Cabé lempuyang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Cabe puyang)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
ombèn-ombèn obat tradhisional Jawa

Jamu cabé lempuyang utawa Cabé puyang iku salah sawijining jamu kang kondhang ing masayarakat Jawa, jamu iki bisa kanggo tamba pegel linu uga bisa ngilangaké cikalen, pegel lan linu-linu ing awak, kalebu rasa pegel ing boyok. Jamu iki kalebu jamu gèndhong. saliyané cabé puyang macemé jamu gèndhong liyané ana jamu kunir asem, jamu sinom, jamu beras kencur, jamu paitan, jamu kunci suruh, jamu kudu laos lan jamu uyup-uyup utawa gepyokan.[1]. Cabé puyang iku kalebu ombèn-ombèn obat tradhisional Jawa kang wis ana kawit jaman biyèn, racikané diturun-temurunaké saka jaman Majapait lan nganti saiki isih diuri-uri, nuli dilestarikaké lan dadi salah sijining kasil saka kabudayan Jawa[2].

Kasiyaté jamu cabé puyang[besut | besut sumber]

Jamu cabé puyang iki duwé kasiat kang apik kanggo awak antarané kaya ta:

  • bisa ngilangaké rasa pegel-pegel lan rasa gringgingen
  • bisa didadèkaké obat awak panas utawa benter
  • obat mbobot (meteng tuwa)
  • uga bisa kanggo nambani struk
Racikan Jamu Cabé Puyang [3]
No. Kasiyat Bahané
01. pegel cabé, puyang, asem kawak, kudu, adas, gula
02. sikil kesel cikalen, cabé, puyang, asem, gula
03. pegel, linu cabé, asem, puyang, gula
04. cikalen cabé, puyang, jaé, mrica, kunci
05. pegel, linu cabé, puyang, kedawung, gula, asem kawak
06. gringgingen cabé, asem, puyang, gula
07. pegel, adhem panas cabé, puyang, kunir, temu ireng, temulawak
08. pegel-pegel, (ampasé jamu iki bisa didadèkaké ‘bobok’) cabé, puyang, Jaé, kunir, adas pulosari
09. pegel-pegel cabé, puyang, merica, gula abang utawa gula putih, empon-empon
10. pegel-pegel kedawung, keningar, cabé, kunir, Jaé
11. pegel-pegel, nyèhataké awak cabé, kedawung, puyang, gula abang, uyah
12. mriyang cabé, puyang, kunir, asem, Jaé
13. mbobot (meteng tuwa) lan ngilangaké rasa pegel-pegel ing awak cabé, puyang, beras, kunir, gula abang

Bahan-bahané jamu cabé puyang[besut | besut sumber]

Bahan utama saka jamu cabé puyang yaiku[4] . Cabé jamu lan puyang. ditambah karo bahan liyan, kaya ta temu ireng, temulawak, jaé, kudu, adas pulosari, kunir, mrica, kedhawung, keningar, asem, lan kunci. Bèn supaya legi, bisa ditambahaké karo gula abang utawa gula putih. Bahan jejangkepan liyan, bisa ditambahaké uyah.

Cara gawé jamu cabé puyang[besut | besut sumber]

Carané nggawé jamu cabé puyang [5]

  • Kang kapisan, godhog banyu karo bahan-bahané nganti umeb
  • Bahan kang wis digodhog mau didheplok kasar nganggo lumpang karo alu wesi utawa watu

Cithakan:Bumbon crakèn

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Bahan Baku, Khasiat, dan Cara Pengolahan Jamu Gendong: Studi Kasus di Kotamadya Surabaya, 1998 (dipunundhuh tanggal 30 Maret 2011)
  2. SEJARAH JAMU (dipunundhuh tanggal 30 Maret 2011)
  3. http://www.iptek.net (dipunundhuh tanggal 30 Maret 2011)
  4. http://www.kerajaannusantara.com (dipunundhuh tanggal 02 April 2011)
  5. Jamu Gendong, Ramuan Tradisional Khas Indonésia (dipunundhuh tanggal 02 April 2011)