Pulosari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pulosari utawa bisa disebut Pulasari kanthi jenèng latin Alyxia Stèllata utawa Alyxia Réinwardtii. Tuwuhan iki biasané gampang bangèt ditemokake amarga tuwuh ana ing sakpanggon - panggon. Pulosari iki kalebu ing jinis tuwuhan pala kesimpar kang nduwèni wit cilik werna putih kecoklatan, nduwèni wujud bundér, lan pangé akèh dadi uripe tanduran iki sipate biasane nggubét tanduran sing ana sekitaré. amarga sipaté kang dianggep ganggu dadi akèh masarakat kang ora seneng.

Miturut K. Heyne sajerone buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan, 1987), kulit sing ana ing pang mambu wangi nanging menawa dicakat nduwèni rasa pait lan getir. Kulité biasane dianggo jamu utawa ramuan obat tradisional kang disebut ádas pulasari' amarga dibarengi karo adas. ana ing mangsane ramuan iki manjur gawe sariawan.

akèh bangét zat kang kinandhut sajronè kulit pulosari. mula, pulosari dianggep tanduran kang nduwèni mupangat kanggo ngobati macém - macém penyakit.[1]


Arané désa[besut | besut sumber]

Désa - désa ing Jawa Wetan/Jawa Tengah kang nganggo aran Bibis/Krincing, ya iku:[1]

No Désa/kalurahan Kacamatan Kabupaten
1 Pulosari Bareng Jombang
2 Pulosari Jambon Ponorogo
3 Pulosari Ngunut Tulungagung
4 Pulosari Kebakkramat Karanganyar
5 Pulosari Pulosar Pemalang
6 Pulosari Brebes Brebes

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Santoso, Iman Budhi (2017). Suta Naya Dhadhap Waru. Yogyakarta: Interlude. k. 341. ISBN 978-602-6250-42-1.