Uyup-uyup

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jamu Gendhong

Uyup-uyup utawa Gepyokan iku salah sawijiné ombè-ombènan obat herbal kang digawé saka tuwuhan empon ,jamu kang kagunaané kanggo ngundhakaké produksi ASI (Air Susu Ibu) iki,uga bisa kanggo ngilangké mambu awak kang kurang sedep, lan 'ngademké' weteng (nambani weteng mules lan yèn). Ana ing masarakat, uyup-uyupan atawa gepyokan iku kalebu jamu gendong, saliyané uyup-uyupan macemé jamu genhong ana jamu kunir asem, jamu sinom, jamu cabe puyang, jamu pahitan, jamu kunci suruh, jamu kudu laos lan jamu beras kencur.[1] Jamu uyup-uyup iku kalebu ombèn-ombèn obat tradhisional Jawa kang wis ana ket jaman biyèn, racikané diturun-temurunké saka jaman Majapahit lan nganti saiki isih diuri-uri,nuli dilestarikaké dadi salah sijining kasil saka kabudayan Jawa [2].

Bahan-bahané Jamu Uyup-uyup/Gepyokan[besut | besut sumber]

Bahan-bahan kang utama saka jamu iki ya iku empon-empon (macem-maceming bumbu masak),kaya ta [3]:

Gladri[besut | besut sumber]

Khasiaté Jamu Uyup-uyup/Gepyokan[besut | besut sumber]

Jamu uyup-uyup iki duwé khasiat kang apik marang awak, kaya ta:

  1. Ningkataké produksi ASI (Air Susu Ibu) kanggo ibu-ibu kang esih nyusuni[4]
  2. Ngurangi mambu awak (kringet) kang kurang sedep (kena kanggo ibu atawa anaké)[4]
  3. Uyup-uyup bisa kanggo tamban weteng sebah[4]
  4. Ngademke awak kang benter[5]
Racikan Jamu Uyup-uyup/Gepyokan [5]
No. Kasiat Bahané
01. Ngelancarké ASI beluntas, asém, temulawak, godhong katu, gula
02. Ngelancarké ASI empon-empon komplit (kencur, jaé, bangle, temugiring, kunir, temulawak),beluntas, temulawak, suruh, godhong katu, gula, asem, jeruk nipis
03. Ngelancarké ASI bluntas, asém, jeruk nipis, krokot, lampes, temulawak, puyang, gula
04. Ngelancarké ASI empon-empon komplit (kencur, jaé, bangle, temugiring, kunir, temulawak),bluntas, sembukan, jambu
05. Ngelancarké ASI kunir, bluntas, asem, jeruk nipis, beras, gula abang (gula aren)
06. Ngelancarké ASI kunir, puyang, godhong kates, temu ireng, sembukan. jambu, jarak
07. Ngelancarké ASI empon-empon komplit (kencur, jaé, bangle, temugiring, kunir, temulawak), godhong katu, landhep, asém, lampes, gula
08. Ngelancarké ASI kunir, asém kawak, gula abang (gula aren), beluntas, simbukan, kedawung
09. Ngelancarké ASI, ngademké awak godhong asem, jeruk nipis, gula abang (gula aren) atawa putih, kunir, asem
10. Ngelancarké ASI, ngilangké mambu awak kunir, bluntas, beras, gula abang (gula aren), asem

Cara Gawe Jamu Uyup-uyup/Gepyokan[besut | besut sumber]

Carané gawé jamu uyup-uyup atawa gepyokan ya iku [4]:

  • Bahan-bahan kang wis ana dikumbah kanti resik (ora usah dionceki)
  • Empon-empon mau dirajangi ditambah bahan tambahan liyan lan digecek kasar
  • Gecekan mau diperes sarta disaring nganggo kain
  • Enengké sadelak, nganti adem tinuli dicampur karo banyu kang adem

Cithakan:Bumbon crakèn

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. jamu racikan dipununduh tanggal 05 April 2011
  2. SEJARAH JAMU (dipununduh tanggal 30 Maret 2011)
  3. Mitra Herbal dipununduh tanggal 05 April 2011
  4. a b c d Khasiat Jamu Uyup-uyup atawa Gepyokan dipununduh tanggal 05 April 2011
  5. a b TEMPO (dipununduh tanggal 30 Maret 2011)