Basoeki Abdullah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Basoeki Abdullah (Solo, 27 Januari 19155 November 1993) iku salah sijining pelukis legendaris Indonesia. Pelukis iki putu seka Wahidin Sudirohusodo, tokoh Pergerakan Kebangkitan Nasional Indonesia. Jenengé ditulis nganggo rong éjaan, yaiku “Basoeki” nganggo ejaan Van Ophuysen lan “Abdullah” nganggo aturan jaman saiki. Alesané, Lukisané asring arupa gambar-gambar sing ngepénakaké mata, yaiku sesawangan lan wanodya ayu.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Wiwit cilik, Basoeki wis seneng nglukis. Ora mokal seneng nggambar amarga ramané, Abdullah Surosubroto, iku uga pelukis. Basoeki sinai ing HIS Katulik lan Mulo Katulik ing Solo. Kanthi pambiyantu saka Pastun Koch SJ, Basoeki Abdullah nampa beasiswa kanggo nerusaké pasinaon ing Akademi Seni Rupa ing Den Haag, Walanda. Dhèwèké ngrampungaké sinauné jroning telung taun lan antuk nugraha Sertifikat Seni Royal Internasional (RIA).

Ing jaman Jepang, Basoeki Abdullah mèlu Gerakan Poetra utawa Pusat Tenaga Rakyat. Ing gerakan iki dhèwèké antuk tugas ngajar seni lukis. Murid-muridé antara liya Kusnadi lan Zaini. Saliyané iku, Basoeki uga aktif ing Keimin Bunka Sidhosjo (pusat kabudayan Jepang ing Indonesia) bareng karo Affandi, Soedjojono, Otto Djaja, lan Basoeki Resobowo. Ing jaman revolusi, Basoeki manggon ing New Kerk, Amsterdam. Nalika Ratu Yuliana jumeneng nata dadi ratu ing taun 1948, Basoeki menang sayembara lukis lan ngalahaké 87 pelukis Eropah. Wiwit kuwi, Basoeki Abdullah kondhang. Ing taun 1974, Basoeki Abdullah manggon ing Jakarta.

Basoeki kawin kaping papat. Garwa sepisanan yaiku Yosephin (wong Walanda), banjur karo Maya Michel, So Mwang Noi, lan pungkasané Nataya Narerat.

Priyayi iki tilar ndonya dipatèni déning maling ing omahé. Makamé ing Mlati, Kabupatèn Sléman, Jogjakarta.

Seni[sunting | sunting sumber]

Lukisané manut aliran naturalis lan gawé sing sarwa éndah. Saliyane nglukis, Basoeki Abdullah uga prigel nari lan kadhang kala main wayang wong didhapuk dadi Rahwana utawa Anoman.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basoeki_Abdullah&oldid=826982"