Besaran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Besaran

Besaran utawi besar, uga diarani murbéi lan arbéi, kalebu tuwuhan kang bisa dimanfaataké woh lan godhongé.[1] Nanging lumrahé godhongé luwih wigati tinimbang wohé.[1] Godhong besaran lumrahé kanggo pakan uler sutera.[1] Déné uler sutera iki kena kanggo indhustri tékstil.[1] Uler sutera bisa ngasilaké benang kepompong kang bisa diolah dadi kain sutera kang larang regané.[1] Woh besaran bisa diolah dadi sari woh kang nduwéni khasiat kanggo kaséhatan lan bisa duwé aji tambah kanggo wong tani besaran.[1]

Saliyané dikenal dadi tuwuhan kang godhongé bisa kanggo pakan uler sutera kanggo indhustri tékstil, besaran uga kena dadi antioksidan kang bisa ngundhakaké kadar kolésterol HDL lan ngurangi kadar kolésterol LDL.[1] Déné kolesterol LDL iki kang nyebabake lelara jantung koronér.[1] Ing Indonésia woh besaran lumrahé dipangan nalika isih seger.[1]

Salah sijiné cara kanggo ngolah woh besaran ya iku kanthi digawé sari woh besaran.[1] Nalika di tés ing tikus, sari woh besaran bisa nurunaké kadar kolésterol LDL lan triglisérida serum darah lan ngundhakaké kadar HDL.[1]

Besaran wis mateng rupané abang utawa ireng

Besaran uga nduwéni khasiat kanggo nambani lelara talasemia.[2] Talasemia ya iku lelara amarga sél darah merah ora bisa mbentuk sèl-sél kang wutuh, lumrahé sèl kang kena talasemia dhapuré kaya wulan sabit.[2] Besaran kanggo obat talasemia lumrahé digawé tèh besaran lan madu royal jelly Jambi.[2]

Besaran nduwéni jeneng latin Fragaria vesca.[3] Tuwuhan iki dikenal mirib stroberi alpin utawa stroberi cilik.[3] Besaran wernané abang utawa putih gumantung variétase.[3]

Nutrisi[besut | besut sumber]

Zat-zat kang ana ing besaran kang bisa migunani kanggo kaséhatan akèh cacahé.[3]

Miturut Pratélan Komposisi Bahan Makanan (DKBM), saben 100 gram besaran ngandhut akèh nutrisi.[4]

Khasiat[besut | besut sumber]

Besaran ngandhut akèh vitamin C lan zat-zat kang migunani kanggo kaséhatan, mulané besaran nduwéni akèh khasiat.[3]

  • obat sariawan. Kanggo nambani sariawan, woh besaran kang isih seger cacahé kurang luwih 10 gram dikumbah banjur dipangan kaya woh.
  • ncegah kanker
  • kanggo tamba lara maag, carané digawé jus banjur diombé
  • ncegah lelara tifus
  • tamba yèn lagi mencret utawa diare
  • tamba wudun, carané godhong kang garing digodhog nganti umob banjur dienggo ngekum pérangané awak kang tatu.[5]
  • obat lelara kulit, kanthi cara memangan godhhong besaran kang diolah miturut kasenengané.[5]
  • ngedhunaké kadar kolesterol[5]

Kajaba iku besaran uga nduwéni khasiat kanggo kecantikan.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k http://www.bic.web.id(dipunundhuh tanggal 18 Mèi 2011)
  2. a b c http://forum.detik.com(dipunundhuh tanggal 18 Mèi 2011)
  3. a b c d e health.detik.com(dipunundhuh tanggal 19 Mèi 2011)
  4. gaya-hidup.infogue.com(dipunundhuh tanggal 19 Mèi 2011)
  5. a b c "Godhong lan woh murbei kanggo tamba wudun". Panjebar Semangat. 2019-10-12.
  6. suaramedia.com(dipunundhuh tanggal 19 Mèi 2011)