Beras kencur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
kencur, salah sawijining bahan utama saking jamu beras kencur

Beras Kencur iku salah sawijiné jamu kang kondhang ning masarakat Jawa digawé saka bahan herbal lan alami,jamu iki kalebu jamu kang anduwèni khasiat ngilangaké rasa pegel-pegel ning awak.[1] Padatan kang apik lan asring dibiasakaké para penikmat jamu iki bisa ngrasakaké penaké, awak ora kerasa pegel-pegel manawa nyambut gawé kang rada abot lan nggawé awak kerasa luwih seger.[2] Ana ning masarakat Jawa, beras kencur kalebu jamu gèndhong.[2] Saliyané beras kencur ana jamu kunir asem, jamu sinom, jamu cabe puyang, jamu pahitan, jamu kunci suruh, jamu kudu laos lan jamu uyup-uyup atawa gepyokan.[2] Jamu beras kencur iku kalebu ombèn-ombèn obat tradhisional Jawa kang wis ana awit jaman biyèn, racikané diturun-temurunké saka jaman Majapahit lan nganti saiki isih diuri-uri, nuli dilestarikaké.[3] Jamu iki dadi salah sawijiné kasil kabudayan Jawa[4]

Bahan-bahané Jamu Beras Kencur[besut | besut sumber]

rimpang kencur

Jamu beras kencur kang warnané soklat enom iku rasané ora kaya-kaya jamu liyané kang kondhang karo rasa pait lan ora enaké, rasané jamu iki seger tinuli ora pait[3] Rasan segeré tambah mantep manawa racikané ditambahi karo gula jawa utawa gula aren.[3] Bahan-bahan kanggo nggawé jamu iki ya iku beras lan kencur, bahan loro iku kang dadi utama. Ananging, para pedagang jamu saiki akèh kang nambahi bahan liyan kaya ta jaé, asem, kapulaga, jeruk nipis, pala, wiji kedawung, kunci, keningar, kunir[3].

Kasiat Jamu Beras Kencur[besut | besut sumber]

Jamu iki kondhang ora mung amarga rasané kang seger atawa bisa ngurangi lan ngilangaké rasa pegel-pegel ning awak, Jamu beras kencur iki kondhang uga amarga anduwèni piguna liyané kaya ta [5]:

  1. Jamu iki ngilangaké rasa nyeri pegel linu ning awak
  2. nambah tenaga amarga kerja kang abot
  3. ning masarakat Jawa jamu iki dipercaya bisa ngilangaké lelara kang ana gayutané karo tenggorokan, kaya ta watuk
  4. radhang lambung uga bisa mending manawa diombèni beras kencur
  5. amarga ngandhung vitamin C saka asem atawa gula jawa kang dadi bahan racikané jamu iki uga bisa nambani sariawan
  6. ngenengké weteng kang kembung
  7. rasa segeréjamu beras kencur iki nggawé awak dadi seger
  8. khasiat liyan saka jamu iki ya iku bisa ngundhakaké napsu mangan saéngga awak bisa dadi tambah bergas lan kuwat
  9. beras kencur bisa kanggo nambani abuh amarga keseleo
  10. ngelancarké getih
  11. uga bisa nambani keracunan amarga panganan
Racikan Jamu Beras Kencur [6]
No. Kasiat Bahané
01. Pegel atawa kekeselen amarga kerja kang abot cabe, kencur, kunci, asem, kedhawung, jaé, kapulaga, gula
02. Payah atawa pegel-pegel ning awak beras, kencur, kedhawung, jaé, asem kawak, gula
03. Pegel, nambah napsu mangan beras, kencur, gula, asem kawak
04. Nambah napsu mangan beras, jaé, asem, gula abang/gula putih,kedhawung, kencur
05. Pegel, ngurangi lan ngilangaké rasa linu-linu ning awak kencur, asem, kedhawung, gula, jeruk nipis
06. Rasa pegel-pegel sarta linu beras, kencur, kunci, kedawung, gula, asem
07. Nambah nafsu mangan beras, kencur, jaé, gula, kunir, keningar, asem, kedhawung, pandhan, sereh, godhong jeruk purut
08. Nambah napsu mangan, ngilangaké rasa pegel-pegel ning awak kencur, jaé, asem, gula abang, jeruk nipis, kedhawung, keningar
09. Awak pegel-pegel, nambah napsu mangan beras, jaé, kencur, kapulaga, cengkèh, pala
10. Pegel-pegel ning awak kencur, kedhawung, gula abang, asem, jeruk nipis, uyah, jaé, beras

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Beras Kencur(dipununduh tanggal 01 April)
  2. ^ a b c Majalah Tempo (dipununduh tanggal 30 Maret 2011)
  3. ^ a b c d Annaehira(dipununduh tanggal 31 Maret 2011)
  4. ^ Sejarah Jamu (dipununduh tanggal 30 Maret 2011)
  5. ^ Kabarrinews (dipununduh tanggal 30 Maret 2011)
  6. ^ Resep Jamu (dipununduh tanggal 30 Maret 2011)