Basuki Abdullah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Basuki Abdullah (lair ing Sala, 27 Januari 1915) inggih punika pelukis aliran réalisme romantis kang kondhang ing Indonesia. Katah tokoh lan negarawan sampun dilukis, ya iku; Bung Karno, Ratu Sirikit lan Raja Bhumibol, Ratu Juliana, Imelda Marcos, Raja Malaysia Ambul Halim Muazzam, Nyonya Romulo, Pak Harto, Bu Tien Suharto, lan Nyonya Hartini.[1]

Riwayat Urip[besut | besut sumber]

Miyos ing Sala, 27 Januari 1915, Basuki Abdullah ya iku anak nomer loro saking Raden Abdullah kang dados pelukis pemandangan, keponakan Dr. Mangunhusodo kang dados dokter keraton Kasunanan, lan cucu tokoh penggerakan Boedi Oetomo, Dr. Wahidin Sudirohusodo saka garis bapak. Tahun 1933 bakda lulus seka HIS, Basuki jeneng undanganè, banjur neruske Sekolah Seni Lukis ing Negeri Belanda. Kang merga sekolah ning kana, dhéwékè berkembang lan nemuakè bentuk lukisan. Pelukis Popo Iskandar nyebut, yen Basuki iku pelukis kang nduwe aliran réalisme campuran romantis. Basuki seneng ngelukis alam, kajaba manungsa, kèwan, pemandangan, wanadya, lan jaran. Dhéwékè seneng karo warna ireng, kang kadang digabung karo warna sawo mateng.

Basuki suwi manggon ning Thailand, mergo sibuk ngelukis. Ing riwayat urip, Basuki wis rabi ping telu, ya iku sing pertama karo Maria Michélé (Maria Abdullah) seko Belanda, banjur cerai. Sing kepindha, karo wanadya seko Thailand, nanging cerai. Lan garwa terakhir, Nataya saka Thailand. 13 tahun urip ning Thailand, April 1974 dheweke bali ing Indonesia, lan mundar-mandir Jakarta-Bangkok. Nanging tetep balik lan urip ing Indonesia.[1]

Pameran[besut | besut sumber]

Sawenèh paméran kang tau dilakoni déning Basuki Abdullah:[1]

  • Pameran Lukis Jakarta, 1945
  • Pameran Lukis Bangkok, 1973

Pendhidikan[besut | besut sumber]

Sawenèh pendidikan kang tau dilakoni déning Basuki Abdullah:[1]

  • HIS Surakarta
  • Sekolah Seni Lukis ing Negeri Belanda

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d Apa dan Siapa sejumlah orang Indonesia 1981-1982. Jakarta: Grafiti Pers. 1982. p. 5.