Kacang mripat ireng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Black-eyed pea
Black-eyed peas close up.jpg
Fresh black-eyed peas
SpesiesVigna unguiculata (L.) Walp.
Kelompok budidaya'Unguiculata'
KultivarBlack-eyed peas
Kacang polong mateng ireng sing dibukak ing polong lan tuwuh polong
Kacang polong mripat ireng, metu lan metu saka cangkang kasebut

Kacang mata ireng utawa kacang ireng-paningalan punika legume thukul ing saindhenging donya kanggo ukuran medium-, becik ditonton sawijining kacang. Iki minangka subspesies saka cowpea, sawijining tanduran World Old sing dipelihara ing Afrika, lan kadang diarani cowpea.

Varietas komersial umum diarani California Blackeye ; wernane pucet kanthi bintik ireng sing misuwur. Amérika Kidul duwe macem-macem jinis, akeh sing pusaka, ukurane beda-beda wiwit saka kacang polong cilik nganti sing gedhe banget. Werna mripat bisa uga ireng, coklat, abang, jambon utawa ijo. Kabeh kacang polong ijo nalika ditanduri kanthi coklat lan coklat utawa anyar nalika garing. Variasi kacang polong bermata ireng yaiku kacang polong lambung ungu ; umume ijo kanthi bintik ungu utawa jambon sing misuwur. Jeneng botani sing saiki ditampa kanthi pea-ireng yaiku Vigna unguiculata subsp. unguiculata, sanajan sadurunge diklasifikasikake ing genus Phaseolus. Vigna unguiculata subsp. dekindtiana minangka sederek liar lan Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis yaiku kacang asparagus sing ana gandhengane. Kacang buncis liyane sing katon padha, kayata frijol ojo de cabra (kacang mata) ing sisih lor Meksiko, kadang-kadang salah diarani kacang polong mata ireng, lan kosok balene.

Dina Taun Baru ing Alabama : kacang polah bermata ireng, hock ham, lan saos mrico
Kacang mripat ireng
Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.

Referensi[besut | besut sumber]