Benglé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Benglé
Zingiber-cassumunar--WilliamRoscoe.gif
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Plantae
Klad: Angiosperms
Klad: Monocots
Klad: Commelinids
Ordho: Zingiberales
Famili: Zingiberaceae
Subfamili: Zingiberoideae
Génus: Zingiber
Spésies: Z. cassumunar
Jeneng binomial
Zingiber cassumunar
Roxb.

Benglé (Zingiber purpureum Roxb) ya iku tetuwuhan rimpang kang kalebu kulawarga Zingeberales. Benglé tuwuh ing tlatah Asia Tropika, Indhia, nganti Indonésia. Ing Jawa, dibudidayakaké ing dharatan cendhèk nganti 1300 mèter ing sadhuwuring samodra. Wit iki seneng tumrap panggonan kang akèh cahyaning srengéngé. Herba samangsa iki tuwuh nganti 1,5 mèter awujud rumpun kang padhet lan galihé semu kasusun saka pelepah. Godhongé tunggal selang-seling lan bentuké lonjong tipis tur lancip. Godhongé dawané 23-35 cm lan ambané 20-40 mm wernané ijo. Kembangé majemuk dawané 6-10 cm lan bentuké gelèndong. Kembangé putih rada kuning.[1]

Piguna[besut | besut sumber]

Pérangan Benglé

Rimpangé kang njalar lan ndaging rasané pedhes tur pait. Piguna rimpang iki kaya déné jamu. Bisa kanggo nambani masuk angin, watuk, lara kuning, cacingen, lan bisa nyilikaké awak sakwisé babaran. Cara ngonsumsi ya iku kanthi dicor banyu panas kaya déné jaé.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Satya, Bayu (2013). Koleksi Tumbuhan Berkhasiat. Yogyakarta: Rapha Publishing. k. 17. ISBN 978-979-29-3367-3.