islam, Hindhu lan Buddha. Akèh uga wong-wong enom sing ora perduli manèh karo agama, lan ora nduwèni agama.

Organisasi Internasional[sunting | sunting sumber]

Kutha Jenéwa minangka markas saka sawetara organisasi internasional, antara liya:

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Kanggo transportasi saka lan menyang kutha Jenéwa, ana Bandara Internasional Cointrin Jenéwa lan kutha iki uga mlebu jroning jaringan utama sepur Swiss, SBB-CFF-FFS lan Prancis yakuwi sepur TGV.

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Obyèk pariwisata utama Jenéwa kuwi Jet d'Eau (jet-banyu utawa banyu muncrat) sing dhuwuré 140 mèter ing tlaga Jenéwa lan bisa ditonton saka saindhenging kutha. Panggonan wisata liyané antara liya: Flower Clock, Art and History Museum (Muséum Seni lan Sajarah), International Red Cross and Red Crescent Museum (Museum Palang Merah lan Bulan Sabit Merah Internasional), sarta Palais des Nations sing dadi markas PBB ing Éropah.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Resmi
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jenéwa&oldid=846129"