Asem borat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Struktur kimiya asem borat
Cithakan:Chembox MagSusCithakan:Chembox PharmacologyCithakan:Chembox LD50
Asem borat
Gambar
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [10043-35-3]
PubChem 7628
Nomer EINECS 233-139-2
KEGG D01089
ChEBI CHEBI:33118
SMILES OB(O)O
InChI 1/BH3O3/c2-1(3)4/h2-4H
Sifat
Rumus kimia H3BO3
Massa molar 61.83 g mol−1
Panampilan White crystalline solid
Densitas 1.435 g/cm3
Titik leleh

170.9 °C, 444 K, 340 °F

Titik umob

300 °C, 573 K, 572 °F

Kelarutan dalam air 2.52 g/100 mL (0 °C)
4.72 g/100 mL (20 °C)
5.7 g/100 mL (25 °C)
19.10 g/100 mL (80 °C)
27.53 g/100 mL (100 °C)
Kelarutan dalam other solvents Soluble in lower alcohols
moderately soluble in pyridine
very slightly soluble in acetone
log P -0.29[1]
Kaasaman (pKa) 9.24, 12.4, 13.3
Struktur
Wangun molekul Trigonal planar
Momen dipol Zero
Bahaya
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
1
0
 
Titik murub Non-flammable
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Asem borat, uga diarani hidrogén borat, asem boracat, lan asem ortoborat minangka asem boron monopolitik Lewis sing lemah. Nanging, sawetara prilaku marang sawetara reaksi kimia sing nuduhaké pangertené asem trasat saka Brønsted. Asem borat asring digunakaké minangka antiseptik sing entheng[2], insektisida, panahan geni, penyerap neutron, utawa prekursor kanggo senyawa kimia liyané. Iki nduwèni formula kimia H 3 B O 3 (kadhang ditulis B (OH) 3 ), lan ana ing bentuk kristal tanpa warna utawa bubuk putih sing larut ing banyu.

. Nalika kedadéyan minangka mineral, diarani sassolite.

Kadadéyan asem borat[besut | besut sumber]

Asem borat, utawa sassolite, biasané ditemokaké ing negara bebas ing sawetara tlatah vulkanik, kaya ta ing wilayah Tuscany, Pulo Lipari, lan negara bagian Nevada Amérika Serikat. Zat iki uga ditemokaké minangka konstituen saka akèh mineral alami. Asem borat lan uyah ditemokaké ing banyu laut. Uga ditemokaké ing tanduran, kalebu mèh kabèh woh-wohan. [3]

Asem borat ing piring ing wujud kristal

Asem borat pisanan disiapaké dening Wilhelm Homberg (1652-1715) saka boraks, kanthi tumindak asem mineral, lan diwenehi jeneng sal sedativum Hombergi ("uyah sedatif Homberg"). Kanekadéné borat, kalebu asem borat, wis digunakaké wiwit jaman Yunani kuno kanggo ngresiki, pangawèt panganan, lan kegiyatan liyané. [4]

Guna asem borat[besut | besut sumber]

Indhustri[besut | besut sumber]

Asem borat duwè peran ing panggunaan industri yaiku ngasilaké gelas fiber monofilamen sing biasané diarani fiberglass tekstil. Fiberglass tekstil digunakaké kanggo nguataké plastik ing panggunanaan wiwitan saka prau, nganti industri ing papan sirkuit komputer. [5] Asem borat, dicampur karo borax (natrium tetraborate decahydrate) kanthi rasio bobot 4: 5, larut ing banyu, sanajan ora larut kanthi kapisah.[6] Solusi kasebut digunakaké minangka agén kayu tahan geni kanthi impregnasi. [7]

Médhis[besut | besut sumber]

Asem borat bisa digunakaké minangka antiseptik kanggo pambakaran utawa pangethokan cilik lan kadhang kala digunakaké ing salinitas, kayata serat borat. Asem borat ditrapaké ing larutan sing wis larut banget kanggo ngresiki mripat. Asem borat encer bisa digunakaké minangka pangresik vagina kanggo ngobati vaginosis bakteri amarga alkalinitas sing gedhé, [8] uga kandidiasis amarga infeksi candida. [9] Minangka senyawa antibakteri, asem borat uga bisa digunakaké minangka parawatan kukul. Iki uga digunakaké kanggo nyegah lelara sikil atlet, kanthi masang bubuk ing stoking sikil utawa kaose sikil. Manéka warna persiapan bisa digunakaké kanggo nambani sawetara jinis infeksi kuping ing manungsa uga kéwan.[10] Pengawèt ing botol sampel urin ing Inggris yaiku asem borat. Larutan asem borat sing digunakaké kanggo ngumbah mripat utawa ing kulit ngglodhoki rada toksik, utamané kanggo bayi, utamané sawise diulang; iki amarga tingkat pangresikan sing alon.[11]

Inséktisidha[besut | besut sumber]

Asem borat pisanan didaftar ing Amérika Serikat minangka insektisida ing taun 1948 kanggo mbasmi coro, rayap, semut geni, kutu, gegat pérak, lan kemangga liyané. Produk kasebut umumé dianggep aman kanggo digunakaké ing pawon omah kanggo ngontrol coro, lan semut. Iki tumindak minangka racun weteng sing mengaruhi metabolisme kemangga, lan bubuk garing ora aman kanggo eksoskeleton kemangga. [12] [13] [14]

Palumas[besut | besut sumber]

Suspensi koloid nanopartikel asem borat sing dibubaraké ing lenga bumi utawa lenga nabati bisa ngasilaké pelumas sing apik ing permukaan keramik utawa logam [15] kanthi koefisien pageseran sing mudhun kanthi tekanan nambah nganti regané antara 0,10 nganti 0,02. Film H 3 BO 3 pelumas mandhiri asil saka reaksi kimia spontan ing antarané molekul banyu lan lapisan B 2 O 3 ing lingkungan sing lembab. Ing skala akèh, hubungan kuwalik ana ing antarané koefisien gesekan lan tekanan kontak Hertzian sing diinduksi dening beban sing ditrapaké. Asem borat digunakaké kanggo palumas ing papan karom lan novuss, supaya bisa muter luwih cepet.[16]

Tani[besut | besut sumber]

Asem borat digunakaké kanggo ngobati utawa nyegah kekurangan boron ing tanduran. Iki uga digunakaké kanggo ngawetaké pari-parian kayata pari lan gandum. [17]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. "boric_msds".
  2. "Boric Acid | Fungsi, Cara Pemakaian, Dosis, Efek Samping". SehatQ (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2021-04-21.
  3. Allen, A. H.; Tankard, A. R. (1904). "The Determination of Boric Acid in Cider, Fruits, etc". Analyst. 29 (October): 301–304. Bibcode:1904Ana....29..301A. doi:10.1039/an9042900301.
  4. Ronald Eisler (2007). Eisler's Encyclopedia of Environmentally Hazardous Priority Chemicals. Elsevier. p. 59. ISBN 9780080547077.
  5. Kistler, R. B.; Helvaci, C. (1994). "Boron and Borates". In Carr, D. D. (ed.). Industrial Minerals and Rocks (6th ed.). Littleton, CO: SME. pp. 171–186.
  6. Tsuyumoto, I.; Oshio, T.; Katayama, K. (2007). "Preparation of highly concentrated aqueous solution of sodium borate". Inorganic Chemistry Communications. 10 (1): 20–22. doi:10.1016/j.inoche.2006.08.019.
  7. Tsuyumoto, I.; Oshio, T. (2009). "Development of fire resistant laminated wood using concentrated sodium polyborate aqueous solution". Journal of Wood Chemistry and Technology. 29 (4): 277–285. doi:10.1080/02773810903033721.
  8. Abercrombie, P. (2010). "Vaginitis". In Maizes, V.; Low Dog, T. (eds.). Integrative Women's Health. New York, NY: Oxford University Press. p. 192. ISBN 978-0-19-537881-8.
  9. "Boric acid for recurrent vulvovaginal candidiasis: the clinical evidence". J Womens Health (Larchmt). 20 (8): 1245–55. August 2011. doi:10.1089/jwh.2010.2708. PMID 21774671.
  10. Adriztina, I.; Adenin, L. I.; Lubis, Y. M. (January 2018). "Efficacy of Boric Acid as a Treatment of Choice for Chronic Suppurative Otitis Media and Its Ototoxicity". Korean J Fam Med. 39 (1): 2–9. doi:10.4082/kjfm.2018.39.1.2. PMC 5788841. PMID 29383205.
  11. Harvey, S. C. (1980). "Antiseptics and Disinfectants; Fungicides; Ectoparasiticides". In Gilman, A. G.; Goodman, L. S.; Gilman, A. (eds.). Goodman & Gillman's The Pharmacological Basis of Therapeutics (6th ed.). p. 971. ISBN 978-0-02-344720-4.
  12. "Borates in Pesticides | AMERICAN BORATE COMPANY".
  13. "Boric Acid General Fact Sheet".
  14. https://web.archive.org/web/20080406065032/http://www.epa.gov/oppsrrd1/REDs/factsheets/0024fact.pdf
  15. Düzcükoğlu, H.; Acaroğlu, M. (2009). "Lubrication Properties of Vegetable Oils Combined with Boric Acid and Determination of Their Effects on Wear". Energy Sources, Part A: Recovery, Utilization, and Environmental Effects. 32 (3): 275–285. doi:10.1080/15567030802606053.
  16. Singh, Harpreet. [http://pscamohali.googlepages.com/standardequip ments "Standard equipments"] Check |url= value (pitulung). Punjab State Carrom Association. Dibukak ing 2009-09-24. line feed character in |url= at position 48 (pitulung)
  17. "Use of Boric Acid and Borax in Food". www.cfs.gov.hk. Dibukak ing 2019-05-22.