Kunci suruh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Suruh, salah satunggaling bahan jamu kunci suruh

Kunci suruh ya iku jamu kang kondhang kanggo tamban keputihan (fluor albus) lan sari rapet ing masarakat [1]. Jamu iki kalebu uga jamu gendong[2]. Saliyané jamu kunci suruh, ana jamu liya kang kalebu jamu gendong ya iku jamu beras kencur, jamu kunir asem, jamu cabe puyang, jamu pahitan, jamu sinom, jamu kudu laos lan jamu uyup-uyup utawa gepyokan.[3] Jamu kunci suruh iku kalebu ombè-ombènan obat tradhisional Jawa kang turun-temurun saka jaman Majapahit [4].

Bahan-bahané Jamu Kunci Suruh[besut | besut sumber]

Bahan-bahan saka jamu iki kaya ta [5]:

nanging akèh uga tukang jamu kang gawéné migunakaké [5]:

bisa uga nganggo bahan [5]:

Kasiaté Jamu Kunci Suruh[besut | besut sumber]

Khasiat saka jamu iki ya iku [6]:

  1. Keputihan (fluor albus)
  2. Sari rapet
  3. Ngilangké mambu awak
  4. Nyilikaké rahim lan weteng sarta
  5. Kanggo nguataké untu
Racikan Jamu Kunci Suruh [7]
No. Kasiat Bahané
01. Sari Rapet, keputihan kunci, asém kawak, suruh, gula
02. Ngencengké weteng, keputihan kunci, kencur, suruh, jaé
03. Keputihan kunci, asém kawak, suruh, gula
04. Manbu awak, keputihan kunci, asém kawak, suruh, gula
05. Galian rapet, keputihan, ngilangké mambu rahim, getih abang utawa putih kunci, suruh, pinang, temulawak, delima, kencur
06. Ngilangké mambu awak, keputihan [kunci]], suruh, jambe, kunci pepet, kayu legi, manis jangan, delima
07. keputihan kunci, suruh, asém kawak, gula
08. Keputihan kunci, suruh, majakan, asém kawak, gula
09. Supaya kringet ora mambu, keputihan kunci, suruh, kunir
10. keputihan, sari rapet kunci, suruh, gula abang (gula aren), asém kawak
11. Keputihan, ngilangké mambu awak kunci, suruh, bluntas
12. Keputihan, awet enom, nguatke untu kunci, suruh, majakan, gula abang (gula aren)

Carané Gawe Jamu Kunci Suruh[besut | besut sumber]

Carané nggawé jamu ya iku [5]:

  1. Bahan-bahan kang wis cumepak ditumbuk kasar nganggo lumpang karo alu wesi atawa watu (kabèh rimpang wis dirajangi sadurungé)
  2. digodog nganti umeb.
  3. banyu godogan disaring lan ditambah uyah, gula sak selerané.
  4. godogkan mau dienengke nganti adem, sawisé iku disaring nganggo saringan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Indonesia Life dipununduh tanggal 06 April 2011
  2. Jaringan Herbal dipununduh tanggal 05 April 2011
  3. Pengobatan Tradisional dipununduh tanggal 06 April 2011
  4. SEJARAH JAMU (dipununduh tanggal 06 Maret 2011)
  5. a b c d Jamu Manjur dipununduh tanggal 06 April 2011
  6. Tabloid NOVA dipununduh tanggal 06 April 2011
  7. Bahan Baku, Khasiat, dan Cara Pengolahan Jamu Gendong: Studi Kasus di Kotamadya Surabaya, 1998 dipunnunduh tanggal 06 April 2011


Cithakan:Bumbon crakèn