Dwiki Dharmawan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Dwiki Dharmawan
BojoIta Purnamasari

Dwiki Dharmawan (lair ing Bandung, Jawa Barat, 19 Agustus 1966; umur 53 taun) inggih punika seorang pemusik jazz asal Indonésia bèrdarah Sunda. Dwiki punika salah satunggaling anggota grup musik Krakatau.

Karier[besut | besut sumber]

Punika Dwiki sampun akrab kaliyann musik. Ing yuswa 6 taun, piyambakipun sampun sinau piano klasik lan sinau piano jazz datèng Elfa Secioria ing yuswa 13 taun. piyambakipun inggih punika lulusan SMA 3 Bandung Jurusan IPS, angkatan 1985. Karièr profesionalipun kawiwitan ing taun 1985 manawi gayutakèn kaliyan grup musik Krakatau sami-sami Pra Budi Dharma, Donny Suhendra, lan Budhy Haryono. Ing taun ingkang sami, Dwiki ngraih penghargaan ‘The Best Keyboard Player’ ing Yamaha Light Music Contest 1985 ing Tokyo, Jepang. Dwiki ugi ngeraih Grand Prize Winner ing Asia Song Festival 2000 ing Philipina.

Ing taun 1990, Dwiki mutusaken kangèe nekuni pinten-pinten musik tradisi Indonésia, dipunwiwiti kaliyan eksplorasinya kaliyan musik Sunda, ing tanah kalahiranipun lan lajeng rilis album Mystical Mist sarta Magical Match. Dwiki ugi bereksplorasi kaliyan pinten-pinten kekayaan tradisi wiwit saking Acèh, Melayu, Jawa, Bali, lan musik-musik Indonésia Wétan. Ing taun 2005, Dwiki dadosi co-music director kanggé pagelaran musik spektakular Megalithicum Quantum ing Jakarta lan Bali. Sami-sami Krakatau, Dwiki sampun melanglang buana ing pinten-pinten bawana, ing antawisipun, Midem-Cannes 2000 Perancis, Sziget Festival 2003 – Hongaria, Lincoln Center Out of Door Festival 2004 – New York, North Sea Jazz Festival 2005 – Walanda, Montreux Jazz Festival 2005 – Swiss sarta puluhan penampilan sanèsipun ing Cina, Jepang, Australia, Spanyol, Bulgaria, Romania, Serbia – Montenegro, Républik Ceko, Républik Slovakia, Venezuela, Malaysia, lan Singapura.

Musik Krakatau sampun angsal pengakuan kanthi Internasional, antawisipun sakingi Jurnal Worlds of Music ingkang dipunterbitaken ing Amérikah Sarékat ingkang hyebat Krakatau dados pérangan ingkang wigati saking khazanah World Music. punika amargi Krakatau dipunanggep kaasil maduaken gamelan sarta musik-musik tradisi Indonésia sanèsipun kaliyan jazz kaliyan pencapaian musikal ingkang trep.

Sami-sami Krakatau, ngantos 2006 Dwiki sampun rilis 8 album, inggih punika First Album (1987), Second Album (1988), Kembali Satu (1989), Let There Be Life (1992), Mystical Mist (1994), Magical Match (2000), 2 Worlds (2006), lan Rhythm of Reformation (2006). Nanging album solo Dwiki inggih punika Nuansa (2002) dipundukung déning musisi kaliber donya kados ta Mike Stern, Lincoln Goiness, Richie Morales, Neil Stubenhaus, Ricky Lawson lan Mike Thompson saking Amérikah Sarékat sarta pinten-pinten musisi Australia kados ta Steve Hunter, David Jones lan Guy Strazullo. Dwiki ugi merdamel sami kaliyan sutradara Indonésia, Garin Nugroho kanggé ngerjakaken tata musik ing filem-filemipun, antawisipun Cinta ing Sepotong Roti ingkang ngraih penghargaan dados Penata Musik Terbaik Festival Film Indonésia 1991 sarta filem Rembulan di Ujung Dahan lan Rindu Kami PadaMu.

Ing wanci punika Dwiki ngemunah sekolah Musik ingkang namanipun Lembaga Pendidikan Musik Farabi ingkang maringi wulangan musik jazz, klasik utawi tradhisional. Dwiki badhé Farabi dados duta penyebaran cross culture. Saben murid badhé dipuntepangaken babagan musik etnik lan modern. Jaringan sekolah Farabi punika boten namung Jakarta, nanging wiwit merambah Medan lan Denpasar. Total ngantos taun 2007 wonten sanga sekolah musik, inggih punika pitu ing Jakarta, lan saben satunggal ing Medan lan Denpasar. Dwiki gadhah kearepan dados memperluas cabang sekolah musikipun, Farabi, ngantos 45 cabang ing Indonésia ing 2011.[1]

Penghargaan[besut | besut sumber]

Tanggal 23 Maret 2011, ingkang katepatan kaliyan Perayaan Hari Musik Nasional, Dwiki nampi Penghargaan Nugraha Bhakti Musik Indonésia (NBMI) saking Persatuan Artis Penyanyi, Pencipta Lagu, lan Penata Musik Rekaman Indonésia (PAPPRI).[2]

Sanèsipun[besut | besut sumber]

  • ndhèrèk kalibat dados penata musik ing album Saling Setia ingkang dipunrilis ing taun 1996 denng penyanyi Rita Effendy.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. http://www.kapanlagi.com/h/0000170262.html Dwiki Dharmawan Buka Cabang Sekolah Musik. KapanLagi.com, 5 Mèi 2007. Diaksès nalika 30 Oktober 2007.
  2. ":: Menbudpar Sematkan Satyalencana Kebudayaan 2010 ::". Dijupuk 2011-04-03. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Pemusik Jazz Indonésia