Aush

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Aush
Ashe-jo.jpg
Barley āsh
Jeneng liyanéĀsh, Ash, Aash, Osh
JinisSoup
Panggonan asalIran, Afghanistan, Azerbaijan, Turkey, Caucasus region
Hawa ajanganhot
Woworan pokokNoodles, vegetables, broth, chaka
Variasiash-e anar (pomagrante stew), ash-e-jo (barley stew), ash-e doogh (yogurt soup), ash-e sak (spinach stew).
Buku masakan: Aush  Médhia: Aush

Aush ( Pèrsi: آش‎‎ ) sok diterjemahake minangka awu, aash, utawa āsh, yaiku macem-macem sup kenthel, sing biasane disajikake dadi panas lan kalebu bagean saka masakan Iran . [1] Uga ditemokake ing masakan Afghanistan, Azerbaijan, Kaukasia, lan masakan Turki . Ing masakan Yahudi, aush biasane ora disedhiyakake karo susu utawa yogurt. Ejaan jeneng sajian iki beda-beda ing basa Inggris lan bisa kalebu āsh, aush, ashe, ashe, āshe, aash, utawa osh . Aush tegese "sup kenthel" ing basa Persia .

Tembung "masak" diterjemahake menyang "Aushpaz" (آشپز) ing basa Persia. Tembung kasebut minangka gabungan saka rong tembung Persia yaiku "aush" lan "paz" lan secara harfiah tegese "wong sing masak aush". [2] Uga tembung "pawon" ing Persia yaiku "Aushpazkhana" (آشپزخانه) sing secara harfiah diterjemahake menyang omah saka aush. [3]

[4]

Bahan-bahan[besut | besut sumber]

Aush biasane digawe kanthi macem-macem bahan, nanging bisa uga kalebu; mie gandum datar, kunir, sayuran (brokoli, wortel, bawang, celery, bayem, bawang putih, jalapeño), kacang-kacangan (kacang-kacangan, kacang-kacangan ginjel), jamu (dill, mint, ketumbar, cilantro cincang), yogurt lan lamb, daging sapi utawa pitik. [5] [4] [6] [7]

Gumantung saka jinis aush, bisa ngemot macem-macem jinis gandum, kacang-kacangan ( kacang polong, kacang-kacangan mripat ireng, lentil ), sayuran, tomat, turnip (Aush-e-Shalqham), tanduran ( parsley, bayem, dill, spring pucuk bawang, ketumbar, mint garing), bawang, minyak, daging, bawang putih, reshteh (ing Ash Reshteh ) lan rempah-rempah, kayata uyah, mrico, kunir, kunyit, lsp.

Aush bisa dianggep panganan lengkap utawa kursus pertama. [8] Aush asring bisa dituku ing toko Persia kanthi kaleng, [9] minangka campuran garing utawa beku.

Sumber[besut | besut sumber]

  1. Marks, Gil (2010-11-17). Encyclopedia of Jewish Food (ing basa Inggris). HMH. p. 142. ISBN 978-0-544-18631-6.
  2. Marks, Gil (2010-11-17). Encyclopedia of Jewish Food (ing basa Inggris). HMH. p. 142. ISBN 978-0-544-18631-6.
  3. "Ash-Reshteh (Persian New Years Noodle Soup) Recipe". Follow Me Foodie. Dibukak ing 2016-03-26.
  4. a b "Āsh 'eh Anar, Pomegranate soup". Fig & Quince. Dibukak ing 2016-03-26.
  5. "Ash-Reshteh (Persian New Years Noodle Soup) Recipe". Follow Me Foodie. Dibukak ing 2016-03-26.
  6. Starkey, Joanne (1990-08-05). "DINING OUT; A New Taste (Afghani) in Huntington". The New York Times (ing basa Inggris). ISSN 0362-4331. Dibukak ing 2017-05-31.
  7. Cook, Karla (2012-12-14). "A Review of Afghan Kabob Fusion, in Franklin Park". The New York Times (ing basa Inggris). ISSN 0362-4331. Dibukak ing 2017-05-31.
  8. "Āsh 'eh Anar, Pomegranate soup". Fig & Quince. Dibukak ing 2016-03-26.
  9. "Persian barley soup". Amazon.com. Dibukak ing 2016-03-25.