Boraks

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Borax
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [1303-96-4]
Nomer EINECS 215-540-4
SMILES [Na+].[Na+].[O-]B1OB2OB([O-])OB(O1)O2.O.O.O.O.O.O.O.O.O.O
InChI 1/B4O7.2Na.10H2O/c5-1-7-3-9-2(6)10-4(8-1)11-3;;;;;;;;;;;;/h;;;10*1H2/q-2;2*+1;;;;;;;;;;
Sifat
Rumus molekul Na2B4O7·10H2O or Na2[B4O5(OH)4]·8H2O
Massa molar 381.37 (decahydrate)
Panampilan white solid
Densitas 1.73 g/cm³ (solid)
Titik leleh

743 °C (anhydrous) [1]

Titik umob

1575 °C

Senyawa kagandhèng
Anion liyané Sodium aluminate; sodium gallate
Kation liyané Potassium tetraborate
Senyawa kagandhèng Boric acid, sodium perborate
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

struktur kimia boraks

Boraks (IPA: /bləŋ/) yaiku campuran garam mineral konsèntrasi dhuwur kang dianggo nalika nggawé panganan tradhisional. Kayata karak lan gendar.[2] Boraks uga diarani natrium biborat, natrium piroborat, natrium tetraborat.[2]

Bleng yaiku wangun kang ora murni saka boraks, ananging asam borat murni kang digawé indhustri farmasi luwih iki kang diarani boraks.[2] Ing indhustri, boraks dadi bahan soldèr, bahan kanggo ngresiki, bahan kanggo ngawètaké kayu, antiseptik kayu, lan kanggo matèni coro.[2] Ing wanguné kang ora murni, boraks wis digawé wiwit taun 1700 ing Indonésia. [2] Boraks jinis iki wanguné awujud banyu bleng.[2] Bleng biyasané diasilaké saka ladhang uyah utawa kawah endhut (kayata ing Bledug Kuwu, Jawa Tengah). [2]

Legalitas[sunting | sunting sumber]

Pamaréntah wis nglarang boraks minangka bahan panganan wiwit Juli 1979.[2] Saliyané iku larangan iki uga dimantepaké nganggo SK Menteri Kesehatan RI No 733/Menkes/Per/IX/1988.[2]

YLKI liwat Warta Konsumen (1991) nglapuraké, kurang luwih 86,49 persen conto mi teles kang dijupuk saka Yogyakarta, Semarang, lan Surabaya ngandhut asam borat (boraks).[2] Saliyané iku 76,9 persen mi teles ngandhut boraks lan formalin.[2] YLKI uga nglapuraké anané boraks ing jajanan kang didol ing Jakarta Kidul.[2]

Mbebayani[sunting | sunting sumber]

Boraks ora aman yèn dipangan dadi campuran panganan, ananging boraks wis akèh digunakaké dadi bahan kanggo campuran panganan ing Indonésia.[3] Mangan panganan kang ngandhut boraks pancèn ora nduwèni akibat langsung kang èlèk kanggo kaséhatan, ananging boraks bakal numpuk sithik mbaka sithik awit disesep awak kanthi cara kumulatif.[3] Akibaté yèn kerep mangan boraks kang ana ing panganan bisa ngakibatké gangguan utek, ati. lan ginjel.[3] Nalika cacahé wis akèh, boraks bisa nyebabaké dhemam, anuria yaiku ora bisa nggawé cuwéran urin, koma, ngarangsang sistem saraf pusat, nggawé depresi, apatis, sianosis, tekanan getih kang mudhun, karusakan ginjel, semaput, nganti myebabaké pepati.[3]

Boraks biyasané dianggo nggawé panganan kayata:[3]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ CRC Handbook of Chemistry and Physics 86th edition (2005-2006) section 4 page 88
  2. ^ a b c d e f g h i j k l (id)suaramerdeka.com(diundhuh tanggal 28 Juni 2011)
  3. ^ a b c d e (id)Pengaruh bleng, air merang, dan STPP terhadap sifat organoleptik kerupuk puli rambak. BPTP Jawa Timur jatim.litbang](diundhuh tanggal 28 Juni 2011)


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Boraks&oldid=830746"