Jamu sinom

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jamu Gendhong

Jamu Sinom ya iku salah sawijining jamu gendong kang digawé saka sinom atawa godhong asem kang esih enom. Jamu iki rasané asem tinuli ségér. Sesegeran kanggo ngilangké paité jamu pahitan iki kelebu jamu gendong [1]. saliyané jamu sinom, ana jamu beras kencur, jamu kunir asem, jamu cabe puyang, jamu pahitan, jamu kunci suruh, jamu kudu laos lan jamu uyup-uyup atawa gepyokan. Sinom iku kalebu ombè-ombènan obat tradhisional Jawa kang turun-temurun saka jaman Majapahit [2].

Bahan-bahané Jamu Sinom[besut | besut sumber]

Bahan-bahan kanggo gawé Jamu kang seger iki ya iku godhong asem kang enom. Nanging para pedagang jamu luwih sok nggawé jamu iki ora béda adoh saka jamu kunir asem.[3]. Bahan-bahan kanggo nggawé jamu iki padha kaya-kaya nggawé jamu kunir asem nanging nganggo bahan utama sinom (godhong asem enom) nuli ditambah sithik kunir perlu ditambah manèh karo temulawak, wiji kedawung, lan banyu jeruk nipis. Kanggo pemanis, bisa ditambahi gula pasir utawi pemanis buatan lan bisa ditambahi karo uyah, nanging luwih mantep manawa ditambah gula jawa kanggo pemanise [4]

Kasiaté Jamu Sinom[besut | besut sumber]

Jamu sinom iki duwé piguna liyané kaya ta[5]:

  1. nambani sariawan
  2. nyegeraké awak
  3. ngerampingké awak
  4. ngelancaraké haid
  5. nyuburke kandhutan
  6. nambani weteng mules
  7. Adem-ademan.
Racikan Jamu Sinom [6]
No. Kasiat Bahané
01. nyegerké awak kunir, asém kawak, gula
02. Sariawan temulawak, kunir, godhong asem enom (sinom), asém kawak, jeruk nipis
03. Adem-ademan, sariawan kunir, asém kawak, jeruk nipis
04. Seger-segeran kunir, asém kawak
05. Ombèn-ombèn seger kunir sithik baé, asém kawak, gula abang
06. Panas dalam kunir, asém kawak, gula abang (gula aren), jeruk nipis
07. Nyuburké kandhutan, sesegeran kunir, asém, gula abang (gula aren), godhong asem enom (sinom)
08. Adem-ademan, sariawan kunir, godhong asem enom (sinom), asem, jeruk nipis, gula
09. Séger-ségeran godhong asem enom (sinom), jeruk nipis, gula abang atawa putih, kunir, asem
10. Nyegerké awak kunir, gula , asem kawak, gula abang (gula aren) atawa putih
11. Ngademké weteng kunir, asém, gula abang atawa putih

Carané Gawe Jamu Sinom[besut | besut sumber]

Cara nggawé jamu iki ya iku[1].

  • Bahan-bahan kang wis cumepak ditumbuk kasar nganggo lumpang karo alu wesi atawa watu (kunir mau wis dirajangi sadurungé)
  • digodog nganti umeb.
  • banyu godogan disaring lan ditambah uyah, gula sak selerané.
  • godogkan mau dienengke nganti adem, sawisé iku disaring nganggo saringan.

Cithakan:Bumbon crakèn

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b http://jaringanherbal.com dipununduh tanggal 03 April 2011
  2. SEJARAH JAMU (dipununduh tanggal 30 Maret 2011)
  3. http://www.kabarrinews.com/article.cfm?articleID=32315 (dipununduh tanggal 03 April 2011)
  4. Jamu Manjur (dipunnunduh tanggal 03 April 2011)
  5. http://forum.tabloidnova.com dipununduh tanggal 03 April 2011
  6. http://www.tempo.co.id dipunnunduh tanggal 03 April 2011