Basa Romansh

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Basa Romansch, utawa Rhaeto-Romansch iku kalebu keluwarga basa Roman. Basa iki dipituturaké ing bagéyan kidul-wétan Swiss, yaiku ing kanton Graubünden (Grisons utawa Grigioni), lan kalebu siji saka papat basa nasional sing dipigunakaké ing Swiss. Duwé akèh kamiripan langsung karo basa Italia, saiki panutur basa iki mung watara 6000 wong lan kalebu salah siji basa sing kaancam cures. Ing antarané, senajan diakoni minangka salah siji basa nasional ing Swiss, nanging basa Romansch ora éntuk status minangka basa resmi. Sapérangan usaha wis dilakokaké kanggo nglestarèkaké basa Romansch, ing antarané lumantar pangajaran basa iki ing tingkat sekolah dhasar lan diterbitaké uga literatur-literatur sastra. Nanging ing papan asalé waé, jroning kauripan sadina-dina, pangaruh basa iki sithik banget. Ora ana koran padinan sing terbit jroning basa iki, senajan ana koan rong minggonan sing terbit jroning basa Romansch. Saiki panggunaan basa Romansch wis wiwit luntur lan ing dhaérah Graubünden dhéwé, jroning sakèhing médhia massa, parembugan umum nganti tekan panuduh dalan waé kalungguhané wis digantèkaké déning basa Jerman.

Conto basa Romansch bisa dideleng jroning jeneng resmi Swiss. Ing ngisor iki arupa jeneng resmi Swiss jroning papat basa nasionalé:

  • Jerman : Schweizerische eidgenossenschaft
  • Prancis: Confederation suisse
  • Italia : Confederazione Svizzera
  • Romansch : Confederaziun Svizzra

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Link FA

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Romansh&oldid=843796"